Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
niedziela, 09 czerwca 2013

Zapiekanka ziemniaki-marchewka

Co roku z wielkim utesknieniem czekam na mlode ziemniaczki i slodka, chrupiaca marchewke. Od paru tygodni szalaje z warzywami gotowanymi na parze, lekko doprawionymi sola. Przygotowanymi tak, aby jak najmniej zmienic ich naturalny smak. No i w koncu A. sie zbuntowal ;-). Postanowilam wiec sprawic mu przyjemnosc i dietetyczne warzywka zastapic konkretnym, pozywnym daniem. A ze ostatnio kiepsko u nas z pogoda (tak, tak, nawet na poludniu Francji zdarzaja sie jesienne dni w polowie czerwca) wiec zdecydowalam sie przygotowac zapiekanke, ktora raczej nadaje sie na jesienno-zimowy obiad. Wyszla przepyszna. A nastepnego dnia z rana poszlam pobiegac (dla spokojnosci sumienia ;-).

 

Porcja dla 2 osob :

  • 5 sredniej wielkosci ziemniakow,
  • 3 marchewki,
  • 1 duza lub 2 male piersi z kurczaka,
  • 2 zabki czosnku,
  • 200ml smietany 18%,
  • mleko (ok 300ml),
  • galka muszkatolowa,
  • pare galazek swiezego tymianku,
  • lyzka startego parezanu,
  • sol, pieprz,
  • koperek do posypania

 

  1. Obrane ziemniaki i marchewke kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do rondelka. Dodajemy rogniecione zabki czosnku. Zalewamy smietana i mlekiem, tak aby byly calkowicie przykryte. Doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
  2. Gotujemu na wolnym ogniu (uwaga zeby mlako sie nie przypalilo) przez ok 15 minut delikatnie mieszajac od czasu do czasu.
  3. W miedzyczasie umyte piersi z kurczaka kroimu na plasterki o grubosci ok 0,5cm. Doprawiamy je sola, pieprzem i listkami swiezego tymianku.
  4. W zaroodpornym naczyniu ukladamy warstwowo : polowa ugotowanych ziemniakow i marchewki, plastry kurczaka, reszta warzyw.
  5. Posypujemy parmezanem i zalewamy mieszanka mleka i smietany na ktorej wczesniej ugotowalismy warzywa.
  6. Zapiekamy przez ok 25min w 190°C.
  7. Przed podaniem posypujemy swiezym koperkiem.

 

Zapiekanka z ziemiakow i marchewki

Version française : 

Pour 2 personnes : 

  • 5 pommes de terre nouvelles de taille moyenne,
  • 3 carottes fanes,
  • 1 ou 2 blancs de poulet, 
  • 2 gousses d'ail,
  • 200ml de crème liquide,
  • 300ml de lait,
  • 1 pincée de muscade,
  • quelques branches de thym frais,
  • 1 cuillère à soupe de parmesan râpé,
  • sel, poivre,
  • aneth
  1. Eplucher les pommes de terres et les carottes et les couper en fines rondelles. 
  2. Dans une sauteuse, mettre les pommes de terre et les carottes, verser du lait et de la crème. Ajouter de l'ail écrasé. Assaisonner avec du sel, du poivre et de la muscade.
  3. Faire cuire pendant environ 15 minutes à feu doux (attention que le lait ne brûle pas au fond de la sauteuse). 
  4. Laver la viande, la couper en fines tranches (environ 0,5 cm). Assaisonner avec du sel, du poivre et des feuilles de thym.
  5. Dans un plat allant au four, mettre en première couche la moitié de pommes de terre et carottes précuites, ensuite les tranches de poulet, puis le reste de légumes. Saupoudrer de parmesan.
  6. Verser le lait utilisé pour précuire les légumes.
  7. Mettre au four à 190°C pendant 25 minutes.
  8. Ajouter de l'aneth avant de servir le plat.

Certes, le plat n'est pas léger mais il va très bien avec le temps d'automne que nous avons en ce moment ;-).

