Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

lasagne

wtorek, 19 sierpnia 2014

Lasagne au boeuf, courgette et carotte

TEN dzien zbliza sie wielkimi krokami. Ostatnio nie mam zbyt wiele sil i checi na gotowanie. No i przede wszystkim (tak, jak na samym poczatku ciazy) gotowanie po prostu mi nie wychodzi. Nie wiem czy to hormony ;-) czy zmeczenie ale najwieksze kulinarne katastrofy przydarzaly mi sie w pierwszych tygodniach ciazy : smak i zapach kalmarow w sosie pomidorowym jeszcze przez dluuugi czas pozostana w naszej pamieci ;-))). Od zeszlego tygodnia znow ciagle cos przypalam, za bardzo doprawiam, drozdzowe buleczki wyszly twarde jak kamien, krem do ciasta okazal sie za rzadki i nawet nie wspomne o kaczych udkach w sosie pomaranczowym : pieknie wygladaly ale okazaly sie prawdziwym zagrozeniem dla naszego uzebienia ;-). 

Dzisiejsze danie jest jednym z niewielu, ktore wyszlo mi bez problemu w ostatnich dniach. Takze nawet poczatkujace kucharki moga bez problemu zabrac sie za jego przygotowanie! Zazwyczaj lasagne przyrzadzam z sosem bolognese. Tym razem dorzucilam warzywa i okazalo sie to strzalem w dziesiatke. A. nawet nie zorientowal sie, ze przemycilam w nim spora cukinie i starta marchewke :-)

Na 4 porcje : 

  • 350g mielonego miesa wolowego,
  • platy makaronu na lasagne*,
  • 1 cukinia,
  • 1 marchewka,
  • 2 zabki czosnku,
  • sredniej wielkosci cebula,
  • puszka pomidorow w zaprawie,
  • oliwa z oliwek,
  • swieza bazylia
  • sol, pieprz, cukier,
  • na beszamel : 2 lyzki masla, 2 lyzki maki, szklanka mleka, galka muszkatolowa
  • opcjonalnie : mozzarella i odrobina startego parmezanu

*wczesniej ugotowanych lub nie ( w zaleznosci od wskazowek na opakowaniu)

  1. Na duzej patelni lub w rondlu rozgrzac oliwe z oliwek, podsmazyc na niej przez pare minut starta na grubych oczkach cukinie i marchewke, posiekana cebule i czosnek. 
  2. Dodac mieso, podsmazyc je przez 3-5 minut.
  3. Dodac pomidory z zalewa, 2 lyzki cukru i doprawic sola i pieprzem. 
  4. W zaroodpornym, nasmarowanym maslem naczyniu ulozyc pierwsza warstwe makaronu na lasagne. Zalac sosem miesno-warzywnym (tak aby makaron byl calkowicie zakryty). Opcja dla lasuchow i tych , ktorzy nie licza kalorii: kazda warstwe sosu mozna posypac odrobina startej mozzarelli.
  5. Nakladamy kolejna warstwe makaronu, nastepnie sos, itd. Konczymy warstwa makaronu. 
  6. W malym rondelku przygotowujemy sos beszamel : na srednim ogniu roztapiamy maslo, posypujemy maka i energicznie mieszamy do momentu, az calosc zacznie sie "pienic". Zalewamy mlekiem i caly czas mieszajac czekamy, az sos zgestnieje. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
  7. Zalewamy beszamelem ostatnia warstwe makaronu i zapiekamy w 185°C przez ok 45 minut. Jesli wierzch zapiekanki zarumieni sie zbyt szybko, przykrywamy ja kawalkiem folii aluminiowej. 
  8. Po wyjeciu lasagne z piekarnika nalezy odczekac przed podaniem ok 5-10 minut (zeby latwiej pokroic zapiekanke). Posypujemy drobno posiekana bazylia i parmezanem.

Recette en français bientôt sur le blog.

 

Smacznego // Bon appétit

Magda