Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Napoje / koktajle

sobota, 18 sierpnia 2012

Arbuzowy koktajl

W calej Francji zapanowaly upaly. A co jest nalepsze na taka pogode? Wentylator, zimna woda i schlodzone arbuzy! A poniewaz jestem wielka fanka tych przepysznych, letnich owocow czesto przerabiam je na wszystkie mozliwe sposoby. Dzis proponuje Wam letni i lekki koktajl : dla mlodszych bez alkoholu, dla doroslych z odrobinka rumu lub cytrynowki.

Skladniki dla 4 osob : 

  • Pol sredniej wielkosci dojrzalego arbuza
  • 2 male nektarynki
  • sok polowy limonki
  • pare listkow miety (ja dalam 4)
  • opcjonalnie lyzeczka cukru jesli arbuz nie jest wystarczajaco slodki
  • opcjonalnie 4 lyzki stolowe rumu lub cytrynowki

 

  1. Z polowy arbuza wyjac miazsz. Pokroic na kawalki nektarynki.
  2. W blenderze zmiksowac owoce z listkami miety (+ ewentualnie cukier).
  3. Jesli arbuz jest z pestkami, przelac uzyskany sok przez drobne sitko.
  4. Dodac alkohol i sok z limonki. Odstawic do lodowki na co najmniej godzine.

Arbuzowy koktajl

 

Arbuzowy koktajl

 

Na zdrowie :-) !!!

Pozdrawiam,

Magda