Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
piątek, 29 czerwca 2012

Groszek z marchewka

Wczoraj w warzywniaku trafilam na piekne straczki grochu. Do koszyka dorzucilam mloda marchewke i kilka mlodych ziemniakow. Danie z pewnoscia nie nalezy do odkrywczych, wytrawnych ani oryginalnych. Ale czasem warto odswiezyc tego typu przepisy i zamiast po prostu otworzyc sloik marchewki z groszkiem zakupiony w sklepie, i od czasu do czasu wrocic do swiezych, nieprzetworzonych przemyslowo produktow. 

Skladniki dla 2 osob : 

  • 200g obluskanego ze strakow swiezego groszku
  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • plaska lyzka masla
  • lyzka smietany
  • sol, pieprz

marchewka i groszek

  1. Zielony groszek, pokrojona w talarki marchewke i  pokrojone w kostke ziemniaki wrzucic do rondelka. Zalac woda tak, aby lekko przykryc warzywa (ok 1cm) 
  2. Doprawic sola, pieprzem i dodac lyzke masla.
  3. Gotowac na srednim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodac smietane i gotowac jeszcze przez 10min. Sos powinien lekko zgestniec.

Groszek z marchewka jest swietnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mies i ryb. Ja podalam go z pieczona na grillu piersia z kurczaka.

Smacznego!

Magda

środa, 27 czerwca 2012

chili con carne

 

Chili con carne - tradycyjna potrawa kuchni Tex-Mex : mielone (lub drobno posiekane) wolowe mieso, cebula, czosnek, pomidory, fasola lub/i kukurydza i duuuuzo chili. No i oczywiscie gasnica w zasiegu reki, aby ugasic piekielny ogien po zjedzeniu tego pikantnego dania :-)

 

Skladniki dla 4 osob : 

  • 450g miesa wolowego (ja uzylam mielonego ale mozna tez drobno posiekac je nozem),
  • duza puszka czerwonej fasoli w zalewie,
  • puszka pomidorow pokrojonych na drobne kawalki,
  • 2 zabki czosnku
  • duza cebula
  • mielone chili lub suszone w calosci papryczki
  • kmin rzymski (opcjonalnie)
  • sol, pieprz i oliwa z oliwek
  1. Mieso wolowe podsmazyc na oliwie razem z posiekanym czosnkiem i pokrojana w piorka cebula.
  2. Dodac pomidory w puszce, odrobine kminu. Calosc dusic przez 20 minut na malym ogniu.
  3. Do sosu pomidorowego dodac odsaczona fasole. Doprawic sola, pieprzem i chili. Ja dodalam 1/4 lyzeczki mielonego chili i 3 suszone papryczki. Danie wyszlo piekielnie ostre- takie jak lubie. Takze polecam dorzucac chili stopniowo :-)
  4. Podgotowac jeszcze przez 5-10minut. Podawac z ryzem lub z meksykanska tortilla.

Chili con carne

Szybkie w przygotowaniu danie, ktore mozna doprawic na ostro wedlug wlasnego uznania. Do chili con carne mozna dodac mala puszke kukurydzy. Akurat u mnie zabraklo z powodu braku zaopatrzenia ;-). Zastapilam ja mloda marchewka pokrojona w krazki.

Pozdrawiam

Magda

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Kalafiorowe placuszki z karkowka

Dzisiaj proponuje Wam pyszne placuszki z kalafiora jako dodatek do miesa (u mnie karkowka). Placki sa swietnym sposobem na to, aby przekonac niejadki do kalafiorowego smaku :-). Zlociste, chrupiace i niskokaloryczne. Do tego chuda karkowka upieczona na plancha, grillu lub na patelni bez uzycia tluszczu. Lyzeczka francuskiej musztardy i obiad gotowy :-)

 

Skladniki dla 4 osob : 