Bon appétit // Smacznego

Magda

wtorek, 04 czerwca 2013

Ryba w sosie chorizo/ Cabillaud à la sauce chorizo

Dzisiaj proponuje Wam dosc nietypowe polaczenie : ryba z ziemniakami z sosem przygotowanym na bazie hiszpanskiej, pikantnej kielbasy chorizo i papryki. Pare tygodni temu zobaczylam to danie na karcie jednej z pobliskich restauracji. A poniewaz uwielbiam chorizo, postanowilam sprobowac. I nie zawiodlam sie! Wyrazisty, ostry sos swietnie pasuje do ryby.

Zdjecia moze i nienajlepsze (mialam slabe swiatlo i nawet nie mialam czasu, zeby ladnie to wszystko przedstawic - A. zwabiony cudnym zapachem popedzal mnie okrutnie ;-) ale zapach sosu i smak tego dania mowia same za siebie. Warto sprobowac!

Skladniki dla 4 osob :

  • 4 kawalki wyfiletowanego dorsza (moze byc inna ryba, wedlug uznania),
  • 2 czerwone papryki,
  • 100g chorizo (ja wybralam ostra wersje),
  • lyzeczka soku z cytryny,
  • 200ml gestej smietany,
  • echalotka,
  • pare listkow bazylii,
  • 8 nieduzych ziemniakow,
  • sol, pieprz, 
  • oliwa z oliwek.
  1. Umyte papryki wkladamy do nagrzanego piekarnika (ok 200°C - opcja grill) i zapiekamy, az skorka zacznie sie przypiekac. Po wyjeciu wkladamy do woreczka plastikowego, szczelnie zamykamy na pare minut. Po tym czasie wyjmujemy papryki, sciagamy z nich skorke i wykrajamy gniazda nasienne.
  2. W miedzyczasie filety doprawiamy sola i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwa z oliwek i ukladamy na nich po pare plasterkow chorizo (ilosc plasterkow zalezy od ich wielkosci - u mnie po 3 nieduze plasterki).
  3. Rybe przekladamy do nasmarowanego oliwa, zaroodpornego naczynia. Wstawiamy do piekarnika (200°C) na ok 15-20 minut.
  4. W tym czasie przygotowujemy sos : posiekana eszalotke dusimy krotko z reszta chorizo pokrojonym na kawalki. Dodajemy smietane i wczesniej przygotowana papryke. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok 10 minut. Na koniec dodajemy posiekana bazylie, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos miksujemy w blenderze.
  5. Upieczona rybe podajemy z ugotowanymi w osolonej wodzie lub na parze ziemniakami. Calosc polewamy sosem.

 

Ryba w sosie chorizo/ Cabillaud à la sauce chorizo

 

Version française : 

Pour 4 personnes : 

  • 4 dos de cabillaud,
  • 2 poivrons rouges,
  • 100g de chorizo fort,
  • 1 cuillère à café de jus de citron,
  • 200ml de crème fraîche,
  • 1 échalote,
  • quelques feuilles de basilic,
  • 8 pommes de terres moyennes,
  • sel, poivre,
  • huile d'olive
  1. Laver les poivrons, les faire griller au four (200° option grill) jusqu'à ce qu'elles noircissent. Puis les enfermer dans un sac plastique et les laisser refroidir. Ensuite enlever la peau, la queue et les graines.
  2. Entre temps préparer le poisson : l'assaisonner avec du sel et du poivre, jus de citron et quelques gouttes d'huile d'olive. Décorer chaque portion avec des tranches de chorizo.
  3. Mettre le poisson dans un plat allant au four huilé. L'enfourner pendant 15-20 min à 200°C.
  4. Pendant ce temps préparer la sauce : faire revenir une échalote finement hachée avec des dès de chorizo. Ajouter de la crème fraîche et des poivrons. Faire cuire à feu doux pendant environ 10min. Assaisonner avec du sel et du poivre. Ajouter du basilic haché. Mixer le tout dans un blender.
  5. Servir le poisson avec les pommes de terre sautées ou cuites à la vapeur, nappées de la sauce chorizo.

Bon appétit!

Zycze smacznego i jeszcze raz goraco polecam to pyszne danie.

Magda