Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
poniedziałek, 29 października 2012

Ziemniaki z buraczkami inaczej

Nie wiem jak WY, ale jak dla mnie nie ma lepszego polaczenia dla gotowanych ziemniakow niz buraczki. I vice versa :-). Do tego duszona wolowinka w pysznym sosie i nic mi wiecej do szczescia nie potrzebne.

Dzisiaj proponuje Wam moja wersje na to pyszne danie. Po prostu ziemniaki z buraczkami inaczej :-)

Skladniki dla 4 osob :

  • kilogram ziemniakow,
  • sredniej wielkosci sloiczek gotowych buraczkow (ja starlam 3 duze, ugotowane buraki),
  • 700g wolowiny na gulasz,
  • pol cebuli,
  • lyzka przecieru pomidorowego,
  • 25g miekkiego masla,
  • pol szklanki mleka,
  • 2 lyzki soku z cytryny,
  • olej,
  • szczypta galki muszkatolowej,
  • sol, pieprz,

 

  1. Ziemniaki obrac, ugotowac na miekko w osolonej wodzie. 
  2. Po ugotowaniu odcedzic z wody, dodac maslo, galke i rozetrzec na gladkie purée. Purée nie powinno byc zbyt suche. W razei potrzeby dodac wiecej mleka. Doprawic sola i pieprzem.
  3. Mieso wolowe pokroic w drobne kawalki, krotko podsmazyc na rozgrzanym oleju, zalac woda (tak, aby zakryc mieso), doprawic sola i pieprzem, dodac koncentrat i dusic pod przykryciem, az mieso bedzie miekkie. Ja uzylam mojego ukochanego szybkowaru : w 30min otrzymujemy mieciutki, rozplywajace sie w ustach mieso. 
  4. Sos powstaly z duszenia miesa nalzey zredukowac czyli zwiekszyc ogien i poczekac, az czesc wody wyparuje a sos zgestnieje. Niecierpliwi moga dodac odrobine maki aby zagescic sos. 
  5. Starte buraczki doprawic sokiem z cytryny, lyzka oliwy, sola i pieprzem. DOdac drobno posiekana cebule, wymieszac  odstawic na pol godziny do lodowki.
  6. W zarodpornym naczyniu uprzednio wysmarowanym maslem ulozyc warstwami :  wolowine z odrobinka sosu (tak aby mieso nie bylo suche), buraczki i ziemniaczane purée.
  7. Zapiec w piekarniku (180°C) przez ok 30min.

Ziemniaki z buraczkami

 

Ziemniaki z buraczkami

Smacznego!!!

Magda

niedziela, 28 października 2012

indycze roladki ze szpinakiem

Szpinak... wiekszosci z nas kojarzy sie z nieapetyczna, mdla w smaku,  zielona papka podawana w szkolnej stolowce. Ja od pewnego czasu pogodzilam sie z ta zielenizna. Dobrze doprawiona, soczyscie zielona czesto gosci na moim stole. Idealnie pasuje w polaczeniu z czosnkiem, serem ricotta czy beszamelem. Szpinak jest bogaty z witaminy, blonnik, sole minaralne. Dostepny praktycznie przez caly rok jest idealnym rozwiazaniem w jesienne lub zimowe dni, aby urozmaicic zestaw sezonowych warzyw.

Dzis proponuje Wam lekkostrawne, dietetyczne (bo przyrzadzone na parze) roladki z piersi indyka, faszerowane szpinakiem i czosnkiem. Calosc podana z brokulami i ryzem (tez przyrzadzonymi na parze) i lekkim sosie ziolowym.

Skladniki dla 4 osob : 

  • Pojedyncza piers z indyka pokrojona na cienkie platy,
  • 16 listkow szpinaku,
  • 4 zabki czosnku,
  • sol, pieprz

 

  1. Piers indycza rozkroic na 4 platy. Mieso rozbic jak na kotlety schabowe.
  2. Kazdy kawalek miesa posolic, popieprzyc, natrzec rozgniecionym czosnkiem. 
  3. Na miesie ulozyc liscie szpinaku, zawinac w rulon.
  4. Gotowa roladke zawinac w cienka folie spozywcza (na tej samej zasadzie jak ten farsz-> klik ). 
  5. "Ugotowac" na parze przez 30 minut.