  • 4 plastry karkowki
  • kalafior
  • 2 jajka,
  • 2 lyzki bulki tartej,
  • sol, pieprz,
  • lyzka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  1. Kalafior podzielic na rozyczki i ugotowac (ja uzylam urzadzenia do gotowania na parze)
  2. Ugotowany kalafior rozgniesc na purée, dodac jajka, oliwe, bulka tarta i drobno pokrojona natke pietruszki. Doprawic sola i pieprzem. Masa powinna byc dosc gesta - mozna dodac wiecej bulki tartej aby ja zagescic.
  3. Rozgrzac piekarnik do 190°C. 
  4. Na blaszce wylozonej folia aluminiowa uformowac placuszki.
  5. Piec przez ok 15 min (az placuszki beda ladnie przypieczone).
  6. W miedzyczasie upiec karkowke (plancha, grill lub patelnia, na ktorej mozna upiec mieso bez dodawania tluszczu). Posolic, popieprzyc. karkowka

Placki podawac z miesem, z dodatkiem dobrej, ostrej musztardy. 

Placki z kalafiora z karkowka

Pozdrawiam coolinarnie,

Magda

piątek, 22 czerwca 2012

Cake przyrzadzony na slono swietnie nadaje sie na aperitif lub przystawke (podany np. z salata). Mozna go jesc na cieplo i na zimno. Jest swietnym rozwiazaniem na piknikowe menu. 

Proponuje Wam cake z dodatkiem szynki z Parmy, suszonych pomidorow, oliwek, bazylii i parmezanu. Jest to jeden z niezliczonych wariantow slonego cake'a. Tyle jego rodzajow, ile Waszych pomyslow! :-)

cake na slono

Skladniki na ciasto : 

  • 170g maki
  • 4 jajka
  • paczka proszku do pieczenia,
  • 100ml mleka
  • lyzka oliwy z oliwek
  • sol, pieprz
  • dodatki wedlug uznania : wedlina, ziola, oliwki, parmezan, mozzarella, feta, suszone pomidory, papryka, cebula i co Wam jeszcze wyobraznia podpowie!

 

  1. Make wymieszac z jajkami.
  2. Do masy dodac oliwe, mleko i dodatki. Dobrze wymieszac.
  3. Dodac proszek do pieczenia. Wymieszac.
  4. Ciasto przelac do wysmarowanej maslem foremki do cake'a.
  5. Piec przez 45min w 180°C

cake

Po upieczeniu cake jest miekki i puszysty ze zlocista, blyszczaca skorka. Polecam!

Magda

Tagi: wypieki
21:20, wizzz31 , Inne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 21 czerwca 2012

Pizza

Dzis proponuje Wam przepis na pizze. Co prawda drozdze i wszelkiego rodzaju wypieki drozdzowe nie naleza do moich ulubionych - najzwyczajniej w swiecie mi sie nie udaja :-). Postanowilam jednak podjac wyzwanie i zrobic prawdziwa, domowa pizze w slonecznych i srodziemnomorskich klimatach.

Przepis na ciasto : 

  • 500g maki
  • 300ml letniej wody
  • 15g swiezych drozdzy lub opakowanie drozdzy suchych
  • 12g soli
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  1. Rozpuscic swieze drozdze w letniej wodzie.
  2. Do duzego naczynia wsypac make, sol, oliwe i na koniec dolac wode z drozdzami. W przypadku suchych drozdzy, nalezy dobrze je wymieszac z maka, dodac postale skladniki i na koniec dolac czysta, letnia wode.
  3. Calosc wymieszac, az ciasto przestanie sie kleic i utworzy sie z niego kula. 
  4. Nastepnie wyjac ciasto z naczynia i urabiac je na stolnicy przez 10-15 minut. 
  5. Wyrobione ciasto ponownie wlozyc do naczynia, przykryc czysta sciereczka i odstawic do wyrosniecia w suchym i cieplym miejscu na 1,5 godziny.
  6. Po tym czasie ciasto powinno podwoic swoja objetosc.
  7. Pozostaje nam tylko uformowac z ciasta placek o pozadanej grubosci (w zaleznosci czy lubimy pizze na cienkim czy na grubszym i puszystym ciescie).

