Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

tarty

sobota, 30 listopada 2013

Tarte tomates-feta

Dziejszy przepis jest wynikiem opustoszalej lodowki i braku checi "stania przy garach" w piatkowy wieczor po ciezkim dniu pracy. Rezulat tego kulinarnego lenistwa okazal sie zadziwiajaco smaczny i dlatego postanowilam sie nim z Wami podzielic. Tajemnica tej pysznej tarty jest to, ze przyprawione czosnkiem i bazylia pomidory odstawiamy na chwile do lodowki, aby smaki sie "przegryzly" :-). Czas przygotowania : 35 minut z zegarkiem w reku!

Skladniki na 2 porcje : 

  • gotowe ciasto francuskie,
  • 4 dosc duze pomidory lub 6 mniejszych,
  • 3 zabki czosnku,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 lyzki musztardy,
  • ser feta* (ok 100g)
  • bazylia,
  • sol, pieprz,
  • 2 lyzki oliwy z oliwek,
  • zielona salata,

*lub inny ulubiony ser : kozi, mozzarella, zolty ser, etc

  1. Pomidory kroimy na plasterki o grubosci ok 0,5cm. Doprawiamy sola, pieprzem, posiekana bazylia i rozgniecionym czosnkiem. Polewamy oliwa z oliwek i odstawiamy na chwile do lodowki. 
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 210°C.
  3. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokaty o wymiarach 15x25cm (mozemy oczywiscie przygotowac duza tarte i pokroic ja na indywidualne porcje juz po upieczeniu). 
  4. Ciasto francuskie (z wyjatkiem brzegow - ok 1cm) smarujemy musztarda. Ukladamy na nim pomidory, pokrojona w talarki cebule i na koniec plasterki (lub kostki) sera feta. 
  5. "Sok" , ktory pozostal z pomidorow zachowujemy i doprawiamy nim salate.
  6. Zapiekamy w piekarniku przez ok 15 minut (im wieksze ciasto francuskie tym dluzszy czas pieczenia) do momentu, az ciasto francuskie uzyska zloty kolor. 
  7. Podawac na cieplo z zielona salata.

Recette en français

Pour 2 personnes : 

  • pâte feuilletée,
  • 4 grandes tomates ou 6 petites,
  • 3 gousses d'ail,
  • 1/2 oignon rouge,
  • 3 cuillères à soupe de moutarde,
  • fromage feta (environ 100g),
  • quelques feuilles de basilic,
  • sel, poivre,
  • huile d'olive,
  • salade,
  1. Couper les tomates en rondelles de 0,5cm d'épaisseur. Les assaisonner avec du sel, poivre, basilic haché, ail écrasé. Arroser avec de l'huile d'olive et réserver au frigo.
  2. Faire chauffer le four à 210°C.
  3. Découper la pâte feuilletée en 2 rectangles 15cm/25cm.
  4. Badigeonner la pâte avec de la moutarde, disposer les tomates (réserver le jus pour assaisonner la salade), les rondelles d'oignon et les tranches de feta.
  5. Enfourner pendant 15 minutes jusqu'à ce que la pâte soit bien dorée.
  6. Servir chaud accompagné de la salade assaisonnée.

 

Bon appétit / Smacznego!

Magda

środa, 26 września 2012

Tarta z dynia i porami

Tym razem zdjecia zupelnie mi sie nie udaly (chyba bylam za bardzo glodna ;-) i tarta nie wyglada na nich apetycznie. Mimo to postanowilam przedstawic Wam ten przepis - to jedna z moich ulubionych tart. Jest zlocista jak lipcowe slonce i zazwyczaj  na talerzu prezentuje sie rewelacyjnie ;-). Nastepnego dnia, po odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsza!

Skladniki dla 4 osob : 

  • gotowe ciasto francuskie,
  • 700g dyni,
  • 2 duze pory,
  • 250g sera ricotta,
  • 2 jajka,
  • sol, pieprz, imbir w proszku, 
  • lyzka oliwy z oliwek
  1. Dynie obrac ze skory, pokroic na duze kawalki i ugotowac na miekko (ja uzylam urzadzenia do gotowania na parze).
  2. Pory pokroic na talarki, podsmazyc przez -2-3min na rozgrzanej oliwie caly czas mieszajac. Nastepnie calosc podlac szklanka wody, doprawic sola i pieprzem i dusic na malym ogniu przez 15-20min, az pory calkowicie zmiekna a woda wyparuje.
  3. Ugotowana i przestygnieta dynie rozgniesc na purée. Dodac ricotte, jajka, doprawic sola, pieprzem i imbirem.
  4. W rozgrzanym piekarniku (190°C) podpiec ciasto francuskie w blaszce/foremce do tarty.
  5. Na podpieczone ciasto wylozyc pory a nastepnie purée z dyni.
  6. Piec w 190°C przez ok 30 minut.

