Moje coolinarne podró¿e : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

deser

¶roda, 16 lipca 2014

Gaspacho de fruits

Znowu dzis u mnie owocowo. No bo jak nie korzystac z dobrodziejstw lata? Zwlaszcza kiedy za oknem temperatury przekraczaja 30°C! Zachcialo mi sie czegos slodkiego, zimnego, orzezwiajacego. A ze pod reka mialam melony, dojrzale brzoskwinie i arbuza, nie musialam dlugo szukac pomyslu na to jak je wykorzystac ;-). Zapraszam na degustacje letniego gazpacho.

Na 4 porcje :

  • 1 duzy, dojrzaly melon,
  • 6 dojrzalych brzoskwini,
  • 1/4 sredniej wielkosci arbuza,
  • pare listkow misty,
  • opcjonalnie : 2 lyzki porto,
  1. Obrane ze skorki brzoskwinie i melona kroimy na kawalki. Miksujemy razem z mieta w blenderze. 
  2. Dodajemy porto i odstawiamy d o lodowki na co najmniej godzine.
  3. Arbuza kroimy w nieduza kostke lub przy pomocy specjalnej lyzeczki wycinamy z niego kulki. Wkladamy do zamrazalnika na ok 30 minut.
  4. Podajemy schlodzone gazpacho z melona i brzoskwini razem z arbuzowymi "kostkami lodu".

Recette en français

Pour 4 personnes:

  • 1 grand melon,
  • 6 pêches bien mûres,
  • 1/4 de pastèque,
  • quelques feuilles de menthe,
  • en option : 2 cuillères à soupe de porto
  1. Dans un blender, mixer ensemble le melon, les pêches épluchées et la menthe.
  2. Ajouter le porto et mettre au frais pendant au moins 1 heure.
  3. Découper la pastèque en cubes ou en billes à l'aide d'une cuillère. Mettre au congélateur pendant 30 minutes.
  4. Servir le gaspacho bien frais, accompagné des "glaçons" à la pastèque.

Smacznego // Bon appétit!

Magda

¶roda, 11 czerwca 2014

Panna ricotta fraise et mangue

No i znowu zaszalalam i moja kulinarna biblioteczka powiekszyla sie o nowe zdobycze. Niedlugo zabraknie mi miejsca ;-). O dziwo, na 4 nowe ksiazki, polowa dotyczy deserow. W ciazy moje kubki smakowe przeszly chyba jakas mutacje ;-). 

Dzisiaj bedzie po wlosku. Panna ricotta czyli zmodyfikowana wersja klasycznej panna cotty. Ta druga powstaje na bazie smietany, mleka i cukru (oczywiscie z dodatkiem zelatyny). Moj przepis jest na bazie sera ricotta i bitej smietany. Do tego orzezwiajacy sok z cytryny, mus truskawkowy i mocno dojrzale mango. Idealny deser na upalne dni.

Przepis pochodzi z ksiazki "Desserts italiens" z serii wydanej przez Femme actuelle.

Dla 4 osob :

  • 250g sera ricotta,
  • 2 zoltka,
  • 100g cukru pudru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 listki zelatyny,
  • laska wanilii,
  • 200ml slodkiej smietany 30%,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 mango

Na mus truskawkowy :

  • 200g truskawek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 60g cukru pudru,
  • 2 listki zelatyny,
  1.  W salaterce rozgniatamy widelcem ser ricotta. Nastepnie ubijamy przy pomocy trzepaczki na gladka mase. 
  2. Dodajemy zoltka i cukier puder. Dokladnie mieszamy.
  3. Listki zelatyny zanurzamy na 5 minut w zimnej wodzie.
  4. W rondelku podgrzewamy sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy listki zelatyny. Dokladnie mieszamy i odstawiamy do ostygniecia.
  5. Do ricotty i jajek dodajemy ziarenka wanilii, na koniec dolewamy schlodzony sok z cytryny i dokladnie mieszamy.
  6. Przy pomocy miksera ubijamy dobrze schlodzona smietane i cukier wanilinowy. 
  7. Bita smietane dodajemy do ricotty i delikatnie mieszamy. 
  8. 1/3 pianki z ricotty rozlewamy do 4 pucharkow. Odstawiamy do lodowki.
  9. Miksujemy truskawki z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. 
  10. Podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z ognia i dodajemy wczesniej namoczone listki zelatyny. Dobrze mieszamy i odstawiamy do ostygniecia.
  11. Kiedy mus z truskawe zacznie gestniec i zastygac, rozlewamy go do pucharkow z pianka z ricotty. Wstawiamy na 10 minut do zamrazalnika.
  12. Na mus wykladamy kolejna warstwe pianki, nastepnie warstwe pokrojonego w kosteczke mango i jeszcze jedna warstwe pianki.
  13. Odstawiamy do lodowki na 4 godziny. Przed podaniem dekorujemy przy pomocy swiezych truskawek.

