Moje coolinarne podró¿e : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Salatki / Surowki

¶roda, 30 lipca 2014

Carotte râpée au basilic et citron vert

Ponoc dobrze robi na oczy... I na ladna, zlocista cere:-). Jest smaczna, niedroga i latwa w przygotowaniu. Jedni wola ja ugotowana, drudzy surowa, chrupiaca... Ja jestem jej fanka w kazdej chyba postaci. Marchewka, latem mloda, slodziutka, idealna do wszelkiego rodzaju dan z grilla. Tym razem w orzezwiajacej wersji z sokiem z limonki i ze swieza bazylia. Zapraszam do degustacji :-)

 

  • 4 sredniej wielkosci marchewki,
  • sok z polowy limonki,
  • 2 lyzki posiekanej bazylii,
  • 3 lyzki oliwy z oliwek,
  • sol, pieprz,
  1. Starta na grubych oczkach marchewke doprawamy oliwa z oliwek, sokiem z limonki, sola i pieprzem. 
  2. Odstawiamy do lodowki na co najmniej pol godziny i gotowe!

 

 

Recette en français

  • 4 carottes,
  • jus d'un demi citron vert,
  • 2 cuillères à soupe de basilic frais finement haché,
  • 3 cuillères à soupe d'huile d'olive,
  • sel, poivre
  1. Râper les carottes, ajouter le jus de citron, le basilic et assaisonner avec du sel et poivre.
  2. Mettre au frais pendant au moins 30 minutes.

P³aski brzuch- posi³ki dietetyczne

 

Smacznego // Bon appétit

Magda

poniedzia³ek, 28 lipca 2014

Caprese revisitée

 

Salatka Caprese, klasyka wloskiej kuchni : dobra mozzarella di bufala, dojrzale pomidory, swieza bazylia i oliwa z oliwek. W tradycyjnej wersji pomidory i mozzarella sa pokrojone w plastry, przekladane na przemian. Dzisiejszy przepis chodzil mi po glowie od dawna. I gdy zobaczylam na blogu przepis Doroty -> klik, klik , postanowilam zabrac sie za moja wersje tej pysznej salatki.

Skladniki na 2 porcje :

  • 2 kulki mozzarelli,
  • 4 dojrzale pomidory,
  • lyzka oliwy z oliwek,
  • lyzeczka octu winnego,
  • pol zabka czosnku,
  • swieza bazylia,
  • sol, pieprz,
  1. Sparzone i obrane ze skorki pomidory miksujemy w blenderze razem z czosnkiem i octem winnym.
  2. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  3. Rozlewamy pomidorowe purée do 2 glebokich talerzy. Odstawiamy do lodowki na pol godziny.
  4. Na srodku kazdego talerza kladziemy kulke mozzarelli. 
  5. Polewamy dookola oliwa z oliwek i posypujemy posiekana bazylia.

Do tego swieza bagietka i danie gotowe!

 

Recette en français

Pour 2 personnes:

  • 2 mozzarella di bufala,
  • 4 tomates bien mûres,
  • 1 cuillères à soupe d'huile d'olive,
  • 1 cuillère à café de vinaigre balsamique,
  • 1/2 gousse d'ail,
  • basilic frais,
  • sel, poivre,
  1. Tromper les tomates dans de l'eau bouillante pendant 30sec, ensuite enlever la peau.
  2. Dans un blender, mixer les tomates, l'ail et le vinaigre. Assaisonner avec du sel et poivre.
  3. Mettre au frais pendant 30 minutes.
  4. Verser notre purée de tomates dans 2 assiettes creuses, déposer une boule de mozza au milieu de chaque assiette.
  5. Arroser avec de l'huile d'olive et ajouter du basilic haché. 

Servir bien frais avec quelques tranches de baguette. 

Smacznego // Bon appétit!

Magda

¶roda, 16 kwietnia 2014

Salade de penne farcies au pesto

Wraz z wiosennym sloncem wrocil mi apetyt ta wszelkiego rodzaju salatki. Bo i szybkie w przygotowaniu, i pelne witamin i co najwazniejsze, praktyczne na wszelakie pikniki w plenerze. 

Dzisiejsza salatka w powodzeniem nadaje sie na pozywny obiad nawet na kogos o wilczym apetycie ;-).  Tym razem w roli glownej makaron penne z Malmy nadziewany 2 rodzajami pesto (niedlugo na blogu o tym, jak przygotowac domowe pesto) i piers z kurczaka w papilotach. Do tego duzo tymianku i cytryny i juz nam pachnie sloneczna Prowansja!

