Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
wtorek, 27 sierpnia 2013

Salatka grecka // salade grecque

Wakacje, wakacje i po wakacjach :-/. To byl fantastyczny urlop. Czas spedzony z rodzina i przyjaciolmi, podroze, niekonczace sie biesiadowanie, polska goscinnosc i mnostwo fajnych wspomnien i  zdjec. 

No ale wracajmy do rzeczywistosci :-). I oczywiscie do gotowania! Jako pierwszy pourlopowy przepis proponuje Wam prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna salatke grecka. Przepis ten odkryciem kulinarnym na pewno nie jest. I dlatego postanowilam podac salatke w ciekawy i oryginalny sposob.Salatka grecka // salade grecque

 Przepis na 4 porcje :

  • 4 duze pomidory (trafilam na ciekawa odmiane -> Aunt Rub's German Green o miesistym miazszu i rewelacyjnym smaku),
  • 8 suszonych pomidorow w oliwie,
  • mala cebulka,
  • 2 srednie ogorki gruntowe lub pol szklarniowego,
  • czarne oliwki bez pestek,
  • ser feta,
  • salata
  • skladniki na sos vinaigrette  -> do salatki greckiej polecam szczegolnie ten z octu winnego i ziol lub prowansalski
  1. Z 4 duzych pomidorow odcinamy gorna czesc (kapelusik ;-) i przy pomocy lyzeczki delikatnie wydrazamy miazsz. 
  2. Do pomidorowego pucharka wkladamy warstwowo : obrany i pokrojony w kostke ogorek, pokrojony miazsz z pomidora,  drobno posiekana cebulke, pokrojone na kawalki suszone pomidory i pokrojone w talarki oliwki.
  3. Do kazdego pomidora wlewamy 1-2 lyzeczki sosu vinaigrette.
  4. Doprawiamy swiezo zmielonym pieprzem i na koniec przyozdabiamy kostkami sera feta.
  5. Podajemy z salata z vinaigrette i kawalkiem swiezej bagietki.

Salatka grecka // Salade grecque

Recette en français : 

Pour 4 personnes : 

  • 4 grosses tomates (pour ma recette, j'ai utilisé la variété Aunt Rub's German Green),
  • 8 tomates séchées,
  • 1/2 concombre,
  • un petit oignon,
  • olives noires dénoyautées,
  • fromage féta en dés,
  • salade,
  • huile d'olives, vinaigre, moutarde, sel, poivre pour la vinaigrette
  1. Laver les tomates, enlever le chapeau à l'aide d'un couteau.
  2. Vider les tomates à l'aide d'une cuillère. Reserver la chair.
  3. Dans chaque tomate mettre par couches : concombre découpé en dés, chair de tomates en dés, oignon finement haché, tomates séchées coupées en 4 et les olives en rondelles.
  4. Préparer la vinaigrette et verser 1 à 2 cuillères de sauce dans chaque tomate.
  5. Poivrer et décorer le tout avec quelques dés de féta.
  6. Servir avec de la salade assaisonnée et une tranche de baguette.

Salatka grecka // Salade grecque

 

Salatka grecka // Salade grecque

 

Bon appétit!

Magda

piątek, 02 sierpnia 2013

Nareszcie!

Bagaze (prawie) gotowe, chlebek na zakwasie upieczony. Zaraz zrobie kanapki na droge i za pare godzin ruszamy w droge do Polski. A tam juz czekaja na nas pyszne obiadki, zimne polskie piwko a przede wszystkim spotkania z rodzinka i przyjaciolmi. Podobno slonca tez nie zabraknie :-). Czego wiecej nam potrzeba do szczescia? 

Przez dwa tygodnie nowych przepisow nie bedzie. Po powrocie nadrobie coolinarne zaleglosci :-)

Serdecznie Was pozdrawiam.

Magda

18:19, wizzz31 , Inne
Link Dodaj komentarz »