Po wyjeciu z piekarnika odstawic na 5 minut. Podawac z salata lub po prostu z kieliszkiem dobrego wina ;-)

Tarta z dynia i porami

Moj jesienny konkurs trwa! Czekam na Wasze propozycje na ulubione jesienne danie!

Smacznego

Magda 

PS. Zapomnialam dodac,ze tym razem wyjatkowo dodalam szynke parmenska. To polaczenie okazalo sie calkiem udane :-)

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Mini tarta

Po wakacyjnych wojazach tesciowej dostalo mi sie w prezencie kilka produktow typowych dla tego slonecznego kraju. Lomo (zaraz po chorizo , typowo hiszpanska wedlina z suszonej wieprzowiny), pikantny ser z koziego mleka, oliwki faszerowane ostra papryczka i przepyszna oliwa z oliwek. W polaczeniu z ciastem francuskim, papryka i sosem pomidorowym udalo mi sie stworzyc to przyszne i proste w przygotowaniu danie.

mini tarty po hiszpansku

Skladniki na 4 mini tarty :

  • gotowe ciasto francuskie
  • czerwona papryka
  • 8 plasterkow lomo lub innej suszonej wedliny
  • 4 lyzki sosu pomidorowego
  • lyzka oliwy z oliwek
  • 20 zielonych oliwek (ja uzylam oliwek faszerowanych ostra papryczka)
  • 4 duze plastry sera (najlepiej koziego, moze byc mozzarella)

Mini tarty po hiszpansku

  1. Z ciasta francuskiego wykroic 4 okragle mini tarty. Oczywiscie moga byc kwadratowe (w zaleznosci od ksztaltu ciasta). Posmarowac je lekko oliwa z oliwek. Podpiec w 190°C przez 10 minut. Jesli ciasto sie wybrzuszy podczac pieczenia, wystarczy nakluc je widelcem w paru miejscach.
  2. Podpieczone placki posmarowac sosem pomidorowym doprawionym sola i pieprzem. No to ulozyc pokrojona w piorka cebule, wedline, papryke, przekrojona na pol oliwki i na koniec przykryc plastrem sera.
  3. Zapiekac w 190°C przez 15 minut.

Podawac z doprawiona sosem vinaigrette salata ( u mnie roszponka).

Zycze smacznego!

Magda

środa, 18 lipca 2012

Paprykowa tarta

Papryka jest jednym z moich ulubionych warzyw. A tarta jest moim ulubionym daniem. Wiec nie moglam pominac tego polaczenia. Co prawa ciasto na tarte nie jest domowej roboty ale i tak smak jest niepowtarzalny. I wielkie brawo dla tych, ktore ciasto przyrzadzaja same :-)

Skladniki : 

  • ciasto na tarte
  • 2 duze czerwone papryki
  • duza cebula
  • 20 zielonych oliwek
  • swieza bazylia
  • 2 sredniej wielkosci pory
  • parmezan
  • 2 mozzarelle
  • sol, pieprz, oliwa z oliwek

 Paprykowa tarta

  1. Ciasto wylozyc w foremce do tarty. Obficie nakluc widelcem (ciasto nie napuchnie wczasie pieczenia). Podpiec w piekarniku przez 15min w 185°C.
  2. Na patelni rozgrzac lyzke oliwy. Zeszklic pokrojone w krazki pory i cebule. Dodac pol szklanki wody, doprawic sola i pieprzem. Dusic przez 15 min na slabym ogniu. Poczekac, az woda wyparuje.
  3. Na podpieczone ciasto wylozyc podduszone pory z cebula. Na to ulozyc pokrojona na drobne paseczki papryke, pokrojone w krazki oliwki, posiekana bazylie (ilosc wedlug uznania). 
  4. Posypac startym parmezanem i na wierzch ulozyc pokrojona w plastry mozzarelle. 
  5. Piec przez 30 min w 185°C.

Paprykowa tarta

Do tarty mozna dodac wedline (ja dodalam moje ukochane chorizo) lub usmazone kawalki kurczaka. 

Upalnie pozdrawiam ze slonecznej Tuluzy.

