Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
niedziela, 29 września 2013

Poulet au vin rouge et au romarin en croûte de polenta

 

Juz jakis czas temu przepis ten wpadl mi w oko. I wlasciwie nie wiem dlaczego czekalam az tak dlugo na jego realizacje. Moze to przez polente, ktorej nigdy wczesniej nie przyrzadzalam? No i kiedy wreszcie sie zdecydowalam, jak na zlosc nie moglam znalesc polenty w sklepie. Na szczescie pozostale skladniki sa dostepne bez problemu w wiekszosci przydomowych "spozywczakow". Idealne danie na niedzielny obiad. Polecam!

Przepis (lekko zmodyfikowany ;-) pochodzi z ksiazki "Gratins, lasagnes & crumbles salés" wydawnictwa Marabout

Skladniki na 4 porcje : 

  • 2 podwojne piersi z kurczaka,
  • 2 lyzki maki,
  • 1 lyzeczka grubo mielonego pieprzu,
  • 2 lyzki oliwy z oliwek,
  • 100g  wedzonej szynki (lub innej wedzonej, chudej wedliny) pokrojonej w gruba kostke,
  • 6 szalotek pokrojonych w gruba kostke,
  • 1 marchewka pokrojona w krazki,
  • 4 posiekane zabki czosnku,
  • 4 galazki rozmarynu,
  • 250ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 250ml bulionu drobiowego (moze byc z kostki),
  • 3 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • 50g drobno pokrojonej lub startej mozzarelli,
  • 250ml bulionu,
  • 250ml mleka,
  • 85g polenty
  1. Mieso pokroic na dosc duze kawalki, oproszyc maka wymieszana z pierzem.
  2. Na glebokiej patelni podsmazyc mieso na rozgrzanej oliwie z oliwek. Mieso powinno sie lekko zezlocic. Wyjac mieso z patelni.
  3. Na patelni podsmazamy szynke, szalotke, marchewke i czosnek. Dodajemy wczesniej usmazonego kurczaka.
  4. Dodajemy rozmaryn, wino, bulion, koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. 
  5. Przekladamy do naczynia zaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez 20min w 200°C.
  6. W miedzyczasie przygotowujemy polente : zagotowac mleko i bulion, dodawac stopniowo polente. Zmniejszamy ogien i gotujemy jeszcze przez 10minut caly czas mieszajac.
  7. Po 20min wyjmujemy z piekarnika naczynie z kurczakiem, wykladamy na nim warstwe polenty, posypujemy mozzarella. Zapiekamy w piekarniku przez ok 20minut.
  8. Po wyjeciu z piekarnika, odstawiamy na 10 minut. Podajemy z kawalkiem swiezej bagietki i kieliszkiem czerwonego wina.

Recette en français : 

Pour 4 personnes : 

  • 1kg de poulet (j'ai utilisé des blancs de poulet),
  • 2 cuillères à soupe de farine,
  • 1 cuillère à café de poivre moulu,
  • 2 cuillères à soupe d'huile d'olive,
  • 100g de jambon fumé grossièrement haché,
  • 6 échalotes coupées en gros morceaux,
  • 1 grosse carotte découpée en rondelles,
  • 4 gousses d'ail écrasées,
  • 4 brins de romarin frais,
  • 250ml de vin rouge,
  • 250ml de bouillon de volaille,
  • 3 cuillères à soupe de concentré de tomates,
  • 50g de mozzarella râpée,

 

