Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
sobota, 28 lipca 2012

Salatka z grejpfrutem

Wiem, wiem, mialam nie pisac przez dwa tygodnie. Ale poniewaz mam wielka ochote wziac udzial w konkursie salatkowym , postanowilam podzielic sie z Wami przepisem na orzezwiajaca salatke idealna na upaly. Polaczenie skladnikow jest dosc oryginalne i poczatkowo moze wydawac sie dziwne ale zapewniam, ze smak jest niepowtarzalny i w polaczeniu z chrupiaca marchewka i ogorkiem na pewno sie Wam spodoba.

Skladniki dla 4 osob : 

  • 4 marchewki
  • 1 grejpfrut
  • 1 ogorek
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny (ja uzylam malinowego)
  • lyzka plynnego miodu
  • 50ml soku z pomaranczy
  • ser plesniowy dla tych co lubia 
  • szczypta kardamonu
  • sol, pieprz

salatka na upaly

 

  1. Obrana marchewke zetrzec na grubej tarce lub "pokroic" na cienkie i waskie plasterki przy pomocy nozyka do obierania warzyw (obieraka)
  2. Ogorek dobrze wymyc i pokroic na cienkie plasterki.
  3. Grejpruta obrac ze skorki, wyfiletowac (przy pomocy ostrego nozyka wyciac miazsz grejpfuta tak, aby zupelnie pozbyc sie cienkich i pelnych goryczki blonek, ktore dziela cytrusa na czesci).
  4. Wycisnac sok z tego co pozostalo z wyfiletowanego grejpfruta. Sok posluzy nam do przyrzadzenia sosu vinaigrette.
  5. W malym naczyniu wymieszac sok grejpfrutowy, sok z pomaranczy, lyzke miodu, 3 lyzki oliwy z oliwek, 2 lyzki octu winnego, szczypte kardamonu - wszystkie skladniki powinny ladnie sie polaczyc i utworzyc jednolity sos vinaigrette. 
  6. Marchewke, ogorka i kawalki grejpfruta wymieszac z sosem, doprawic sola i pieprzem.
  7. Odstawic na 15min do lodowki. Salatke serwowac schodzona z kostami sera plesniowego - idealna przystawka na upalne dni. 

Salatka na upaly

Pozdrawiam wakacyjnie!

Magda

czwartek, 26 lipca 2012

Wakacje! Nareszcie! :-) 

Przez nastepne dwa tygodnie daje sobie spokoj z gotowaniem. Bede korzystala z przepysznych dan mojej mamci : zraziki, pierogi, rosol, ogorkowa... Typowo polskie smakolyki. I przy odrobinie szczescia racuchy mojej babci :-) Mniam!

 

Na czas mojej nieobecnosci oglaszam konkurs : wariacje na temat moich przepisow. 

Uwielbiam kuchnie poludniowej Europy, pelna slonca, pachnacych ziol, oliwek, baklazanow, owocow morza, czosnku, chorizo, pomidorow i przypraw, etc. Mozecie zainspirowac sie ktoryms z moich przepisow lub po prostu wkrecic sie w klimat poludniowej Francji lub sasiedniej Hiszpanii i stworzyc cos wlasnego na bazie typowo srodziemnomorskich skladnikow. Odrobina polskiego charakteru nie zaszkodzi ;-)

Wasze pomysly wraz ze zdjeciami przesylajcie na adres m.barrouquere@neuf.fr

Nagroda sa ciekawe i oryginalne przyprawy.

Pozdrawiam wakacyjnie,

Magda

21:51, wizzz31 , Inne
Link Dodaj komentarz »

 Ryzowa zapiekanka z tunczykiem 

Przyznaje sie bez bicia, ze pomysl na ta zapiekanke zaczerpnelam tutaj. Troszke go zmodyfikowalam ale idea zapiekanego ryzu z tunczykiem pozostala ta sama. Prawde mowiac postanowilam przeksztalcic ryzowa salatke, ktora dosc czesto gosci na moim stole, w gorace danie. Serdecznie polecam  i dziekuje Kasi za pomysl.

