Moje coolinarne podró¿e : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Zapiekanki

sobota, 14 czerwca 2014

Tartine de pain grillée : jambon tomates et béchamel 

Mundialowe szalenstwo czas zaczac! Nie wiem jak Wy, ale ja z wielka przyjemnoscia obejrze footbolowe zmagania. A na mecz trzeba sie przygotowac : schlodzone piwko lub inny napoj orzewiajacy i cos na zab :-). Inspiracja do dziejszego przepisu jest wloska bruschetta : duza, opieczona kromka chleba, natarta czosnkiem, podana z pomidorami, bazylia i oliwa z oliwek. Postanowilam zrobic cos bardziej pozywnego (przeciez ogladanie meczu tez bywa meczace ;-) i dodalam troche sera, szynke i calosc zapieklam z odrobina beszamelu. Wyszlo przepysznie!

Skladniki na 4 porcje* : 

  • 4 duze kromki chleba na bruschette(rozmiar XXL ;-) lub 8 kromek zwyklego chleba,
  • 4 garscie startego sera :  emmentaler lub mozzarella,
  • 2 srednie pomidory,
  • 1 srednia cebula,
  • ok 20 czarnych oliwek,
  • 4 duze plastry gotowanej szynki (lub inna wedlina wedlug upodobania),
  • garsc posiekanej bazylii,
  • na sos beszamel : 20g masla, 2 lyzki maki pszennej, 250ml mleka, galka muszkatolowa,
  • sol, pieprz,
  1. Na kromce chleba ukladamy : starty ser, pokrojona w nieduze kawalki szynke, cebule posiekana w piorka, plasterki pomidora i pokrojone w krazki oliwki.
  2. Przygotowujemy sos beszamelowy : w rodnelku roztapiamy maslo, dodajemy make i energicznie mieszajac czekamy, az skladniki sie podgrzeja i zaczna lekko "pienic". Powoli dodajemy mleko i caly czas mieszamy (inaczej otrzymamy sos z grudkami ;-) do momentu, az sos zgestnieje. Doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa. 
  3. Polewamy sosem wczesniej przygotowane kromki i zapiekamy w piekarniku (190°C) przez ok 15 minut. Zapiekanki posypujemy posiekana, swieza bazylia i podajemy na cieplo z zielona salata.

*ilosc skladnikow podalam "na oko", wszystko zalezy od naszego apetytu ;-)

Recette en français 

Pour 4 personnes :

  • 4 tranches de pain spécial bruschetta,
  • 4 poignées de fromage râpé (emmental ou mozzarella),
  • 2 tomates,
  • 1 oignon,
  • 4 tranches de jambon blanc,
  • environ 20 olives noires,
  • 1 poignée de basilic frais,
  • pour la béchamel : 20g de beurre, 2 cuillères à soupe de farine, 250ml de lait, noix de muscade,
  • sel, poivre,
  1. Sur les tranches de pain, déposer les ingrédients par couches : fromage râpé, jambon découpé en petits morceaux, oignon finement haché, tranches de tomates, olives coupées en rondelles.
  2. Préparer la béchamel : dans une petite casserole, faire fondre le beurre, ajouter la farine. Bien mélanger à l'aide d'un fouet. Verser doucement le lait tout en remuant. Assaisonner avec du sel, poivre et noix de muscade. Continuer la cuisson pendant quelques minutes en fouettant, jusqu'à ce que la sauce épaississe.
  3. Verser la béchamel (environ 2 cuillères/tranche de pain) et mettre au four à 190°C pendant 15 minutes.
  4. A la sortie du four, ajouter le basilic finement haché et servir chaud avec de la salade.

Bon appétit // Smacznego

Magda

¶roda, 02 kwietnia 2014

Frittata à la patate douce et aux petits pois

Rewelacyjna propozycja na pozywne sniadanie czy lekka kolacje. 

Juz od dawna wiadomo, ze na sniadanie nie ma nic lepszego niz jajecznica na boczusiu z dodatkiem szczypiorku ;-). Ale jesli najdzie nas ochota na cos oryginalnego, wiosennego i ciekawego w smaku, oto idealne danie. Slodkawe bataty, zielony groszek, bazylia i parmezan. I oczywiscie jajka :-). Wszystko gotowe w 20 minut. 

