Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
środa, 29 sierpnia 2012

Kawior z baklazana

A oto prosty w przygotowaniu i calkiem przyjemny (mowiac skromnie ;-) dodatek do grillowanego chleba, mozna nim posmarowac bliny, tosty, tarte lub podac jako dodatek do makaronu czy miesa.

Skladniki : 

  • 2 baklazany
  • 3 zabki czosnku (dla tych, ktorzy lubia ten wyrazisty smak) - lub mniej, wedlug uznania
  • 1 eszalotka lub pol cebuli
  • kilka listkow bazylii
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • sol, pieprz

 

  1. Dobrze umyte baklazany nakluc widelcem w kilku miejscach (dzieki temu nie wybuchnie podczas pieczenia.
  2. Upiec baklazany w 200°C przez ok 40minut. Baklazany musza byc miekkie  a skorka pomarszczona.
  3. Upieczone baklazany przekroic na pol i przy pomocy lyzki wyjac z nich upieczony miazsz. Drobno posiekac przy pomocy noza.
  4. Do miazszu dodac rozgnieciony czosnek, posiekana eszalotke, oliwe z oliwek i posiekana bazylie. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
  5. Dobrze wymieszac, przykryc folia spozywcza i wlozyc do lodowki na 2 godziny.

Podawac schlodzony.

Smacznego!

Magda

Wreszcie!!! Oto oficjalne rozwiazanie mojego letniego konkursu. Zajelo mi to troche czasu, gdyz chcialam osobiscie wyprobowac zaproponowane przez Was przepisy. No i z nieciepliwoscia czekalam na przesylke z nagroda : zestawem ciekawych i oryginalnych przypraw. 

Nagrody

  • Czarna sol z Cypru w platkach : doskonala do doprawienia ryb, miesa czy salatek. Nie dosc, ze pelni role ozdobna, to dzieki aktywowanemu weglowi pozytywnie dziala na przemiane materii i dziala ochronnie na uklad pokarmowy.
  • Czerwona sol himalajska : rewelacyjny dodatek do miesa, ryb, twarozkow... Swoj intesywny, czerwony kolor zawdziecza zmineralizowanej, wulkanicznej glebie. Ma delikatny smak prazonych orzechow laskowych.
  • Sol Wikingow : jest to najcenniejsza sposrod przeroznistych rodzajow dunskiej soli wedzonej naturalnym dymem drzewnym. Wystarczy szczypta alby danie nabralo przyjemnego, wedzonego smaku. Nadaje sie do mies, ryb i owocow morza oraz do dan warzywnych.
  • Sumak : ta naturalna przyprawa o kolorze brunatnym i lekko kwaskowatym smaku swietnie nadaje sie do dan z miesa, drobiu, warzyw i jajek. Mozna jej uzyc do jajek sadzonych na bekonie, do pulpecikow z wolowego miesa, do omletow czy sosow na bazie jogurtu.
  • Satay : przyprawa, ktora przeniesie Was w malajsko - indonezyjskie klimaty. Rewelacyjna jako dodatek do miesa wolowego, drobiu lub dan z warzyw.

 

A oto zwycieskie danie. Urzeklo mnie swoja prostota i wyrazistym, ostrym smakiem (to jest to, co tygryski lubia najbardziej ;-). Tresciwie, ogniscie i na temat!

Kaczka z chorizo

Przedstawiam Wam kaczke z chorizo wedlug przepisu Lili*: uduszone kawalki kaczki (z bialym winem, swiezym tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem i kawalkami chorizo) zostaly nastepnie zapieczone w piekarniku razem z mlodymi ziemniaczkami. Calosc podlewana regularnie sosikiem powstalym w wyniku duszenia kaczuszki i okraszona przypieczonym chorizo. Serdecznie polecam! 

Bardzo dziekuje wszystkim uczestniczkom konkursu za zainteresowanie. A jako, ze zostal mi jeszcze jeden zestaw przypraw, niedlugo nastepny konkurs :-)

Pozdrawiam! 