W przepisie wymienie jedynie skladniki, ktorych uzylam do przygotowania tej salatki. Ich ilosc zalezy od pojemnosci waszego zoladka ;-)

Skladniki:

  • salata,
  • pomidory,
  • ogorek,
  • makaron penne z Malmy,
  • pesto (ja uzylam dwoch : pesto z bazylii i z suszonych pomidorow),
  • piers z kurczaka,
  • oliwki,
  • tymianek,
  • cytryna,
  • parmezan,
  • sol, pieprz, oliwa z oliwek
  1. Makaron gotujemy al dente i odstawiamy na kilkanascie minut, az przestygnie.
  2. Piers z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy swiezym tymiankiem i kilkoma kroplami cytryny. Zawijamy w papier aluminiowy. Papiloty wkladamy do rozgrzanego piekarnika (200°) na 25 minut.
  3. Makaronowe rurki nadziewamy pesto przy pomocy rekawa cukierniczego.
  4. Z oliwy i soku z cytryny (1 lyzka soku na 3 lyzki oliwy) przygotowyjemy sos vinaigrette, doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem. 
  5. W salaterce mieszamy salate, pokrojone pomidory, ogorka, oliwki, pokrojone w plasterki mieso z kurczaka i makaron. Polewamy sosem vinaigrette. 
  6. Posypujemy startym parmezanem i podajemy ze swieza bagietka.

 

 

Recette en français

Ingrédients* :

  • salade,
  • tomates,
  • concombre,
  • olives dénoyautées,
  • penne
  • pesto (j'ai utilisé 2 sortes de pesto : au basilic et aux tomates séchées),
  • blanc de poulet,
  • thym frais,
  • citron,
  • parmesan,
  • huile d'olive,
  • sel, poivre
  1. Cuire les penne al dente. Laisser refroidir.
  2. Assaisonner la viande de poulet avec du thym, quelques gouttes de jus de citron, sel et poivre. Faire cuire en papillotes pendant 25 minutes à 200°C.
  3. A l'aide d'une poche à douille, farcir les penne avec du pesto.
  4. Préparer une vinaigrette avec de l'huile d'olive et le jus de citron. Assaisonner avec du sel, poivre et thym frais.
  5. Dans un grand saladier, mélanger la salade, les tomates coupées en quartiers, le concombre en rondelles, les olives, le blanc de poulet en tranches et les pâtes farcies.
  6. Assaisonner avec de la vinaigrette, saupoudrer avec du parmesan râpé et servir frais.

*les quantités sont à adapter selon votre appétit ;-)

 

 

Smacznego // Bon appétit!

Magda

niedziela, 08 grudnia 2013

Salade quinoa - betterave 

Quinoa, komosa ryzowa, ryz peruwianski… Zdrowa alternatywa dla ryzu czy kaszy. Swietnie pasuje do wszelkiego rodzaju salatek czy jako dodatek do dan w sosie. Bogata w wapn, zelazo, fosfor, witaminy E i proteiny (nawet do 22%). 

Salatka, ktora Wam dzis proponuje jest idealnym przepisem dla osob, ktore w daniach nie poszukuja wylacznie dobrego smaku ale i wlasciwosci odzywczych i zdrowotnych. Buraki sa idealne w walce z nadcisnieniem, wspomagaja uklad krwionosny, zapobiegaja anemii, chronia komorki przed rakiem i starzeniem. Seler naciowy nalezy do najbardziej wartosciowym roslin liscowych. Bogaty w fosfor, zelazo, wapn, mikroelementy i witaminy, pobudzajac trawienie jest idealnym skladnikiem przeroznych diet. I wreszcie olej rzepakowy, ktory jest naturalnym zrodlem kwasow omega-3 i dlatego nie moglo go zabraknac wsrod skladnikow tej pysznej i przede wszystkim zdrowej salatki. 

  • 250g ugotowajej komosy ryzowej,
  • 250g ugotowanych burakow,
  • 1 lodyzka selera naciowego,
  • 2 lyzki posiekanego szczypiorku,
  • 100g sera feta,
  • na sos vinaigrette : 3 lyzki oleju rzepakowego, 2 lyzki octu winnego, 2 lyzki soku z cytryny,
  • sol, pieprz
  1. W salaterce mieszamy skladniki salatki : quinoa, buraczki pokrojone w nieduza kostke, seler naciowy pokrojone w plasterki, posiekane liscie selera i szczypiorek.
  2. Calosc zalewamy sosem vinaigrette z oleju rzepakowego, doprawiamy sola i pieprzem. 
  3. Posypujemy rozdrobnionym na kawalki serem feta i gotowe!

