Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

zupy

niedziela, 01 czerwca 2014

Gazpacho andalou

Dzis bedzie krotko, zwiezle i na temat : na upalne dni nic lepszego niz aromatyczny, lekko kwaskowaty chlodnik. Tym razem z pomidorow, po hiszpansku. Idealny na malego gloda. 

 

Na 1,5l chlodnika : 

  • 6-7 sredniej wielkosci dojrzalych pomidorow,
  • 1 ogorek, 
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 zabek czosnku,
  • kromka czerstwego chleba,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet winny (najlepiej Xeres),
  • sol, pieprz,
  1. Pomidory myjemy i kroimy na 4, ogorka obieramy i kroimy w gruba kostke.
  2.  Dodajemy papryke pokrojona na duze kawalki, cebule, czosnek. 
  3. Warzywa miksujemy w blenderze. Pod koniec dodajemy chleb, 2 lyzki oliwy z oliwek, lyzke octu winnego i miksujemy na gladka mase.
  4. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  5. Wstawiamy do lodowki na 2-3 godziny.
  6. Podajemy z kromka grillowanego chleba, posiekanym szczypiorkiem lub bazylia.

Recette en français

Pour 1,5l de soupe : 

  • 6-7 tomates biens mûres,
  • 1 concombre,
  • 1 poivron rouge,
  • 1 poivron vert,
  • 1 oignon,
  • 1 gousse d'ail,
  • 1 tranche de pain rassis,
  • huile d'olive,
  • vinaigre de Xerès,
  • sel, poivre.
  1. Laver les légumes, les découper en gros morceaux.
  2. Mettre les légumes, le pain, l'oignon et l'ail dans un blender. Mixer le tout. 
  3. Ajouter 2 cuillères à soupe d'huile d'olives, 1 cuillère à soupe de vinaigre. Assaisonner avec du sel et poivre/
  4. Mettre au frigo pendant 2-3 heures.
  5. Servir frais accompagné de croûtons, ciboulette ou basilic frais…

Smacznego//Bon appétit

Magda

¡Viva España!

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Potage des lentilles, pancetta et thym frais

Kwiecien plecien… Po cudownie wiosennej pogodzie przyszedl czas na iscie jesienna pluche. Szkoda tylko, ze wlasnie teraz, kiedy przygotowujemy nasz przedluzony weekend w Pirenejach :-/. No ale nie o tym chcialam… Wraz z niskimi temperaturami i deszczem wrocila mi ochota na zupy : cieple, pozywne i sycace. A ze soczewicy dawno juz na moim stole nie bylo, postanowilam wykorzystac zielona soczewice, ktorej resztki spogladaly na mnie z szafki tesknym wzrokiem ;-).  Do tego kilka plasterkow pancetty, marchewka, seler naciowy i duuuzo swiezego tymianku i gotowe!

Skladniki na 4 porcje :

  • 150g zielonej soczewicy,
  • 1 duza marchewka,
  • 1 galazka selera naciowego,
  • 1 cebula,
  • 3 zabki czosnku,
  • 6 plasterkow pancetty (moze byc bekon),
  • 4 duze lyzki koncentratu pomidorowego,
  • kilka galazek swiezego tymianku,
  • oliwa z oliwek,
  • sol, pieprz
  1. Soczewice zalewamy zimna woda, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 4 minuty. Odcedzamy soczewice.
  2. W tym samym garnku rozgrzewamy 3 lyzki oliwy z oliwek i podsmazamy na niej przez ok 5 minut drobno posiekana cebule, czosnek i pancette.
  3. Po tym czasie do garnka wrzucamy marchewke pokrojona w rondelki, pokrojony seler naciowy, tymianek i wczesniej podgotowana soczewice. Dodajemy 2 lyzki oliwy z oliwek i dusimy na malym ogniu przez 2-3 minuty.
  4. Dolewamy 1,5 litra wody, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem.
  5. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok 35 minut. Na koniec doprawiamy sola.

 

 

Recette en français

Pour 4 personnes:

  • 150g de lentilles vertes,
  • 1 carotte,
  • 1 branche de céleri,
  • 1 oignon,
  • 3 gousses d'ail,
  • 6 tranches de pancetta (ou de bacon),
  • 4 cuillères à soupe de concentré de tomates,
  • quelques branches de thym frais,
  • huile d'olive,
  • sel, poivre,
  1. Dans une casserole, mettre les lentilles, les couvrir d'eau et porter à ébulltion. Laisser cuire pendant 3 minutes, ensuite les égoutter.
  2. Dans la même casserole, faire chauffer 3 cuillères à soupe d'huile d'olive. Faire revenir  pendant 5 minutes les oignons, les gousses d'ail et la pancetta finement hachés.
  3. Ajouter 2 cuillères d'huile d'olive et les carottes en rondelles, le céleri coupé en petits morceaux, le thym et les lentilles précuites. Couvrir avec 1,5l d'eau. Poivrer.
  4. Couvrir et laisser cuire à feu doux pendant 35 minutes. Assaisonner avec du sel.