 

Skladniki dla 4-6 osob:

  • 1,5 szklanki ryzu (przed ugotowaniem)
  • duza puszka tunczyka w sosie wlasnym
  • mala puszka kukurydzy (ok 5 lyzek)
  • 2 papryki (najlepiej roznego koloru)
  • 20 oliwek
  • cebula
  • ziola prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • lyzeczka swiezej, posiekanej bazylii
  • po 40g masla i maki
  • pol litra mleka
  • jajko
  • sol, pieprz, starta galka muszkatolowa
  • starty ser 

 

  1. W salaterce wymieszac ugotowany na poltwardo ryz, odsaczonego i rozdrobnionego tunczyka, kukurydze, pokrojone w drobna kostke papryki, posiekana w piorka cebule i  przekrojone na pol oliwki. 
  2. Do masy dodac jajko i beszamel (przepis znajdziecie tutaj ). Calosc doprawic ziolami prowansalskimi, bazylia, sola i pieprzem.
  3. Zaroodporne naczynie nasmarowac oliwa z oliwek i wylozyc do niego ryzowa mase.
  4. Calosc posypac startym zoltym serem.
  5. Zapiekac w 170°C przez ok 30min.

Ryzowa zapiekanka z tunczykiem

W taki wlasnie sposob zwyczajna ryzowa salatka stala sie pysznym zapiekanym daniem. Palce lizac!

Pozdrawiam,

Magda

poniedziałek, 23 lipca 2012

Purée z batatow

Dzis bedzie o batatach. Pochodza z Ameryki Poludniowej. Mozna je spozywac w wielu postaciach : upieczone w piekarniku, purée, podane jako zupa, frytki i nawet jako deser (ze wzgledu na ich slodkawy smak). Mozna z nich wytwarzac alkohol (np.piwo)

Bogate w witamine A,B,C i potas bulwy maja pomaranczowy kolor i moga osiagnac wage do 3kg. Dzis mozna je znalesc w wielu supermarketach i sieciowkach. Odkrylam je przez przypadek, trafilam na promocje w Auchan i postanowilam sprobowac. Od tej pory bataty bardzo czesto goszcza na moim stole. Dzis proponuje Wam bataty w mojej ulubionej postaci : purée. Niby nic wielkiego, ale jest swietnym dodatkiem do mies takich jak cielecina, kaczka czy kurczak i z pozornie zwyklego dania mozna wyczarowac oryginalne i pelne smaku jedzonko :-)

Skladniki dla 4 osob : 

  • 1kg batatow
  • 50g masla
  • 100ml mleka
  • 4 kotlety cielece
  • rukola
  • sol, pieprz, 
  • oliwa z oliwek
      1. Bataty obrac, pokroic na kawalki i ugotowac na miekko. Ja uzylam do tego urzadzenia do gotowania na parze. 
      2. Ugotowane bataty z dodatkiem mleka, masla, soli i pieprzu rozgniesc na purée.
      3. W miedzyczasie usmazyc na oliwie kotlety cielece. Idealnie usmazona cielecina powinna byc zarumieniona na zloto na zewnatrz i lekko rozowawa wewnatrz - Smazyc 1 minute na mocnym ogniu, nastepnie zmniejszyc ogien i smazyc jeszcze przez 5-7 minut.
      4. Rukole doprawic sosem vinaigrette : 

http://coolinarnie.blox.pl/2012/07/Wariacje-na-temat-sosu-vinaigrette.html

 Purée z batatow

W zaleznosci od rodzaju dania, purée z batatow mozna doprawic curry, colombo, kardamonem, przyprawa pieciu smakow. 

Zycze smacznego.

Magda

czwartek, 19 lipca 2012

Salata z vinaigrette

Salata jest dla mnie znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mies, ryb, tart, zapiekanek. Pasuje doslownie do wszystkiego. Jest niskokaloryczna, bogata w wartosci odzywcze, mozna ja podac jako przystawke, dodatek do glownego dania, jako glowne danie (po dodaniu krewetek, kawalkow kurczaka czy fety) lub zaserwowac z serem plesniowym na koniec posilku. Nie wyobrazam sobie grillowania bez salaty, letnich obiadow czy kolacji bez odrobiny "zieliska" zeby posilek nie byl zbyt ciezkostrawny. I jaka to przyjemnosc zgarnac z talerza resztke sosu vinaigrette przy pomocy kawalka swiezego chleba lub bagietki :-)

Tradycyjny sos vinaigrette sklada sie z oliwy z oliwek, octu winnego, soli i pieprzu (1 lyzka octu na 3 lyzki oliwy, sol i pieprz wedlug uznania). Wazna jest kolejnosc dodawania skladnikow : najpierw ocet do ktorego dodajemy sol (sol nie rozpusci sie w oleju) i po dokladnym wymieszaniu dodajemy pieprz i oliwe. 

Dzis proponuje Wam kilka przepisow na "udziwniony" sos vinaigrette. 