Magda

niedziela, 29 kwietnia 2012

Tarta

Piatkowy wieczor, prawie pusta lodowka, w planach spokojny wieczor : pomidory z mozzarella, moj ulubiony program w telewizji i ja :-). Niespodzianka : niezapowiedziana wizyta znajomych. Zmiana planow : trzeba cos ugotowac. Na szczescie zawsze w zapasie mam ciasto francuskie na tarte. Troche wyobrazni i wyszlo z tego calkiem niezle danie. 

skladniki

Skladniki dla 4-5 osob : 

  • gotowe ciasto francuskie
  • 3 jajka
  • 100ml gestej smietany
  • 10-15 pomidorkow koktajlowych
  • chorizo (pikantna, hiszpanska kielbasa)
  • 10 nieduzych szparagow
  • 4 duze pory (biala czesc)
  • mozzarella
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sol, pieprz

 

1. Ciasto fracuskie ulozyc w okraglej foremce do tarty. Rownomiernie nakluc widelcem - ciasto nie "napuchnie" w trakcie pieczenia. Podpiec przez 15 minut w 190°C.

2. Pokroic pory w talarki, podsmazyc przez 3-4 minuty na rozgrzanej oliwie caly czas mieszajac (pory nie powinny sie przypiec). Po tym czasie dolac szklanke wody, posolic, popieprzyc. Zmniejszyc ogien i dusic pory do czasu az woda wyparuje a pory zmiekna :

duszone pory

3. Obrac szparagi i pokroic je na 2cm kawalki. Przekroic pomidory na pol. Podsmazyc je       przez 5 minut na rozgrzanej oliwie. Doprawic sola i pieprzem.

4. Wymieszac smietane, jajka, starty parmezan, sol i pieprz. 

5. Na wczesniej podpieczonym ciescie ulozyc w kolejnosci : podduszone pory, pokrojone w       cienkie plasterki chorizo, szparagi z pomidorami. Calosc zalac jajeczno-smietanowa masa. 

6. Na wierzchu ulozyc pokrojona w plastry mozzarelle.

7. Piec przez 30 minut w 190°C.

 

Podawac z doprawiona sosem vinaigrette salata. Palce lizac :-)

Tagi: tarty
12:17, wizzz31 , tarty
Link Dodaj komentarz »
środa, 18 kwietnia 2012

Tarta z bocwiny

Po polsku burak lisciowy, bocwina ( http//pl.wikipedia.org/wiki/burak_lisciowy ), po francusku BLETTES [blet], "zielicho" dosc czesto uzywane w kuchni francuskiej. Zwlaszcza przez babcie ;-)

Trafilam na te dziwne liscie zupelnie przypadkiem. Kupilam i trzeba bylo cos z nimi zrobic :-)

W intrenecie znalazlam przepis na tarte. Przerobilam ja troche, bo blettes tak jak i szpinak, slabo przyprawione nie sa zbyt smaczne. Oto co z tego wyszlo!

Skladniki dla 4-5 osob : 

  • 50-60 dag blettes lub naszej polskiej bocwiny
  • 200 ml gestej smietany
  • 4 jajka
  • ciasto francuskie (jestem leniwa ;-), kupuje gotowe)
  • 2 sredniej wielkosci mozzarelle
  • parmezan
  • 2 sredniej wielkosci pomidory
  • 10 plasterkow chorizo (hiszpanska, pikantna kielbasa)
  • oliwa z oliwek,
  • sol, pieprz

 

  1. Ciasto francuskie ulozyc w okraglej foremce do tarty. Nakluc widelcem w wielu miejscach - ciasto nie "napuchnie" w czasie wstepnego podpieczenia w piekarniku.
  2. Podpiec ciasto przez 15 minut w 190°C.
  3. W tym czasie posiekac wczesniej umyte liscie bocwiny, podsmazyc je na oliwie przez 10 minut. Doprawic sola i pieprzem.
  4. W salaterce wymieszac jajka, smietane, pokrojona na kawalki mozzarelle, sol, pieprz. Na koniec dorzucic podduszona bocwine.
  5. Na podpieczonym ciescie francuskim ulozyc warstwe pokrojonych w plasterki pomidorow, plasterki chorizo i calosc zalac jajeczno-smietanowo-serowa masa.
  6. Piec w piekarniku przez 30 minut w 190 stopniach.
  7. 10 minut przed koncem pieczenia posypac tarte startym parmezanem.
  8. Podawac z salata.

 

Blettes mozna zastapic szpinakiem z duza iloscia czosnku.

Tagi: tarty
21:46, wizzz31 , tarty
Link Dodaj komentarz »