Moje coolinarne podró¿e : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Przystawki

pi±tek, 01 sierpnia 2014

 

Tomate avec les rillettes de thon

Czerwone, zielone, zolte a nawet czarne. Duze, miesiste lub male koktajlowe. Niskokaloryczne wiec idealnie nadaja sie do wszelkiego rodzaju diet. Bezcenne zrodlo witamin, bogate w likopen - antyutleniacz, ktory chroni nasz organizm przed wieloma schorzeniami. Niezbedny skladnik letnich salatek, tart czy kanapek. Pomidor :-).

Dzisiejszy przepis powstal w 10 minut i okazal sie idealna propozycja na obiad w upalne dni.

Oto inne pomidorowe propozycje, ktore pojawily sie na moim blogu :

 

Do dzisiejszego dania potrzebna nam bedzie pasta z tunczyka, na ktora przepis znajdziecie tutaj -> klik, klik i ladne, dojrzale pomidory. 

Przy pomocy ostrego noza, kroimy pomidory na plasterki. Kazdy z pomidorowych plasterkow przekladamy lyzka pasty z tunczyka. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z kromka swiezego lub grillowanego chleba i gotowe!

 

Recette en français

Pour réaliser cette recette, il faut préparer les rillettes de thon selon cette recette -> click, click

A l'aide d'un couteau bien aiguisé , découper les tomates bien mûres en tranches régulières. Alterner les tranches de tomates avec une cuillère à soupe de rillettes. Décorer avec les feuilles de basilic. Servir bien frais avec quelques tranches de pain.

 

Smacznego // Bon appétit.

Magda

Faszerujemy 2014!

niedziela, 27 lipca 2014

Bouchées de concombre à la faisselle et ciboulette

Pare dni temu udalo mi sie kupic twarog. Taki jak w Polsce :-). Do tego garsc szczypiorku, ktory dzielnie rosnie na balkonie i chrupiace, swieze ogorki. Idealna przystawka na letnie dni. I w dodatku gotowa w 10 minut! 

  • 1 ogorek szklarniowy,
  • 200g twarogu,
  • 3 lyzki drobno posiekanego szczypiorku,
  • 2 lyzki kwasnej smietany,
  • sol, pieprz
  1. Ogorka dokladnie myjemy i kroimy na okolo 7 cm kawalki. Nastepnie kazdy z kawalkow kroimy wzdluz na plasterki o grubosci 2-3mm.
  2. Twarog rozdrabniamy widelcem, dodajemy szczypiorek, smietane, sol i pieprz. Dokladnie mieszamy.
  3. Na plasterek z ogorka nakladamy lyzke twarozku i przykrywamy drugim plasterkiem. Mozemy zwiazac je przy pomocy dlugiego szczypiorku. 
  4. Podajemy dobrze schlodzone ze swiezym chlebem.

 

Recette en français

  • 1 concombre,
  • 200g de faisselle,
  • 3 cuillères à soupe de ciboulette finement hachée,
  • 2 cuillères à soupe de crème fraiche, 
  • sel, poivre
  1. Egoutter la faisselle.
  2. Découper le concombre en morceaux longs de 7cm. Ensuite les couper dans le sens de la longueur en tranches de 2-3mm.
  3. Mélanger la faisselle avec la crème fraiche, la ciboulette et assaisonner avec du sel et poivre.
  4. Déposer une grosse cuillère de faisselle sur une tranche de concombre, la couvrir avec une autre tranche. Continuer l'opération jusqu'à ce que toutes les tranches de concombre soient utilisées.
  5. Servir bien frais avec du pain.

 

 

Smacznego // Bon appétit!

Magda

poniedzia³ek, 23 czerwca 2014

Verrine tomate-poulet-chèvre

Juz myslalam, ze nie zdarze!!! Dzis ostatni dzien na zgloszenie przepisow do pudliszkowego konkursu - Pomidorowe inspiracje. Wymyslilam sobie przepis z uzyciem domowej roboty serka koziego i stad ten lekki poslizg czasowy. No bo przeciez serek musi dojrzec :-). Jakos nie wzielam pod uwage tego parametru ;-). Ale juz po wszystkim, udalo sie! Przystawka wyszla dokladnie taka, jak sobie to wymyslilam : swieza, lekka i letnia. Zapraszam na przepis.