 Roladki ze szpinakiem

Calosc podalam z brokulami i ryzem basmati z dodatkiem ziolowego sosu : 

  • 3 lyzki serka ziolowego Tartare,
  • 2 lyzki gestej smietany,
  • pol kostki rosolowej,
  • po lyzeczce posiekanej swiezej natki pietruszki, bazylii i drobnego szczypiorku.
  1. Pol kostki rosolowej rozpuscic w 500ml wody.
  2. Dodac serek ziolowy i smietane. Gotowac na wolnym ogniu mieszajac od czasu do czasu, az sos zgestnieje. 
  3. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
  4. Kiedy sos bedzie gesty dodac ziola. Gotowac jeszcze przez 2 minuty.

 

Pyszne danie z wykorzystaniem szpinaku. Roladki przed podaniem mozna podrumienic na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Pozdrawiam jesiennie,

Magda

Zapiekanka z krewetek

Niedawno kupilam sobie nowa ksiazke z przepisami z serii MaraboutChef : tym razem wybralam "Gratins, lasagnes & crumbles salé" czyli zapiekanki, lasagne i slone crumbles w roli glownej. A oto pierwszy przepis (z dlugiej listy - nastepne przepisy wkrotce) ktory wyprobowalam. 

Skladniki dla 4 osob : 

  • lyzka oliwy z oliwek,
  • duza, czerwona, drobno posiekana cebula,
  • czerwona papryka pokrojona w drobne kawalki,
  • 2 zabki czosnku,
  • 250g sosu pomidorowego (moze byc gotowy sos do makaronu),
  • 125 ml wody,
  • pol lyzeczki oregano,
  • 1/4 lyzeczki mielonej, ostrej papryki,
  • 1kg rozowych, obranych krewetek,
  • 100 sera feta,
  • 6 platow ciasta filo,
  • 45g roztopionego masla,

 

  1. Na rozgrzanej oliwie zeszklic posiekana cebule i papryke. Dodac rozgnieciony czosnek i poddusic przez 2 minuty razem z cebula - nalezy uwazac, aby warzywa sie nie zezlocily. 
  2. Dodac sos pomidorowy , wode, oregano i ostra papryke. Doprawic sola i pieprzem wedlug uznania. Calosc dusic na wolnym ogniu, az zgestnieje.
  3. Do sosu dodac krewetki. Calosc wlac do zaroodpornego naczynia.
  4. Wierzch posypac pokruszonym serem feta.
  5. Wstawic do rozgrzanego (220°C) piekarnika na 10min.
  6. W miedzyczasie, ciasto filo posmarowac roztopionym maslem, porozrywac na dosc duze kawalki, wylozyc nimi wierzch zapiekanki. Podpiec w piekarniku przez ok 15min do czasu, az ciasto filo sie zezloci.

Zapiekane krewetki

Przygotowanie tego pysznego dania zajmie ok 40min. Wedlug notatki pod przepisem 1 porcja zawiera ok 440kcal. Zapiekanke mozna podac z kawalkiem bagietki (tak pyszny sos nie moze sie zmarnowac ;-)!) lub z odrobina ryzu (ja podalam ryz basmati).

Serdecznie pozdrawiam!

Magda

 

niedziela, 21 października 2012

Zapiekane baklazany

Jesien w pelni. A wraz z nia apetycznie kolorowe warzywa. Papryka, baklazany, pomidory, dynia...  Grzechem byloby nie skorzystac z sezonowych produktow!:-)

Jesienne warzywa

Skladniki dla 4 osob : 

  • 2 duze baklazany
  • 4 czerwone papryki
  • cebula
  • 2 duze pomidory
  • 4 plastry szynki parmenskiej
  • 2 mozzarelle
  • 8 lyzek kaszy kuskus (juz po zalaniu goraca woda i doprawieniu sola i odrobina masla lub oliwy)
  • 2 zabki czosnku
  • bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sol, pieprz