 

Bon appétit // Smacznego!

Magda

niedziela, 10 listopada 2013

Soupe de chou-fleur très persillée

 

Dzis w menu lekarstwo na jesienna pluche : pyszna zupa kalafiorowa z duuuza iloscia zielonej pietruszki. Zupe ugotowalam na odtluszczonej kostce rosolowej, nie dodalam smietany ani innych zageszczaczy dlatego mozna sie nia zajadac bez wyrzutow sumienia ;-).

Zupe gotuje sie krotko i dzieki temu nie traci ona swoich wlasciwosci odzywczych. No i nie musze chyba przypominac, ze natka pietruszki jest bardzo bogata w witamine C (jedna lyzeczka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ta witamine tak pomocna w zwalczaniu przeziebien), pomocna w trawieniu i dobrze dziala na wzrok (witamina A). Chyba nie musze Was dluzej przekonywac do przygotowania tej smacznej i pozywnej zupy.

Skladniki na 2 litry zupy,

  • 2 litry bulionu drobiowego (u mnie odtluszczony z kostki),
  • 1 nieduzy kalafior,
  • mala marchewka,
  • 2 liscie laurowe,
  • 4 lyzki stolowe posiekanej pietruszki,
  • sol, pieprz,
  1. Do goracego bulionu przygotowanego z kostki rosolowej dodajemy umyty i pokrojony na nieduze rozyczki kalafior, starta na duzych oczkach marchewke i liscie laurowe.
  2. Gotujemy na srednim ogniu przez 15 minut.
  3. Po tym czasie wyjmujemy liscie laurowe, dodajemy natke pietruszki i miksujemy calosc w blenderze.
  4. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  5. Podajemy goraca zupe z dodatkiem razowego chleba.

Recette en français

Pour 2 litres de soupe:

  • 2 litres de bouillon de volaille (j'ai utilisé 1 cube de bouillon dégraissé),
  • 1 petit chou-fleur,
  • 1 petite carotte,
  • 2 feuilles de laurier,
  • 4 cuillères à soupe de persil haché,
  • sel, poivre,
  1. Faire bouillir 2 litres de bouillon dans une casserole. Ajouter le chou-fleur découpé en petits bouquets, carotte râpée et les feuilles de laurier.
  2. Faire cuire pendant 15 minutes.
  3. Enlever les feuilles de laurier, ajouter le persil et mixer le tout au blender.
  4. Assaisonner avec le sel et poivre.
  5. Servir la soupe chaude accompagnée du pain complet.

Parfaite recette pour les soirées d'automne: facile à digérer, peu calorique et grâce au persil très riche en vitamine C : une cuillère à soupe = dose journalière recommandée). 

Smacznego!

Magda

czwartek, 17 października 2013

Soupe de courge butternut au chorizo

zupa z dyni z chorizo

I do Tuluzy zawitaly pierwsze jesienne chlody. Co prawda na przyszly tydzien zapowiadaja sloneczna pogode i temperatury powyzej 20°C ale wieczory sa juz chlodne. Nadszedl wiec czas na rozgrzewajace, pozywne zupy. Na pierwszy ogien poszla zupa z dyni, jedna z moich ulubionych. Do tego odrobina podsmazonego, pikantnego chorizo i jesienna plucha nam nie straszna :-)

Zupe przyrzadzilam na prawdziwym bulionie z kury ale mozna z powodzeniem uzyc kostki rosolowej. 