Magda

*Lili, podaj mi prosze Twoj adres, zebym mogla szybciutko wyslac ci te pysznosci :-)

14:42, wizzz31 , Inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Mini tarta

Po wakacyjnych wojazach tesciowej dostalo mi sie w prezencie kilka produktow typowych dla tego slonecznego kraju. Lomo (zaraz po chorizo , typowo hiszpanska wedlina z suszonej wieprzowiny), pikantny ser z koziego mleka, oliwki faszerowane ostra papryczka i przepyszna oliwa z oliwek. W polaczeniu z ciastem francuskim, papryka i sosem pomidorowym udalo mi sie stworzyc to przyszne i proste w przygotowaniu danie.

mini tarty po hiszpansku

Skladniki na 4 mini tarty :

  • gotowe ciasto francuskie
  • czerwona papryka
  • 8 plasterkow lomo lub innej suszonej wedliny
  • 4 lyzki sosu pomidorowego
  • lyzka oliwy z oliwek
  • 20 zielonych oliwek (ja uzylam oliwek faszerowanych ostra papryczka)
  • 4 duze plastry sera (najlepiej koziego, moze byc mozzarella)

Mini tarty po hiszpansku

  1. Z ciasta francuskiego wykroic 4 okragle mini tarty. Oczywiscie moga byc kwadratowe (w zaleznosci od ksztaltu ciasta). Posmarowac je lekko oliwa z oliwek. Podpiec w 190°C przez 10 minut. Jesli ciasto sie wybrzuszy podczac pieczenia, wystarczy nakluc je widelcem w paru miejscach.
  2. Podpieczone placki posmarowac sosem pomidorowym doprawionym sola i pieprzem. No to ulozyc pokrojona w piorka cebule, wedline, papryke, przekrojona na pol oliwki i na koniec przykryc plastrem sera.
  3. Zapiekac w 190°C przez 15 minut.

Podawac z doprawiona sosem vinaigrette salata ( u mnie roszponka).

Zycze smacznego!

Magda

niedziela, 26 sierpnia 2012

Walka z "nadbagazem" przywiezionym z wakacji w Polsce (ach, te domowe obiadki ;-) trwa. Poza tym upalna pogoda nie sklania raczej do gotowania tlustych i ciezkostrawnych potraw. Dzis proponuje Wam soczyste piersi z kurczaka w lekko kwaskowatym wydaniu bez grama dodanego tluszczu.

Kurczak z selerem naciowym i jablkiem

Skladniki dla 2 osob : 

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 lodyzki selera naciowego,
  • twarde, zielone jablko (granny)
  • 3 lyzki sosu sojowego
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz, sol 
  1. Umyte piersi pokroic na paski o szerokosci 2cm.
  2. Mieso zamarynowac w sosie sojowym i soku z polowy cytryny. Doprawic pieprzem.
  3. Seler i jablko pokroic na drobne kawalki. Skropic sokiem z polowy cytryny.Doprawic sola, pieprzem.
  4. Z folii aluminiowej przygotowac papiloty (ja uzylam mojego wysluzonego naczynia - papilotow z silikonu).
  5. Na folii ulozyc pokrojone i zamarynowane piersi z kurczaka, nastepnie pokrojony seler i jablko. Zagiac rogi papilotow tak, aby marynata sie nie wylala i calosc podlac pozostalym sosem sojowym z sokiem cytrynowym. 
  6. Szczelnie zamkniete papiloty piec w piekarniku (180°C) przez 30 minut.
  7. Po upieczeniu podac z ryzem (ja uzylam brazowego - jak dieta to dieta ;-) 

 

Dietyczny kurczak w papilotach

 

Niedzielnie pozdrowienia!