Sos pomidorowy :

Moim zdaniem dobry sos pomidorowy jest podstawa udanej pizzy. Do przygotowania mojego sosu potrzeba nam bedzie : 

  • pomidory w puszce (obrane ze skorki)
  • 2 zabki czosnku
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • swieza bazylia
  • sol, pieprz
  1. Na rozgrzanej oliwie podsmazyc drobno pokrojony czosnek (trzeba uwazac, zeby sie nie zezlocil).
  2. Dodac pokrojone pomidory, sol, pieprz i calosc dusic przez 5-7minut. 
  3. Na koniec dodac swieza bazylie. I gotowe! :-)

Aby przygotowac moja pizze, nalezy posmarowac ciasto sosem pomidorowym. Nastepnie ulozyc na nim pokrojona w plasterki mozzarelle, pomidorki koktajlowe, pokrojona w plasterki papryke, cebule pokrojona w cieknie piorka, chorizo i zielone oliwki.

pizza

Calosc piec w 210°C przez 15-20 minut (w zaleznosci od grubosci ciasta).

pizza

Serdecznie pozdrawiam i zycze smacznego :-)

Magda

wtorek, 19 czerwca 2012

Sajgonki

Nemy sa jedna z moich ulubionych przekasek - gotowcow. Kiedy brak czasu i checi na gotowanie. Idelane na sobotni szybki obiad. Do tej pory kupowalam je "u Chinczyka" w pobliskim centrum handlowym. Ostatnio naszla mnie ochota na sajgonki domowej roboty. Troche obawialam sie, ze to zbyt skomplkowane i pracochlonne ale okazalo sie, ze nie taki potwor straszny ;-). 

Wynik : sajgonki wyszly pachnace, dosc zgrabne. Jedyne zastrzezenie mam do sposobu jaki wybralam na ich smazenie. Ale o tym pozniej...

Skladniki dla 2 osob : 

  • 9 platow papieru ryzowego (tyle bylo ich w opakowaniu)
  • 250g chudej mielonej wieprzowiny
  • cieniutki makaron sojowy (objetosciowo tyle samo co miesa)
  • marchewka
  • 6-7 czarnych, suszonych grzybow chinskich
  • pol cebuli
  • sos sojowy, sol, pieprz
  • olej do smazenia
  • liscie zielonej salaty
  • listki swiezej miety (opcjonalnie)
  • sos do nemow

skladniki na sajgonki

  1. Suszone grzyby zalewamy letnia woda i odstawiamy na pol godziny.
  2. Makaron zalewamy letnia woda - odstawiamy na 15 minut az zmieknie.
  3. Na patelni podsmazamy wieprzowine z drobno posiekana cebula. 
  4. W misce mieszamy farsz : usmazona wieprzowine, drobno starta marchewke, posiekane grzyby i drobno posiekany makaron. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
  5. Do plytkiego, duzego talerza nalewamy letniej wody. Zanurzamy w nim przez chwile papier ryzowy i gdy zmiekknie rozkladamy go na suchej czystej sciereczce. Uwaga, miekki papier ryzowy jest delikatny. Trzeba uwazac, zeby go nie porwac.
  6. Przy pomocy drugiej sciereczki osuszamy powierzchnie ryzowego placka. 
  7. Nakladamy farsz na brzeg papieru (2-3 cm od brzegu), zawijamy na niego koncowke papieru. Nastepnie zawijamy do srodka boki i zwijamy do konca w rulon. System zawijania nemow jest dokladnie taki sam jak przy robieniu naszych rodzimych golabkow.              zawijanie nemow
  8. Gotowe nemy odkladamy na deske i czekamy 20-30min, az dobrze przeschna. sajgonki
  9. Smazymy sajgonki w glebokim, goracym tluszczu (najlepiej we frytkownicy), az sie zarumienia.
  10. Po usmazeniu odkladamy je na papierowy recznik, aby odsaczyc nadmiar tluszczu. 
  11. Podawac cieple zawiniete w lisc salaty z listkiem miety i sosem do nemow (przyznaje sie bez bicia - kupilam gotowy).

Tak jak wspominalam, najlepszym sposobem na smazenie nemow jest frytkownica. Mozna uzyc tez garnka wypelnionego olejem. Ja postanowilam ograniczyc ilosc tluszczu i usmazyc je na patelni - szczerze mowiac nie polecam. Aby uzyskac chrupiace i jednolicie zezlocone sajgonki niestety potrzeba do tego duzej ilosci oleju. 

Idealne jako ciepla przystawka lub danie glowne.

Smacznego!

Magda

 
1 , 2 , 3