 

 

Recette en français 

Pour 4 personnes:

  • 250g de ricotta,
  • 2 jaunes d'oeufs,
  • 100g de sucre glace,
  • jus d'1 citron,
  • 3 feuilles de gélatine ramollies dans l'eau froide,
  • 1 gousse de vanille,
  • 200ml de crème liquide entière, très froide,
  • 1 sachet de sucre vanillé
  • 1 mangue

Pour le coulis de fraises :

  • 200g de fraises,
  • jus d'un demi citron,
  • 60g de sucre glace,
  • 2 feuilles de gélatine ramollies,
  1. Dans un saladier, écraser la ricotta à l'aide d'une fourchette. Battre le formage en crème.
  2. Ajouter les jaunes d'oeufs et le sucre glace. Bien mélanger. 
  3. Faire bouillir le jus de citron. Hors du feu, ajouter la gélatine bien essorée et mélanger. Laisser refroidir.
  4. Ajouter à la préparation les graines de vanille et le jus de citron. Mélanger. 
  5. Monter la crème en chantilly avec le sucre vanillé. L'incorporer délicatement à la préparation pour obtenir une mousse de ricotta.
  6. Transvaser 1/3 de la mousse dans 4 verrines. Réserver au frais.
  7. Pour le coulis : mixer les fraises avec le jus de citron et le sucre dans un blender. 
  8. Faire bouillir le coulis. Hors du feu, ajouter la gélatine essorée, bien mélanger et laisser refroidir. 
  9. Quand le coulis commence à prendre, le verser dans les verrines. Mettre au congélateur pendant 10 minutes.
  10. Recouvrir le coulis avec une couche de mousse de ricotta. Ajouter une couche de mangue coupée en petites dés. Terminer par une couche de mousse. 
  11. Laisser au frigo pendant 4 heures. Avant de servir, décorer les verrines avec des fraises fraîches.

Bon appétit // Smacznego 

Magda

 

Milion smaków truskawek

sobota, 31 maja 2014

Clafoutis aux fraises et à la menthe

Po morelach przyszedl czas na moje ukochane truskawki :-). No bo kto nie lubi truskawek??? Nawet bez ciazowych zachcianek kilogram na dzien nie jest mi straszny ;-). Oczywiscie najlepsze sa te "prosto z krzaka", naturalne, bez cukru, doprawiane sloncem. Mleczne shake'i sa tez calkiem calkiem. Truskawki z bita smietana, w galaretce…  I czasem zamarzy mi jeszcze sie babcina drozdzowka z kruszonka. A w zamrazalniku juz chlodza sie domowe lody z truskawkami. Przepis juz niedlugo na blogu.

Sposobow na truskawkowe smakolyki jest tyle, ile osob, ktore je lubia. A jakiemu przepisowi z truskawek nie mozecie sie oprzec? Czekam na komentarze z waszymi propozycjami!

Oto truskawkowe przepisy, ktore juz pojawily sie na moim blogu : 

A dzisiejsza propozycja jest lekka modyfikacja przepisu na morelowe clafoutis -> klik, klik

Morele zastepujemy 150g truskawek, a zamiast bazylii dodajemy kilka listkow drobno posiekanej miety. Reszte wykonujemy wedlug podanej receptury :-)

 

 

Recette en français

Cette recette est une variante de celle du clafoutis aux abricots-basilic-pistache. On remplace juste les abricots par 150g de fraises bien sucrées et le basilic par quelques feuilles de menthe finement hachée. Pour le reste on suit la recette

 

Bon appétit // Smacznego

Magda

poniedzia³ek, 19 maja 2014

Clafoutis à l'abricot, basilic et pistaches

Clafoutis //wym : klafuti// jest jednym z tradycyjnych francuskich deserow. Najbardziej znana jego odmiana to ta z czeresniami. Zaleta tego przepisu jest to, ze jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny na przyjecie niezapowiedzianych gosci lub kiedy nie mamy czasu/ochoty na skomplikowane w wykonaniu ciasta. W prostocie sila ;-)!