Baklazanowy przekladaniec

  1. Baklazany pokroic wzdluz na 6 plastrow kazdy.
  2. Posypac sola, odstawic na pol godziny. Po tym czasie papierowym recznikiem osuszyc je z cierpkiego soku.
  3. Zabki czosnku rozgniesc i wymieszac z 3 lyzkami oliwy, posolic i odstawic do lodowki na pol godziny.
  4. Baklazanowe plastry posmarowac oliwa z oliwek z czosnkiem i podsmazyc z obu stron az lekko sie zezloca (na beztluszczowej patelni, grillu, patelni do grillowania, planchy).
  5. Nastepnie ukladamy warstwowo : plaster baklazana, 2 plastry pomidora (doprawiamy sola, pieprzem rozgniecionym czosnkiem pozostalym z oliwy, ktorej uzylismy do grillowania baklazana), kolejny plaster baklazana, 2 lyzki kaszy kuskus, 2 plastry mozzareli, plaster szynki i odrobina bazylii. Calosc przykrywamy ostatnim plasterkiem baklazana. Na koniec mozemy ewentualnie polozyc plasterek mozzarelli.
  6. Zapiekamy przez 20min w 200°C.
  7. W miedzyczasie papryke pokroic na plaserki a cebule w piorka.
  8. Na rozgrzanej oliwie zeszklic cebule. Dodac papryke, doprawic sola i pieprzem. Zmiejszyc ogien i dusic pod przykryciem przez ok 20min mieszajac od czasu do czasu. Na koniec posypac lyzeczka posiekanej bazylii. 
  9. Upieczone baklazany podawac na cieplo razem z duszona papryka.

 

Smacznego :-)

Pozdrawiam,

Magda

poniedziałek, 08 października 2012

No i stalo sie. Zapadl wyrok ;-). Mimo, ze propozycji na Wasze ulubione jesienne dania nie bylo zbyt wiele (nie lubicie jesieni? ;-) to osobom, ktore uczestniczyly w moim konkursie, serdecznie dziekuje za zainteresowanie. 

Zwyciezczynia Jesiennego Wydania Coolinarnego Konkursu oglaszam Ogrodniczke za super przepis na faszerowane pomidory. Przepis wyprobowany i z pewnoscia niedlugo pojawi sie na moim blogu w moim wydaniu :-)

Prosze o przekazanie mi na maila adresu, na ktory mam wyslac nagrode (przypominam : zestaw oryginalnych przypraw).

Gratuluje i pozdrawiam!

Magda

PS. Jesien w Tuluzie : w sobote 34°C, dzis "zaledwie" 28°C. Pozdrawiam slonecznie.

18:50, wizzz31 , Inne
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 07 października 2012

Crumble z gruszek

Jak pewnie zauwazyliscie, przepisy na desery rzadko goszcza na moim blogu. Nie jestem fanka ciast, kremow i innych slodkosci. Tym razem nie wiedzialam co zrobic z pieknymi gruszkami, ktore dostalam od sasiada. Wiedzac, ze polaczenie gruszek z migdalami zazwyczaj sie sprawdza postanowilam przygotowac gruszki zapiekane pod pyszna migdalowa skorupka. Do tego odrobina wanilii i powstal z tego pyszny, niezbyt slodki deser.

 

Skladniki dla 2 osob : 

  • 2 duze i dojrzale gruszki,
  • 2 lyzki zimnego masla,
  • 3 lyzki drobno zmielonych migdalow,
  • 1 lyzka migdalowych platkow
  • pol lyzeczki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego,
  • lyzeczka cukru,

Crumble z gruszek

  1. Obrane gruszki kroimy w kostke, dodajemy wanilie i cukier. Mieszamy.
  2. Pokrojone owoce przekladamy do 2 malych zaroodpornych naczynek uprzednio wysmarowanych maslem.
  3. Maslo i migdalow w proszku rozgniatamy palcami aby uzyskac z nich kuszonke.
  4. Pokrojone gruszki posypujemy kruszonka i na koniec platkami z migdalow.
  5. Zapiekamy w 200°C przez 15min.

Crumble z gruszek

Oczywiscie wedlug gustu mozna dodac wiecej cukru. 

Smacznego!

Magda

 
1 , 2