Skladniki : 

  • na bulion : 2 kurze udka, 1/2 pora, cwiartka selera, marchewka, korzen pietruszki, 2 liscie laurowe, ziele angielskie, sol, pieprz -> lub kostka rosolowa
  • 600g obranej i pokrojonej duza kostke dyni,
  • 1 duzy ziemniak,
  • 100ml smietany,
  • pare plasterkow chorizo,
  1. Wszystkie skladniki na bulion wkladamy do dosc duzego garnka, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy pod przykryciem na srednim ogniu przez ok 40minut. Po tym czasie przelewamy nasz bulion przez sitko -> warzywa i mieso wykorzystalam pozniej do przygotowania makaronowej zapiekanki.
  2. Do bulionu wrzucamy pokrojona w kostke dynie i ziemniaka. Gotujemy pod przykryciem do momentu, az warzywa beda ugotowane. 
  3. Dodajemy smietane i miksujemy na gladki krem (osobiscie wole kiedy zupa nie jest zbyt gesta). Doprawiamy sola i pieprzem.
  4. W miedzyczasie kroimy chorizo w drobna kosteczke i podsmazamy na patelni bez tluszczu.
  5. Zupe podajemy z odrobina chrupiacych kawalkow chorizo.

 

Recette en français

  • Pour le bouillon : 2 cuisses de poulet, 1/2 poireau, 1/4 de celeri rave, carotte, panais, 2-3 feuilles de laurier, sel, poivre -> pour préparer cette soupe on peut bien sûr utiliser les cubes de bouillon,
  • 600g de courge butternut (potiron, potimarron),
  • 1 grosse pomme de terre,
  • 100 de crème liquide,
  • quelques tranches de chorizo,
    1. Pour faire le bouillon maison : mettre tous les ingrédients dans une casserole, ajouter de l'eau, couvrir et faire cuire à feu moyen pendant au moins 40 minutes. Filtrer pour obtenir un bouillon clair.
    2. Ajouter dans le bouillon la courge et la pomme de terre coupées en grosses cubes. Couvrir et laisser mijoter jusqu'à ce que les légumes soient cuits.
    3. Ajouter la crème et mixer le tout. Ajouter sel et poivre si besoin.
    4. Entre temps couper le chorizo en petites cubes et les faire griller sur une poêle sans ajouter de matière grasse.
    5. Servir la soupe chaude parsemée de chorizo. 

Bon appétit i Smacznego!

Magda

sobota, 26 stycznia 2013

Zupa pieczarkowa

Kiedy na dworze zimno i plucha, dobrze rozgrzac sie czyms pozywnym, lekkostrawnym i do tego pysznym. Dzis w Tuluzie pogoda raczej listopadowa i dlatego proponuje Wam prosta w przygotowaniu zupe pieczarkowa. 

Skladniki na 4 porcje :

  • 250g obranych pieczarek,
  • 1 sredni ziemniak,
  • 1 litr bulionu (idealnie byloby uzyc tego domowej roboty ale w wersji dla zabieganych moze byc ten z kostki)
  • 2 liscie laurowe,
  • lyzka smietany,
  • odrobina posiekanej natki pietruszki,
  • lyzka startego sera 

 

  1. W garnku podgrzewamy bulion, wrzucamy do niego poieczarki, pokrojonego ziemniaka i liscie laurowe.
  2. Calosc gotujemy pod przykryciem przez ok 20 minut. 
  3. Po tym czasie wyjmujemy liscie laurowe i miksujemy zupe przy pomocy blendera. 
  4. Dodajemy smietane i doprawiamy sola i pieprzem.
  5. Podajemy z odrobina pietruszki i startego sera.

Zupa pieczarkowa

Smacznego!

Magda

11:15, wizzz31 , zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 25 listopada 2012

Zupa ze szpinaku

A. mi sie rozchorowal. A co lepszego na rozgrzanie bolacego gardla niz ciepla zupa! Szpinak nie nalezy do jego ulubiencow ale dodajac odrobine chili, czosnku i serka ziolowego, nawet nie zorientowal sie, ze to wlasnie ta zielenina jest podstawowym skladnikiem mojej zupy :-). Prawde poznal dopiero po oproznieniu garnka.

Skladniki : 

  • 2 litry gotowego bulionu (moze byc z kostki lub ugotowanego na skrzydelkach - zdecydowanie wole ta druga wersje),
  • 400g swiezego szpinaku,
  • 3 dosc duze ziemniaki,
  • 4 zabki czosnku,
  • 2 lyzki ziolowego serka tartare,
  • szczypta ostrej, zmielonej papryki,
  • sol, pieprz

 

zupa szpinakowa

  1. Umyty i pozbawiony ogonkow szpinak, obrane i pokrojone ziemniaki i obrane i przekrojone na pol zabki czosnku podgotowac przez 20 minut we wczesniej przygotowanym bulionie. 
  2. Dodac serek i wymieszac. Nastepnie calosc zmiksowac w blenderze. 
  3. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Przed podaniem dodac szczypte ostrej papryki.

 

zupa szpinakowa

Zycze smacznego!

Magda

 
1 , 2