Do stworzenia tego przepisu zainspirowalam sie Clafoutis z lesnych owocow z ksiazki "Cuisine des chefs" (Kuchnia szefow), z rozdzialu poswieconemu Bernard Loiseau, jednemu z najwybitniejszych szefow kuchni francuskiej (3 gwiazdki Michelin). 

Skladniki na 4-5 porcji :

  • 80g maki,
  • 60g cukru,
  • 3  jajka,
  • 50g roztopionego i ostudzonego masla,
  • 25ml slodkiej smietany 18-stki,
  • szczypta soli,
  • 1 laska wanilii,
  • 3-4 morele,
  • 3-4 listki bazylii,
  • 4 lyzki rozdrobnionych orzeszkow pistacjowych,
  1. Mieszamy cukier i jajka. 
  2. Porcjami dodajemy make.
  3. Dodajemy maslo, smietane, ziarenka wanilii i sol. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Smarujemy maslem i posypujemy cukrem nieduza forme na tarte lub 4-5 indywidualnych foremek.
  5. Morele kroimy na nieduze kawalki, drobno siekamy bazylie. Ukladamy je na dnie formy, zalewamy ciastem.
  6. Pieczemy w 180°C przez 15-20 minut (ciasto powinno byc lekko zlociste).
  7. Ciasto podajemy letnie lub zupelnie przestudzone. Przed podanem posypujemy rozgniecionymi pistacjami.

 

 

Recette en français

Pour 4-5 personnes:

  • 80g de farine,
  • 60g de sucre en poudre,
  • 3 oeufs,
  • 50g de beurre fondu et refroidi,
  • 25ml de crème liquide,
  • 1 pincée de sel,
  • 1 gousse de vanille,
  • 3-4 abricots,
  • 3-4 feuilles de basilic,
  • 4 cuillères de pistaches concassées,
  1. Mélanger le sucre et les oeufs. Ajouter la farine petit à petit.
  2. Incorporer le beurre, la crème, les graines de vanille et le sel.
  3. Déposer les fruits découpés en morceaux et le basilic finement haché dans un moule à tarte ou dans 4-5 moules individuels préalablement beurrés et saupoudre de sucre.
  4. Couvrir avec la préparation.
  5. Faire cuire pendant 15 à 20 minutes à 180°C.
  6. Servir le clafoutis tiède ou froid agrémenté pistaches concassées.

Smacznego // Bon appétit!

Magda

wtorek, 13 maja 2014

Banana bread

Osoby, ktore sledza moje kulinarne wyczyny wiedza, ze ciasta nie sa moja mocna strona. Po pierwsze dlatego, ze ciezko mi sie trzymac przepisow (a jak wiadomo improwizacja przy pieczeniu ciast jest raczej niewskazana ;-), a po drugie nie jestem wielka fanka slodkosci. Dlatego tego typu przepisy rzadko goszcza na moim blogu.

Tym razem skusilam sie na przygotowanie bananowego cake rodem z Australii. Przepis podala mi kolezanka, ktora spedzila tam prawie rok i z wielkim sentymentem wspominala grillowane w opiekaczu kromki tego ciasta. 

Banana bread jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, po upieczeniu jest wilgotny w srodku i jednoczesnie zachowuje chrupiaca skorke i dlugo pozostaje swiezy (3-4 dni). I nie obawiajcie sie, ze smak bananow bedzie zbyt intensywny. Wrecz przeciwnie, jest dyskretny i jesli dodacie do ciasta odrobine cynamonu, wasi goscie beda mieli problem ze znalezieniem glownego skladnika :-)

 

  • 250g maki tortowej,
  • 160 cukru,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 3 bardzo dojrzale banany,
  • 85g masla,
  • 2 lyzki mleka,
  • 2 jajka,
  • opcjonalnie : pol lyzeczki cynamonu lub ziarenka z 1 laski wanilii
  1. Mieszamy 150g maki, cukier, proszek do pieczenia i sol. 
  2. Dodajemy rozgniecione przy pomocy widelca banany, roztopione maslo i mleko. 
  3. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. 
  4. Dodajemy jajka, cynamon lub wanilie i reszte maki. Mieszamy przez 3-4 minuty.
  5. Przelewamy ciasto do wysmarowanej maslem keksowki.
  6. Pieczemy przez godzine w 160°C.