  • 250ml de lait,
  • 250ml de bouillon de volaille,
  • 85g de polenta
  1. Découper la viande en gros morceaux. Mélanger la farine et le poivre et rouler le poulet dans ce mélange. 
  2. Dans une sauteuse, faire chauffer de l'huile d'olive. Faire dorer le poulet, le retirer de la sauteuse. 
  3. Faire dorer les carottes, les échalotes, l'ail et le jambon dans la sauteuse. 
  4. Remettre le poulet, ajouter le vin, le bouillon, le romarin et le concentré de tomates. Porter le tout à l'ébullition. Assaisonner avec du sel et poivre.
  5. Mettre le tout dans un plat, le couvrir et mettre au four pendant 20 minutes à 200°C.
  6. Entre temps préparer la polenta : verser le lait et le bouillon dans une casserole. Porter à ébullition. Ajouter progressivement la polenta. Réduire le feu et continuer la cuisson pendant 10min en remuant.
  7. Sortir le plat du four, couvrir le poulet et les légumes de polenta, parsemer de mozzarella.
  8. Enfourner encore pendant 20 minutes. 
  9. Laisser reposer le plat pendant 10 minutes avant de servir avec une baguette, accompagné d'un verre de vin rouge.

Bon appétit!

piątek, 20 września 2013

Salade d'aubergine

Jesienna pogoda powoli coraz bardziej daje o sobie znac. Mimo tego,ze slonce coraz rzadziej u nas gosci nie poddaje sie i nie rezygnuje z letnich warzyw i owocow. Jakis czas temu kupilam ksiazke z przepisami rodem z Grecji i Krety (wydawnictwo Maraboutchef - Recettes crétoises et des îles grecques). I wlasnie nadszedl odpowiedni moment, zeby ja odkurzyc. Odrobina slonca na talerzu na pewno poprawi Wam humor ;-)!

Po greckiej salatce nadszedl czas na baklazany. Poniewaz wszystkie zdjecia i greckie przepisy wygladaja smakowicie , nie moglam sie zdecydowac od ktorej potrawy zaczac. I jak zwykle o wyborze zadecydowal przypadek : otworzylam ksiazke na pierwszej lepszej stronie i i tym razem padlo na salatke z baklazanow. Wybor okazal sie trafny! Serdecznie polecam!

 Dla 4 osob : 

  • 1 duzy baklazan,
  • 4 lyzki posiekanej pietruszki,
  • zabek czosnku,
  • lyzeczka oregano,
  • 2 lyzki oliwy z oliwek,
  • 1 lyzka soku z cytryny,
  • sol, pieprz
  1. Rozgrzac piekarnik do 200°C.
  2. Przy pomocy widelca nakluc baklazan z kazdej strony.
  3. Piec w piekarniku na srodkowej polce przez ok 40 minut obracajac go od czasu do czasu.
  4. Po wyjeciu z piekarnika odstawic w chlodne miejsce az baklazan calkowicie wystygnie.
  5. Przygotowac sos vinaigrette : pietruszke, oliwe, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i oregano dobrze wymieszac.
  6. Baklazan obrac ze skory i "porwac" miazsz wdluz na cienkie i dlugie kawalki.
  7. Polac vinaigrette i doprawic sola (ja uzylam czerwonej soli hawajskiej) i pieprzem.
  8. Podawac jako przystawke lub dodatek do miesa drobiowego lub ryb z kawalkiem swiezej bagietki.

salade d'aubergine

Recette en français 

Pour 4 personnes:

  • 1 grosse aubergine,
  • 4 cuillères à soupe de persil haché,
  • 1 gousse d'ail,
  • 1 cuillère à café d'origan,
  • 2 cuillères à soupe d'huile d'olive,
  • 1 cuillère à soupe de jus de citron,
  • sel et poivre 
  1. A l'aide d'une fourchette piquer l'aubergine sur toute la surface.
  2. Faire cuire pendant 40 minutes dans un four à 200°C en la retournant de temps en temps.
  3. Laisser refroidir, enlever la peau et effilocher la chair en longues lanières.
  4. Préparer la vinaigrette en mélangeant l'huile d'olive, jus de citron, ail écrasé, origan et le persil.
  5. Servir les lanières d'aubergine assaisonnées avec de la vinaigrette, sel et poivre.

Servir en entrée ou en accompagnement pour la viande blanche ou le poisson.

Salade d'aubergine

Smacznego & bon appétit!

Magda