Magda

czwartek, 23 sierpnia 2012

 Bliny na slodko

 

Po arbuzach przyszedl czas na nektarynki i brzoskwinie :-). Trzeba przeciez korzystac z lata i jego dobroci! Poniewaz bliny na slono okazaly sie wielkim sukcesem (bez falszywej skromnosci ;-) postanowilam przyrzadzic je tym razem na slodko. I tym sposobem powstal pyszny powieczorek. Maz zajadal,az mu sie uszy trzesly ;-)

Bliny na slodko

Skladniki na 8 sztuk : 

  • 2 male jogurty naturalne
  • 2 miarki maki ( za miarke posluzy Wam umyty i wysuszony pojemnik po jogurcie)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • dwa jajka
  • szczypta soli
  • 2 lyzki cukru
  • lyzeczka naturalnej esencji waniliowej (opcjonalnie) lub rumu
  • 2 nektarynki (moze byc brzoskwinia)
  • pare listkow miety
  • sok z polowy limonki
  • odrobina oleju do smarowania patelni
  1. W salaterce wymieszac na gladka mase : jogurt, make, jajka, sol, proszek do pieczenia, wanilie i 1 lyzke cukru. Odstawic na godzine.
  2. Bliny smazyc w lekko naoliwionej malej patelni na srednim ogniu przez 2-3 minuty z kazdej strony.
  3. Nektarynke pokroic na cienkie plasterki. Dodac drobno posiekana miete i skropic sokiem z limonki. Odstawic do lodowki na 15min.
  4. Na letnich lub ostudzonych blinach ulozyc plasterki nektarynki. Posypac cukrem i zajadac sie do woli ;-)

Tak jak w przypadku slonej wersji, mozna podpiec bliny z owocami w piekarniku : 10min w 220°C. 

Bliny na slodko

Polecam na pyszny i niezbyt slodki podwieczorek lub deser.

Smacznego

Magda

Tagi: slodkości
21:09, wizzz31 , deser
Link Komentarze (1) »
środa, 22 sierpnia 2012

Pieczen z peklowanego miesa

 

No i stalo sie! Jakos do tej pory nie moglam przekonac sie do soli peklowej i do moczenia surowego miesa przez pare dni. Az ktoregos dnia, buszujac na internetowych stronach kulinarnych wpadlam przez przypadek na przepis i postanowilam sprobowac. Z gory przepraszam, ale kompletnie nie pamietam, gdzie ten przepis wyczytalam, wiec nie moge podac zrodla. W kazdym badz razie stal sie dla mnie inspiracja i w czasie wakacji w Polsce (tutaj nawet nie wiedzialabym gdzie soli peklowej szukac!) kupilam dwa male opakowania. Mieso przyrzadzilam wedlug wskazowek podanych na opakowaniu. Mieso wyszlo smaczne (moze lekko za slone jak na moj gust - nastepnym razem przed pieczeniem wymocze je przez chwile w mleku), soczyste i o wyraznym smaku ziol i czosnku (przez te pare dni mialo czas nimi przejsc :-).

A oto sposob przygotowania (moj kawalek wieprzowiny wazyl niewiele wiecej ponad 90 dag) : rozpuscic 50g soli peklowej w 0,5l przegotowanej i ostudzonej wodzy. Nastepnie wystarczy dodac ziola wedlug wlasnego uznania. Ja wrzucilam 4 listki laurowe, po 3 galazki swiezego rozmarynu i tymianku, 2 przekrojone na pol zabki czosnku. Umyte mieso wlozyc do naczynia (najlepiej kamionkowe lub szklane) i zalac roztworem soli i ziol. Mieso powinno byc calkowicie przykryte zalewa (mozna je obciazyc np talerzem). Naczynie z miesem wkladamy do lodowki peklujemy w 4-8°C przez kilka dni obracajac mieso co 2 dni. Czas peklowania zalezy od wielkosci miesa : 2,5 kg kawalek peklujemy przez ok 14 dni. Mojej niewielkiej poledwicy wystarczyly 4 dni. 

Pieczen z peklowanego miesa

Po tym czasie nalezy wyjac mieso, osuszyc je i poddac normalnej obrobce (pieczenie w piekarniku, duszenie, gotowanie). 

Ja upieklam mieso w 190°C przez 50 minut. Wczesniej lekko skropilam je lyzeczke oliwy z oliwek. Do tego dorzucilam ziemniaki (przyprawione papryka w proszku, suszonym tymiankiem i 2 lyzeczkami oliwy z oliwek) i pare zabkow czosnku.

Mam nadzieje, ze bedziecie rownie zadowoleni z efektu jak ja :-)

Pozdrawiam,

Magda


 
1 , 2