Musztardowa vinaigrette : 

  • lyzka musztardy
  • 2 lyzki soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • 5 lyzek oliwy z oliwek
  • sol, pieprz
  1. Musztarde wymieszac z sola, pieprzem i sokiem z cytryny (octem balsamicznym)
  2. Dodac oliwe, dobrze wymieszac do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Vinaigrette z musztarda, czosnkiem i miodem

  • pol zabka rozdrobnionego czosnku
  • lyzka miodu
  • lyzka musztardy francuskiej (z ziarenkami)
  • 2 lyzki soku z cytryny
  • 5 lyzek oliwy z oliwek

Wymieszac wszystkie skladniki. Doskonale pasuje do dan z kaczki.

 

Vinaigrette z octu winnego i ziol

  • 2 lyzki octu winnego
  • 5 lyzek oliwy z oliwek
  • pol lyzeczki soli
  • po lyzce : swiezo posiekanej bazylii, pietruszki
  • 3 lyzki drobno posiekanej eszalotki

 

Pikantny sos vinaigrette

  • 5 lyzek oliwy z oliwek
  • 3 lyzki octu winnego
  • lyzka octu balsamicznego
  • 2 lyzki musztardy
  • sol, pieprz, szczypta ostrej papryki
  • lyzka drobno posiekanego szczypiorku

 

Cytrusowo-mietowy sos vinaigrette (idealny do potraw z ryb lub owocow morza)

  • 50ml soku z pomaranczy
  • 50ml soku z cytryny
  • 3 lyzki octu winnego
  • 3 lyzki oleju
  • lyzeczka miodu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • lyzeczka drobno startej skorki cytrynowej
  • lyzeczka drobno posiekanej miety.

 

Cytrynowy sos vinaigrette (idealny do potraw z grilla)

  • 100ml soku z cytryny
  • 50ml oliwy z oliwek
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta chili
  • lyzeczka startej skorki z cytryny

 

Prowansalski sos vinaigrette

  • 100ml gestego soku z pomidorow
  • 50ml oliwy z oliwek (lub z pestek winogron)
  • 50ml octu winnego
  • 2 rozgniecione zabki czosnku
  • 2 lyzeczki drobno posiekanej bazylii
  • sol, pieprz, zmielona papryka

 

To byloby na tyle :-)

Czekam na Wasze pomysly!

Salatowe pozdrowienia

Magda

Grillowana szynka

Sezon na papryke i cuknie trwa. Wczoraj wieczorem nie mialam zbyt wiele czasu na przygotowanie smacznego, pozywnego i pachnacego latem dania.  W rece wpadly mi 2 grube plastry gotowanej szynki i kilka kolorowych warzyw. Szynke postanowilam upiec à la plancha.

Plancha jest hiszpanskim wynalazkiem, ktory polega na smazeniu warzyw, ryb, miesa bezposrednio na rozgrzanej blaszce. Dzisiaj istnieja elektryczne urzadzenia, ktore bez wiekszego problemu mozna kupic w dobrze wyposazonych sklepach lub na internecie. Moja plancha jest wykonana z kamienia naturalnego i mozna jej z powodzeniem uzywac zarowno na kuchenkach elektrycznych, indukcyjnych lub gazowych. Dzisiaj praktycznie sie z nia nie rozstaje ;-). 

Ale wrocmy do tematu :-)

Skladniki dla 2 osob : 

  • 2 grube (ok 0,5 cm) plastry gotowanej szynki
  • 2 czerwone papryki
  • duza cukinia
  • cebula
  • 2 zabki czosnku
  • sol, pieprz, oliwa z oliwek
  • natka pietruszki, bazylia
  • szczypta chili dla tych, ktorzy lubia pikantne potrawy

grillowana szynka

  1. Na patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek. Podsmazyc na niej pokrojona papryke, cukinie, posiekana cebule i przekrojone na pol zabki czosnku - na srednim ogniu przez ok 10min (mozna troszke dluzej ale ja lubie kiedy warzywa pozostaja lekko chrupiace). Doprawic sola i pieprzem.
  2. Na rozgrzanej planchy (moze byc zwykly grill lub patelnia do grillowania/smazenia bez tluszczu) podpiec szynke z obu stron (ok 3-4 minuty z kazdej strony). Osobiscie nie dodaje soli, bo szynka jest slona sama w sobie.
  3. Na sam koniec dodac do warzyw posiekana natke pietruszki i bazylie. Mozna dodac szczypte chili.

grillowana szynka

Pozdrawiam z zycze smacznego :-)

Magda

 
1 , 2