 

Recette en français

  • 250g de farine,
  • 160g de sucre,
  • 1 sachet de levure chimique,
  • 1 cuillère à café de bicarbonate de soude,
  • 1 pincée de sel,
  • 3 bananes bien mûres,
  • 85g de beurre fondu,
  • 2 cuillères à soupe de lait,
  • 2 oeufs,
  • 1/2 cuillère à café de cannelle ou 1 gousse de vanille,
  1. Mélanger 150g de farine, le sucre, la levure, le bicarbonate de soude et le sel.
  2. Ajouter les bananes écrasées à l'aide d'une fourchette, le beurre et le lait. 
  3. Bien mélanger jusqu'à l'obtention d'une pâte homogène.
  4. Ajouter les oeufs, le reste de la farine, la cannelle ou les graines de vanille. Bien mélanger pendant 3-4 minutes.
  5. Verser la pâte dans un moule à cake beurré.
  6. Mettre au four à 160°C pendant 1 heure. Laisser refroidir puis démouler.
  7. Vous pouvez passer le gâteau au grill-pain avant de le servir.

Smacznego // Bon appétit

Magda

wtorek, 22 kwietnia 2014

Tiramisù aux fraises

Truskawkowo mi :-). Kiedy slodziutkie truskawki pojawiaja sie na rynku to znak, ze zima na dobre juz za nami! Kocham je w kazdej postaci (no, moze oprocz truskawkowych lodow ze sklepu) : ze smietana i cukrem, w babcinej drozdzowce z kruszonka, w pierogach, nalesnikach no i oczywiscie… prosto z krzaka ;-). Wczorajszy deser powstal z polaczenia tradycyjnego tiramisù (o ktory A. upominal sie od co najmniej 2 tygodni) i mojej milosci do czerwoniutkich truskawek. Efekt jest rewelacyjny. Wiosenna swiezosc w polaczeniu z kremowa masa z mascarpone. Idealne polaczenie dla prawdziwego lasucha.

Skladniki na 4 porcje :

  • 500g dojrzalych truskawek,
  • 150g  serka mascarpone,
  • 150ml smietany kremowki,
  • 1 zoltko,
  • 1 laska wanilii,
  • 3 lyzki cukru,
  • opcjonalnie : pare listkow miety,
  • kilka ciasteczek : kocie jezyczki, biszkopty lub jak w moim przypadku paluchy z ciasta francuskiego*
  1. 350g truskawek+1 lyzka cukru miksujemy w blenderze.
  2. Smietane ubijamy na sztywna piane.
  3. Zoltko ucieramy z reszta cukru. Dodajemy mascarpone i ziarenka wanilii. 
  4. Dodajemy ubita smietane i delikatnie mieszamy.
  5. Odstawiamy na pol godziny do lodowki.
  6. Pozostale truskawki kroimy w drobna kostke, dodajemy pare listkow miety.
  7. Do pucharkow wlewamy warstwe musu z truskawek (okolo 2-3 lyzki), nastepnie warstwe kremu mascarpone, 2-3 lyzki musu z truskawek, krem mascarpone i konczymy warstwa pokrojonych w kostke truskawek.
  8. Odstawiamy do lodowki na godzine. 
  9. Podajemy razem z ciasteczkami, ktore maczamy w kremowo-truskawkowej mieszance.

*Ciasto francuskie tniemy na paski o szerokosci ok 2cm, skrecamy je w spiralke, pieczemy w piekarniku (200°C) przez ok 10 minut.

 

Recette en français

Pour 4 verrines :

  • 500g de fraises,
  • 150ml de crème fleurette,
  • 150g de mascarpone,
  • 1 jaune d'oeuf,
  • 2-3 cuillères à soupe de sucre,
  • 1 gousse de vanille,
  • quelques gâteaux pour accompagner le dessert : biscuits à la cuillère, langues de chats, bandes de pâte feuilletée cuites au four), etc,
  • quelques feuilles de menthe en option
  1. Mixer 350g de fraiser avec 1 cuillère de sucre.
  2. Battre la crème fleurette en chantilly.
  3. Blanchir le jaune d'oeuf avec 2 cuillères de sucre. Ajouter le mascarpone et les graines de vanille. Bien mélanger.
  4. Ajouter la chantilly et mélanger délicatement. Mettre au frigo pendant 30 min.
  5. Couper le reste de fraises entières en petits cubes. Ajouter quelques feuilles de menthe.
  6. Dans une verrine, verser 2-3 cuillères de coulis de fraises, ensuite une couche de crème mascarpone, encore 2-3 cuillères de coulis, une autre couche de crème et finir avec des fraises en cubes. 
  7. Garder au frigo pendant une heure. Servir frais avec les gâteaux.

Smacznego // Bon appétit!

Magda

 
1 , 2 , 3 , 4