Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
wtorek, 17 kwietnia 2012

Wiosenna przystawka

Idzie wiosna. A z nia na rynku zawitaly szparagi.
Kupilam i... co z tym zrobic?  W pobliskim sklepie z wedlinami trafilam na cudownie pachnaca szynke z Bayonne ( Jambon de Bayonne : suszona, dojrzewajaca przez parenascie miesiecy przepyszna szynka rodem z kraju Baskow). W polaczeniu z Parmezanem ta prosta w przygotowaniu, ale jakze smaczna i efektowna przystawka (lub lekkie danie dla osob z niewielkim apetytem ;-) stala sie moim zdecydowanym faworytem wsrod typowo wiosennych przepisow.
Skladniki  (dla 4 osob) : 
  • 8 swiezych szparagow
  • 4 plastry szynki z Bayonne
  • starty parmezan
  • rukola alias rokietta siewna (nawet nie wiedzialam, ze te zielone listki tak sie dumnie po polsku nazywaja ;-) lub inne "zielsko" w roli salaty

 

  1. Podgotowac szparagi w osolonej wodzie przez 5 minut.
  2. Po wyjeciu z wrzatku przelac zimna woda (szparagi zachowuja wtedy ich piekny, zielony kolor).
  3. Zawinac po 2 szparagi w plastrze szynki.
  4. Posypac startym parmezanem.
  5. Podpiec w piekarniku (200°C) przez okolo 10 minut (az ser sie stopi i przyrumieni)
  6. Podawac razem z przyprawiona sosem vinaigrette salata.

 

Do tego swieza bagietka, kieliszek dobrego bialego (ewentualnie rozowego) wina i SMACZNEGO!

Magda

Pomysl na zalozenie wlasnej strony z przepisami chodzil za mna od dawna. No i stalo sie! Od dzis bede dzielila sie z Wami moimi pomyslami, ulubionymi przepisami, coolinarnymi eksperymentami i nowinkami.

Uwielbiam polska, tradycyjna kuchnie. Od paru lat mieszkam na poludniu Francji. Od niedawna gotowanie stalo sie moja pasja : podpatruje wielkich szefow francuskiej kuchni, kolekcjonuje ksiazki kulinarne i ciekawe przepisy, podpytuje rodzine i znajomych w poszukiwaniu nowych, oryginalnych pomyslow, szukajac natchnienia (z nieukrywana przyjemnoscia) odwiedzam okoliczne restauracje.

Mam nadzieje, ze zrealizowane przeze mnie dania przypadna wam do gustu.

Serdecznie pozdrawiam i czekam na konstruktywne komentarze.

Coolinarnie Wasza,

Magda

21:44, wizzz31
Link Dodaj komentarz »
1 ... 36 , 37