  • 250g de quinoa cuit,
  • 250g de betteraves cuites coupées en petites dés,
  • 1 branche de céleri avec les feuilles,
  • 2 cuillères à soupe de ciboulette ciselée,
  • pour la sauce vinaigrette : 3 cuillères à soupe d'huile de colza, 2 cuillères de vinaigre balsamique, 2 cuillères de jus de citron,
  • 100g de féta 
  • sel, poivre,
  1. Dans un saladier, mélanger le quinoa, betteraves, céleri avec ses feuilles ciselées, ciboulettes. 
  2. Assaisonner avec de la vinaigrette, sel et poivre.
  3. Parsemer de fêta émiettée et servir. 

Bon appétit // Smacznego

Magda

czwartek, 18 lipca 2013

Salata z olejem rzepakowym w roli glownej // Salade aux pommes de terre ratte et huile de colza

Olej rzepakowy - w porownaniu z oliwa z oliwek nie brzmi to zbyt glamour. Pare dni temu zobaczylam wzmianke o konkursie Pokochaj Olej Rzepakowy. Zanim zabralam sie do przygotowania konkursowego przepisu postanowilam poczytac troche na ten temat. Okazalo sie, ze nasz poczciwy olej rzepakowy jest o wiele bogatszy w nienasycone kwasy tluszczowe Omega 3 i zawiera o wiele mniej niekorzystnych kwasow tluszczowych, ktore przyczyniaja sie do powstania chorob ukladu sercowo-naczyniowego. Przy okazji zdradze Wam, ze we Francji cena za litr dobrego oleju rzepakowego jest porownywalna z cena oliwy z oliwek. I w dodatku mozna, tak jak oliwe, wzbogacac go smakowo dodajac do niego swiezy rozmaryn, czosnek, pikantne papryczki, etc.

Dzis w ramach konkursu proponuje Wam salatke z mlodymi ziemniakami, kurczakiem i jajkiem doprawiona pysznym sosem vinaigrette. 

Salata z olejem rzepakowym w roli glownej // Salade aux pommes de terre ratte et huile de colza

Skladniki dla 2 osob : 

  • 2 duze garscie salaty lodowej,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 6 malych mlodych ziemniaczkow,
  • pomidor,
  • 2 jajka,
  • zielona pietruszka,
  • 1 pieczarka,
  • zabek czosnku,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • 5 lyzek oleju rzepakowego o smaku ostrej papryki,
  • lyzka octu winnego,
  • pol lyzeczki przecieru pomidorowego,
  • sol, pieprz ziolowy,
  1. 2-3 dni wczesniej przygotowac pikantny olej : 2-3 suszone ostre papryczki zalac 150ml oleju rzepkowego. Ostawic w ciemne miejsce na 2-3 dni.
  2. Umyte male ziemniaczki ugotowac w osolonej wodzie przez 15 minut.
  3. Oczyszczona piers z kurczaka doprawic sola i pieprzem, usmazyc przez ok 15 min pod przykryciem, na srednim ogniu na wczesniej przygotowanym pikantnym oleju rzepakowym (1 lyzka)
  4. Zdjac z patelni mieso, dolac 2 lyzki oleju, wrzucic podgotowane, przekrojone na pol ziemniaczki. Podsmazyc je przez ok 10-15 minut. Na ostatnie 5 min wrzucic na patelnie wczesniej podsmazone piersi z kurczaka, podlac sokiem z cytryny.
  5. W miedzyczasie gotujemy na twardo jajka.
  6. Na talerzu ukladamy rozdrobniona salate, pokrojonego w plasterki pomidora, pokrojone w cienkie plasterki surowe pieczarki.
  7. 2 lyzki oleju rzepakowego wymieszac z octem winnym, rozgniecionym czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Doprawic sola i pieprzem. Mieszac do uzyskania jednolitego sosu.
  8. Do wczesniej przygotowanej salaty dokladamy obrane, cieple, przekrojone na polowe jajka, letnie polowki przypieczonych ziemniakow i letnia piers z kurczaka pokrojona na plasterki. 
  9. Calosc polewamy wczesniej przygotowanym sosem vinaigrette z oleju rzepakowego. Przed podaniem posypujemy posiekana natka z pietruszki. 