 

Na 4 porcje :

  • 1 duzy pomidor,
  • 1 maly ogorek,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 4 male jogurty z mleka koziego,
  • 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
  • 2 lyzki drobno posiekanej bazylii,
  • 1 lyzka drobno posiekanego szczypiorku,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 zabki czosnku,
  • swiezy rozmaryn i tymianek,
  • 2 lyzki soku z cytryny,
  • 2 lyzeczki oliwy z oliwek,
  • sol, pieprz, 
  1. Pierwszy i najwazniejszy krok - przygotowanie koziego serka. Durszlak wykladamy gaza i podkladamy pod niego miseczke. Wylewamy do niego jogurt i odstawiamy do lodowki na 3 dni.
  2. Po tym czasie przekladamy serek do czystej miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki, posiekana bazylie i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  3. Przygotowujemy papiloty z piersi kurczaka : na folii aluminiowej ukladamy mieso z kurczaka, doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy rozmaryn, czosnek i tymianek, podlewamy oliwa z oliwek. Zamykamy papiloty i wkladamy do piekarnika (200°C) na 25 minut.
  4. Kroimy w drobna kosteczke pomidora, ogorka i oliwki. Doprawiamy sola i pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. 
  5. Kroimy piersi z kurczaka w drobna kostke. 
  6. W indywidualnych naczynkach ukladamy warstwowo : mieszanke z pomidora i ogorka, nastepnie piers z kurczaka i konczymy warstwa pomidorowego serka.
  7. Wkladamy do lodowki na conajmniej godzine. 

 

Recette en français 

Pour 4 verrines:

  • 1 grosse tomate,
  • 1/2 concombre,
  • 10 olives noires dénoyautées, 
  • 4 yaourts au lait de chèvre,
  • 2 cuillères de concentré de tomates,
  • 2 cuillères à soupe de basilic haché,
  • 1 cuillère à soupe de ciboulette,
  • 2 petits blancs de poulet,
  • 2 gousses d'ail,
  • thym et romarin frais,
  • 2 cuillères à soupe de jus de citron,
  • 2 cuillères à café d'huile d'olive,
  • Sel, poivre,
  1. Au fond d'une passoire mettre un bout de collant fin (neuf et propre!). Installer la passoire sur un bol. 
  2. Verser le yaourt dans la passoire, mettre au frigo pendant 2-3 jours.
  3. Mettre le formage dans un bol propre, ajouter le concentré de tomates et le basilic frais. Assaisonner avec sel et poivre.
  4. Préparer le poulet : déposer les blancs sur une feuille de papier alu, assaisonner avec le jus de citron, sel, poivre, huile d'olive, thym et romarin frais, gousses d'ail. Bien fermer les papillotes et les mettre au four préchauffé à 200°C pendant 25 minutes.
  5. Découper la tomate, le concombre et les olives en petits cubes. Assaisonner avec le sel, poivre, ajouter la ciboulette.
  6. Au fond de chaque verrine déposer une couche de mélange tomate-concombre, une couche de blanc de poulet détaillé en petits cubes et finir avec une couche de fromage de chèvre. Mettre au frais pendant au moins une heure.

 

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Smacznego // Bon appétit

Magda

poniedzia³ek, 16 czerwca 2014

Rillettes de thon aux trois saveurs 

Dzisiejszy przepis podala mi moja Ola. Po wspolnym babskim popoludniu dopadl mnie maly glodek. I tak mi ta pasta z tunczyka zasmakowala, ze nawet przegrana Hiszpanii w mundialowych rozgrywkach nie odebrala mi apetytu ;-). Od tamtej pory paste zrobilam juz 2 razy i za kazdym podejsciem zniknela z lodowki w mgnieniu oka. Kilka kromek swiezej bagietki i pasta to idealna przekaska na futbolowe wieczory. 

  • puszka tunczyka w sosie wlasnym,
  • 2 lyzki majonezu,
  • 1 nieduza cebulka,
  • sol, pieprz, slodka papryka mielona,
  • do wyboru: 2 lyzki posiekanego szczypiorku lub 2 lyzki posiekanej bazylii lub lyzki drobno pokrojonych czarnych oliwek + pol lyzeczki soku z cytryny.
  1. Odcedzonego tunczyka rozgniatamy przy pomocy widelca.
  2. Dodajemy majonez i posiekana cebule. 
  3. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i odrobina papryki. 
  4. Dodajemy szczypiorek / bazylie / oliwki + sok z cytryny. 
  5. Dokladnie mieszamy i odstawiamy do lodowki na co najmniej godzine.
  6. Podajemy ze swieza bagietka lub z grillowanym chlebem.

 

Recette en français

  • 1 boîte de thon au naturel,
  • 1 cuillères à soupe de mayonnaise,
  • 1 petit oignon,
  • sel, poivre, paprika,
  • au choix : 2 cuillères à soupe de ciboulette hachée ou 2 cuillères de basilic ou 2 cuillères d'olives noires finement hachées + 1/2 cuillère à café de jus de citron
  1. Egoutter le thon et l'écraser avec une fourchette.
  2. Ajouter la mayo et l'oignon finement haché.
  3. Assaisonner avec les sel, poivre et paprika.
  4. Ajouter de la ciboulette / basilic/ oives + jus de citron.
  5. Bien mélanger et mettre au frigo pendant au moins 1 heure.
  6. Servir bien frais avec des tranches de pain bien frais ou grillé au toaster.

Bon appétit // Smacznego!