Przepis bierze udzial w konkursie z jajkami Farmio organizowanym na jednym z moich ulubionych blogow

Skladniki na 2 porcje

  • pol sredniej wielkosci batata
  • pol szklanki groszku (moze byc mrozony),
  • 4 jajka Farmio, 
  • 2 lyzki gestej smietany,
  • lyzka posiekanej, swiezej bazylii,
  • 2 lyzki startego parmezanu,
  • sol, pieprz, oliwa z oliwek,
  1. Batata obieramy i scieramy na tarce (na grubych oczkach).
  2. Na sredniej wielkosci patelni (uwaga, musi to byc patelnia, ktorej mozna uzyc do zapiekania w piekarniku) rozgrzewamy lyzke oliwy z oliwek.
  3. No oliwe wrzucamy startego batata i groszek. Podlewamy 3-4 lyzkami wody, doprawiamy sola i pieprzem i dusimy przez pare minut, az warzywa zmiekna a woda wyparuje.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  5. W salaterce mieszamy jajka Farmio, smietane i bazylie. 
  6. Mase jajeczna wlewamy na podduszone warzywa, delikatnie mieszamy i podsmazamy calosc na bardzo malym ogniu przez 10 minut.
  7. Po tym czasie jajka powinny byc lekko sciete. Posypujemy parmezanem i wkladamy do piekarnika (pozycja Grill) na ok 5 minut.
  8. Po wyjeciu z piekarnika nalezy odczekac 2-3 minuty. Frittate podajemy na cieplo lub zimno z dodatkiem doprawionej sosem vinaigrette salaty. 

Smacznego!

 

Recette en français

Pour 2 personnes:

  • 1/2 patate douce,
  • 1/2 verre de petits pois (frais ou surgelés),
  • 4 oeufs,
  • 2 cuillères à soupe de crème fraîche,
  • 1 cuillère à soupe de basilic frais finement haché,
  • 2 cuillères à soupe de copeaux de parmesan,
  • sl, poivre, huile d'olive
  1. Eplucher la patate douce et la râper grossièrement.
  2. Dans une poêle de taille moyenne et allant au four, faire chauffer une cuillère d'huile d'olive.
  3. Ajouter la patate douce râpée et les petits pois, arroser avec 3-4 cuillères d'eau et faire cuire à feu doux jusqu'à ce que les légumes soient tendres et l'eau soit évaporée. Assaisonner avec le sel et le poivre.
  4. Dans un bol, mélanger les oeufs, la crème et le basilic.
  5. Arroser les légumes avec cet appareil, mélanger doucement.
  6. Faire cuire pendant une dizaine de minutes sur un feu très doux. 
  7. Faire chauffer le four à 200°C.
  8. Saupoudrer notre omelette de parmesan. Mettre au four (position grill) pendant 5 minutes.
  9. Avant de servir avec de la salade, laisser reposer 2-3 minutes. 

Smacznego! Bon appétit!

Magda

niedziela, 09 czerwca 2013

Zapiekanka ziemniaki-marchewka

Co roku z wielkim utesknieniem czekam na mlode ziemniaczki i slodka, chrupiaca marchewke. Od paru tygodni szalaje z warzywami gotowanymi na parze, lekko doprawionymi sola. Przygotowanymi tak, aby jak najmniej zmienic ich naturalny smak. No i w koncu A. sie zbuntowal ;-). Postanowilam wiec sprawic mu przyjemnosc i dietetyczne warzywka zastapic konkretnym, pozywnym daniem. A ze ostatnio kiepsko u nas z pogoda (tak, tak, nawet na poludniu Francji zdarzaja sie jesienne dni w polowie czerwca) wiec zdecydowalam sie przygotowac zapiekanke, ktora raczej nadaje sie na jesienno-zimowy obiad. Wyszla przepyszna. A nastepnego dnia z rana poszlam pobiegac (dla spokojnosci sumienia ;-).

 

Porcja dla 2 osob :

  • 5 sredniej wielkosci ziemniakow,
  • 3 marchewki,
  • 1 duza lub 2 male piersi z kurczaka,
  • 2 zabki czosnku,
  • 200ml smietany 18%,
  • mleko (ok 300ml),
  • galka muszkatolowa,
  • pare galazek swiezego tymianku,
  • lyzka startego parezanu,
  • sol, pieprz,
  • koperek do posypania

 

  1. Obrane ziemniaki i marchewke kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy rogniecione zabki czosnku. Zalewamy smietana i mlekiem, tak aby byly calkowicie przykryte. Doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
  2. Gotujemu na wolnym ogniu (uwaga zeby mlako sie nie przypalilo) przez ok 15 minut delikatnie mieszajac od czasu do czasu.
  3. W miedzyczasie umyte piersi z kurczaka kroimu na plasterki o grubosci ok 0,5cm. Doprawiamy je sola, pieprzem i listkami swiezego tymianku.
  4. W zaroodpornym naczyniu ukladamy warstwowo : polowa ugotowanych ziemniakow i marchewki, plastry kurczaka, reszta warzyw.
  5. Posypujemy parmezanem i zalewamy mieszanka mleka i smietany na ktorej wczesniej ugotowalismy warzywa.
  6. Zapiekamy przez ok 25min w 190°C.
  7. Przed podaniem posypujemy swiezym koperkiem.