Salatke podajemy z kawalkiem swiezej bagietki...

Salata z olejem rzepakowym w roli glownej // Salade aux pommes de terre ratte et huile de colza

Version française 

Pour 2 personnes : 

  • 2 grandes poignées de salade iceberg,
  • 2 blancs de poulet,
  • 6 pommes de terre rate,
  • 1 tomate,
  • 2 oeufs,
  • persil haché,
  • 1 champignon de Paris,
  • 1 gousse d'ail,
  • jus d'1/4 de citron,
  • 5 cuillères à soupe d'huile de colza parfumé au piment d'oiseau,
  • 1 cuillère à soupe de vinaigre,
  • 1/2 cuillère à café de concentré de tomates,
  • sel, poivre,
  1. 2-3 jours avant préparer l'huile de colza au piment : mettre 2-3 piments d'oiseau séchés dans 150ml d'huile de colza.
  2. Faire cuire les pommes de terre dans de l'eau salée pendant 15 min.
  3. Faire cuire les blancs de poulet à couvert dans de l'huile de colza (1 cuillère à soupe) pimenté pendant 15 min. Réserver au chaud.
  4. Dans la même poêle, ajouter 2 cuillères d'huile pimentée et y faire revenir les pommes de terre précuites, coupées en deux -> 10 à 15 minutes. 5 min avant la fin, ajouter les blanc de poulet et arroser avec du jus de citron.
  5. Entre temps faire cuire les oeufs durs.
  6. Dans une assiette, mettre la salade, la tomate coupée en quartiers et les champignons découpés en fines tranches.
  7. Mélanger 2 cuillères à soupe d'huile de colza pimentée avec du vinaigre, de l'ail écrasé et le concentré de tomates pour en faire une vinaigrette. Assaisonner avec sel et poivre.
  8. Dans la salade ajouter les oeufs tiédi coupés en deux, les pommes de terre et le blancs de poulet découpé en tranches tièdes.
  9. Assaisonner le tout avec de la vinaigrette. Ajouter du persil haché avant de servir.
  10. Accompagner le plat d'une tranche de baguette.

Bon appétit! Smacznego!

Magda

poniedzia³ek, 08 lipca 2013

Salatka z kukurydza i czerwona fasola / Salade de riz au maîs et haricot rouge

Postanowilismy wybrac sie na piesza wycieczke w Pireneje-> klik. Trzeba bylo przygotowac cos pozywnego, co nie zepsuje sie w drodze (ciezko jest zabrac ze soba przenosna lodowke wspinajac sie do schroniska na wysokosci 1650m ;-). Moj wybor padl na ryzowa salatke z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli. Lekko pikantna... Ze specjalna dedykacja dla moich rodzicow :-). Nie pamietalam dokladnego przepisu na imieninowa salatke taty ale skladniki byly mniej wiecej takie same...

Skladniki na 4-6 osob : 

  • 200g ryzu (ja uzylam ryzu basmati),
  • 250g czerwonej fasoli z puszki,
  • 150g kukurydzy z puszki,
  • 1 duza czerwona papryka,
  • 2 lyzki posiekanego szczypiorku,
  • szczypta chili,
  • 2 lyzki majonezu,
  • sol, pieprz
  1. Ugotowac ryz al dente.
  2. W salaterce wymieszac ugotowany ryz, odcedzona fasole, kukurydze, pokrojona w kostke papryke.
  3. Doprawic majonezem, szczypiorkiem, chili, sola i pieprzem.
  4. Schodzic w lodowce przez co najmniej 2 godziny.

Na moja gorska wyprawe, zrezygnowalam z majonezu (bylo za cieplo). Zastapilam go lyzka oliwy z oliwek.

Salatka z kukurydza i czerwona fasola / Salade de riz au maîs et haricot rouge

Version française

Pour 4-6 personnes :

  • 200g de riz (j'ai utilisé du riz basmati),
  • 250g de haricots rouges en boîte,
  • 150g de maïs,
  • 1 grand poivron rouge,
  • 2 cuillères à soupe de mayonnaise,
  • 2 cuillères à soupe de ciboulette hachée,
  • pincée de chili,
  • sel, poivre,
  1. Faire cuire le riz al dente.
  2. Dans un saladier, mélanger le riz, les haricots rouges et le maïs.
  3. Assaisonner avec de la mayonnaise, ciboulette, chili, sel et poivre.
  4. Laisser reposer au frigo pendant au moins 2 heures.

Smacznego!

Magda

 
1 , 2