Magda

niedziela, 27 kwietnia 2014

Tomates printanières farcies aux crudités

Pomo d'oro czyli zlote jablko. Czerwoniutkie, zielone, czarne czy zolte, male koktajlowe czy bawole serca - pomidorowe giganty. Pachnace sloncem i pelne witamin, antyutleniaczy i innych cennych dla organizmu elementow… Niezastapiony skladnik letnich salatek, mizerii, chlodnikow. Chyba nie musze Was dluzej zachecac do przygotowania mojej dzisiejszej propozycji : pomidora - niespodzianki ;-)

Skladniki na 4 porcje :

  • 4 duze, dojrzale pomidory,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 lodyzka selera naciowego,
  • 4 rzodkiewki,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 4 lyzeczki majonezu,
  • 4 lyzki twarozku,
  • sol, pieprz,
  1. Malym nozykiem wycinamy delikatnie gniazdo nasienne, zalewamy pomidory goraca woda. Obieramy je ze skorki.
  2. Przy pomocy lyzeczki delikatnie wyjmujemy pomidorowy miazsz.
  3. W salaterce mieszamy natke pietruszki i drobno pokrojone warzywa : papryke, rzodkiewki, cebule i seler naciowy.
  4. Dodajemy majonez i twarozek. Doprawiamy sola i pieprzem.
  5. Delikatnie napelniamy pomidory wczesniej przygotowanym farszem. Odstawiamy na pol godziny do lodowki.
  6. Dobrze schlodzone pomidory podajemy z zielona salata.

 

Recette en français

Pour 4 personnes:

  • 4 tomates à farcir,
  • 1/2 poivron rouge,
  • 4 radis,
  • 1/2 oignon rouge,
  • 1 branche de céleri,
  • 3 cuillères à soupe de persil finement haché,
  • 4 cuillères à café de mayonnaise,
  • 4 cuillères à soupe de fromage frais,
  • sel, poivre,
  1. Avec la pointe d'un couteau enlever la pédoncule de chaque tomate, les plonger pendant 10-20 secondes dans de l'eau bouillante. Retirer les tomates et les plonger dans de l'eau froide. Enlever la peau.
  2. A l'aide d'une petite cuillère vider les tomates en enlevant délicatement la chair.
  3. Découper en petits cubes le poivron, oignon, radis et céleri blanche. 
  4. Mélanger dans un bol les crudités, persil, mayonnaise et fromage frais. Assaisonner avec du sel et poivre.
  5. Farcir les tomates avec notre préparation. Réserver au frigo pendant 30 minutes.
  6. Servir les tomates bien fraîches, accompagnées de la salade verte.

Bon appétit // Smacznego!

Magda

czwartek, 03 kwietnia 2014

Salade aux oeufs, sauce mayo-curry

Oto kolejna propozycja do wielkanocnego konkursu z jajkami Farmio. Szybka i latwa w przygotowaniu, pozywna (witaminy z zieleniny i proteiny z jajek) jest idealna przystawka np. do dan z grilla. Delikatny sos majonezowo-jogurtowy z dodatkiem curry nadaje salatce orientalnego smaku. To swietna i oryginalna alternatywa dla tradycyjnych jajek w majonezie. Polecam!

Skladniki na 2 porcje :

  • 4 garscie posiekanej salaty (np. lodowej),
  • 2 jajka Farmio ugotowane na twardo,
  • 1/2 lodyzki selera naciowego,
  • 1/2 malej czerwonej cebuli,
  • sol, pieprz,
  • na sos : 3 lyzki majonezu, 3 lyzki jogurtu naturalnego, lyzeczka soku z cytryny, pol lyzeczki curry,
  1. W salaterce (mozemy rowniez przygotowac indywidualne porcje) mieszamy salate, jajka na twardo starte na grubych oczkach, seler naciowy pokrojony w cienkie plasterki, cebule pokrojona w cienkie piorka. 
  2. Mieszamy razem wszystkie skladniki na sos.
  3. Salate lekko doprawiamy sola i pieprzem.
  4. Polewamy sosem curry i gotowe!

Dla osob dbajacych o linie : przygotowujemy sos curry wylacznie na bazie jogurtu. 

Recette en français

Pour 2 personnes :

  • 4 poignées de salade ciselée,
  • 2 oeufs durs,
  • 1/2 branche de céleri,
  • 1/2 oignon rouge (pas très grand),
  • sel, poivre,
  • pour la sauce : 3 cuillères à soupe de mayonnaise et 3 cuillères de yaourt nature, cuillère à café de jus de citron, 1/2 cuillère de curry,
  1. Dans un saladier mélanger la salade avec le céleri coupé en fines tranches et l'oignon finement émincé.
  2. Ajouter les oeufs grossièrement râpés. Saler et poivrer.
  3. Dans un bol mélanger tous les ingrédients de la sauce. 
  4. Servir la salade avec la sauce.

Pour ceux qui comptent les calories : remplacer la mayo par la même quantité de yaourt.


Smacznego! Bon appétit!

Magda

 
1 , 2 , 3 , 4