 

Zapiekanka z ziemiakow i marchewki

Version française : 

Pour 2 personnes : 

  • 5 pommes de terre nouvelles de taille moyenne,
  • 3 carottes fanes,
  • 1 ou 2 blancs de poulet, 
  • 2 gousses d'ail,
  • 200ml de crème liquide,
  • 300ml de lait,
  • 1 pincée de muscade,
  • quelques branches de thym frais,
  • 1 cuillère à soupe de parmesan râpé,
  • sel, poivre,
  • aneth
  1. Eplucher les pommes de terres et les carottes et les couper en fines rondelles. 
  2. Dans une sauteuse, mettre les pommes de terre et les carottes, verser du lait et de la crème. Ajouter de l'ail écrasé. Assaisonner avec du sel, du poivre et de la muscade.
  3. Faire cuire pendant environ 15 minutes à feu doux (attention que le lait ne brûle pas au fond de la sauteuse). 
  4. Laver la viande, la couper en fines tranches (environ 0,5 cm). Assaisonner avec du sel, du poivre et des feuilles de thym.
  5. Dans un plat allant au four, mettre en première couche la moitié de pommes de terre et carottes précuites, ensuite les tranches de poulet, puis le reste de légumes. Saupoudrer de parmesan.
  6. Verser le lait utilisé pour précuire les légumes.
  7. Mettre au four à 190°C pendant 25 minutes.
  8. Ajouter de l'aneth avant de servir le plat.

Certes, le plat n'est pas léger mais il va très bien avec le temps d'automne que nous avons en ce moment ;-).

Bon appétit // Smacznego

Magda

pi±tek, 19 kwietnia 2013

Gnocchi w sosie 3 fromages

Dzis gnocchi w kolejnej, serowej odslonie. Gesty, aksamitny sos (mocno) pachnacy i smakujacy serem. Calosc zapieczona pod chrupiaca panierka. 

Przepis na gnocchi znajdziecie tutaj. Gnocchi bez problemu mozna zastapic kopytkami lub kluskami slaskimi. 

Skladniki na 4 porcje : 

  • 800g ugotowanych al dente kluseczek,
  • 250ml smietany 18%
  • 50g mozzarelli
  • 50g gorgonzoli (mozna zastapic ja serem typu bleu),
  • 40g parmezanu,
  • 1 lyzeczka musztardy z Dijon,
  • 1/4 lyzeczki startej galki muszkatolowej,
  • 1 zoltko,
  • 1 lyzka posiekanej natki pietruszki,
  • 30g bulki tartej.

Gnocchi 3 fromages

 

  1. W garnuszku na srednim ogniu podgrzewamy smietane i pokrojony na drobne kawalki ser. 
  2. Sos gotujemy ciagle mieszajac, az ser sie rozpusci i uzyskamy gladka mase.
  3. Sos sciagamy z ognia i dodajemy musztarde, galke muszkatolowa, zoltko i pietruszke.
  4. Ugotowane gnocchi przekladamy do nasmarowanego maslem naczynia zaroodpornego, zalewamy sosem i posypujemy bulka tarta.
  5. Zapiekamy przez 15min w 220°C.

 

Gnocchi z sosem 3 fromages

Gnocchi podajemy jako dodatek do miesa lub po prostu z salata z vinaigrette.

Smacznego!

Magda

poniedzia³ek, 01 kwietnia 2013

Frittata di maccheroni

Frittata jest daniem podobnym do omletu. Jego baza sa jajka i przerozne dodatki : warzywa, mieso, ziola, owoce morza etc. Czyli kolejne dania z serii : Czyscimy lodowke :-)

Do mojej frittaty uzylam resztek spaghetti z wczorajszego obiadu i  kilka parowek drobiowych.

Skladniki na 4 porcje : 

  • 250g makaronu (u mnie spaghetti),
  • 4 jajka,
  • 3 lyzki gestej smietany,
  • 4 parowki drobiowe,
  • garsc mrozonego groszku,
  • 2 lyzki posiekanej pietruszki,
  • 4 pomidory,
  • mozzarella,
  • 2 lyzki drobno startego parmezanu,
  • sol, pieprz, oliwa z oliwek
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. W salaterce mieszamy jajka ze smietana, dodajemy groszek, pokrojona w kawalki parowke, natke pietruszki, parmezan. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  3. Do salaterki dodajemy ugotowany makaron. Calosc dokladnie mieszamy.
  4. Do frittaty nalezy uzyc dosc glebokiej patelni, ktora mozna wlozyc do piekarnika. 
  5. Mieszanke jajeczno-makaronowa wrzucamy na patelnie posmarowana oliwa z oliwek. Smazymy na bardzo malym ogniu pod przykryciem do momentu, az masa jajeczna sie zetnie.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  7. Na usmazona frittate wykladamy pokrojone w plasterki pomidory i plastry mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut, az ser sie ladnie przypiecze.

 Frittate mozemy podawac na goraco z dodatkiem salaty przyprawionej sosem vinaigrette lub jako zimna przystawke. Swietnie nadaje sie na piknikowe menu.

Frittata di maccheroni

Version française 

Pour 4 personnes:

  • 250g de pâtes (selon vos envies, spaghetti pour moi :-)
  • 4 oeufs,
  • 3 cuillères de crème fraîche,
  • 4 knackis,
  • 1 poignée de petits poids surgelés,
  • 2 cuillères à soupe de persil haché,
  • 4 tomates,
  • 1 boule de mozzarella,
  • 2 cuillères de parmesan râpé,
  • sel, poivre, huile d'olives,
  1. Dans un saladier mélanger les oeufs, la crème, les petits pois, les knackis coupés en petits morceaux, le persil et le parmesan. Assaisonner avec du sel et du poivre.
  2. Dans la préparation ajouter les pâtes al dente. Bien mélanger.
  3. Verser le tout dans une sauteuse allant au four préalablement huilée.
  4. Couvrir et faire cuire à feu doux jusqu'à ce que les oeufs prennent légèrement.
  5. Préchauffer le four à 200°C.
  6. Sur la préparation précuite, disposer les tranches de tomates et de mozzarella.
  7. Faire gratiner au four pendant 15-20 minutes.

Servir chaud au froid accompagné de salade. Un repas parfait pour un pique-nique. 

Smacznego!

Magda 

¶roda, 30 stycznia 2013

Penne zapiekane z brokulami i serem.

Niby zwykla zapiekanka : makaron, brokuly i ser. A jednak na dlugo pozostala nam w pamieci dzieki rewelacyjnej "panierce" z czosnkiem i cytryna, ktora po upieczeniu tworzy chrupiaca i aromatyczna skorupke.

Skladniki na 4 porcje : 

  • 200g makaronu penne,
  • 400g brokulowych rozyczek,
  • 2 jajka,
  • 250ml smietany,
  • 80ml mleka,
  • 35g bulki tartej,
  • 80g startego parmezanu,
  • 80g zoltego sera startego na grubych oczkach,
  • 2 rozgniecione zabki czosnku,
  • 1 lyzka startej skorki z cytryny (uprzednio pozadnie wyszorowanej w cieplej wodzie),
  • 2 lyzki posiekanej natki pietruszki,
  • sol, pieprz, maslo do natluszczenia naczynia

 

Penne zapiekane z brokulami i serem.

  1. Makaron ugotowac al dente wedlug przepisu na opakowaniu.
  2. Brokuly podgotowac przez 5 minut w goracej, osolonej wodzie. Nastepnie przelac zimna woda i pozostawic w sitku, az ostygna.
  3. W salaterce wymieszac makaron, brokuly, jajka, mleko, smietane i zolty ser. Doprawic sola i pieprzem. 
  4. W osobnej miseczce wymieszac bulke tarta, parmezan, czosnek, skorke z cytryny i pietruszke.
  5. Makaronowa mieszanke przekladamy do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego i posypujemy wczesniej przygotowana "panierka".
  6. Zapiekamy przez 40 min w 220°C. Po wyjeciu z piekarnika, odczekac 10min przed podaniem.

Penne zapiekane z brokulami i serem.

Version française

Pour 4 personnes

  • 2oog de penne,
  • 400g de brocolis,
  • 2 oeufs,
  • 250ml de crème épaisse,
  • 80ml de lait,
  • 35g de chapelure,
  • 80g de parmesan râpé, 
  • 80g de fromage râpé,
  • 2 gousses d'ail écrasés,
  • 1 cuillère de zeste de citron,
  • 2 cuillères de persil haché,
  • sel, poivre, beurre
  1. Faire cuire les pâtes al dente.
  2. Blanchir les bouquets de brocolis dans de l'eau salée pendant 5 minutes. Les rincer à l'eau froide, laisser refroidir.
  3. Dans un saladier mélanger les pâtes, les brocolis, les oeufs, le fromage râpé, la crème et le lait. Assaisonner avec le sel et le poivre.
  4. Mélanger la chapelure, le parmesan , le zeste de citron, le persil et l'ail écrasé
  5. Dans un plat beurré allant au four mettre le mélange avec les pâtes, saupoudrer avec notre préparation de chapelure.
  6. Faire cuire pendant 40min dans un four à 220°C. Avant de servir notre gratin, laisser reposer pendant quelques minutes. 

Smacznego!

Pozdrowienia ze slonecznej Tuluzy.

Magda

 
1 , 2 , 3