Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
czwartek, 31 maja 2012

Pieczenie w papilotach to zazwyczaj pieczenie potrawy zawinietej w pergamin lub folie aluminiowa. Zaleta tego typu potraw jest niewielka ilosc tluszczu, ograniczenie straty witamin a przede wszystkim fakt, ze potrawy sa soczyste, aromatyczne i lekkostrawne.

Ostatnio w sklepach pojawila sie silikonowa wersja papilotow : naczynia z pokrywka wykonane z silikonu - praktyczne i wielokrotnego uzytku. Oto jedno z moich popisowo-papilotowych dan : soczysty kurczak z dodatkiem bobu w sosie smietanowym. Jako dodatku uzylam makaronu domowej roboty (poprzedni przepis).

 

Kurczak z bobem

Skladniki dla 2 osob : 

  • 2 piersi kurczaka
  • 200g swiezego lub mrozonego bobu
  • cebula
  • 150ml gestej smietany
  • sol, pieprz, papryka

 

  1. Pokroic kurczaka na sredniej wielkosci kawalki.
  2. Pokroic cebule w talarki.
  3. Spazyc bob we wrzacej wodzie przez 3-4 minuty. Obrac ze skorki.
  4. W silikonowym naczyniu (lub na pergaminie/ folii aluminiowej) wylozyc warstwe cebuli, nastepnie kawalki kurczaka posypane sola,, pieprzem i papryka i na koniec wyluskany bob :                                            Kurczak w papilotach
  5. Calosc polac doprawiona sola smietana i piec pod przykryciem (w wersji pergaminowej/aluminiuwej szczelnie zamknac papiloty) przez 30min w 190°CKurczak w papilotach
  6. Podawac z makaronem (w tej wersji podac makaron z serem feta), ryzem lub ziemniakami.

W wersji dietetycznej wystarczy uzyc jogurtu naturalnego zamiast smietany.

Pychotka!

Magda

Zachecona kulinarnymi opowiesciami kolezanki z pracy, ktora zachwycona wakacjami we Wloszech przywiozla pare ksiazek z przepisami, postanowilam zrobic moj pierwszy domowy makaron. No i wrzeszcie trafila mi sie okazja, zeby wyprobowac moja maszynke do robienia makaronu :-)

Maszynka do robienia makaronu

Skladniki na tagliatelle dla 4 osob : 

  • 400g maki
  • 4 jajka (wedlug przepisow, na wloski makaron trzeba uzyc jedno jajko na 100g maki)
  • letnia, przegotowana woda
  • sol 
  • opcjonalnie wode mozna zastapic oliwa z oliwek (osobiscie nie probowalam)

Tagliatelle domowej roboty

  1. Na stolnicy lub czystym blacie usypac "kopiec" z przesianej maki.
  2. Zrobic wglebienie w mace i do dolka wbic jajka. Dorzucic szczypte soli.
  3. Wyrobic ciasto na jednolita, gladka mase. Jesli ciasto jest zbyt suche, dodac odrobine wody, jesli za bardzo klei sie do rak i blatu, podsypac maka.
  4. Ciasto zawinac w folie spozywcza lub czysta sciereczke i odstawic do lodowki na 30min.
  5. Ciag dalszy zalezy od tego czy mamy maszyne do robienie makaronu : jesli jestesmy szczesliwymi posiadaczami tego cudenka, nalezy po prostu zastosowac sie do zalecen producenta -> pokroic ciasto na 5 czesci. Kazdy kawalek ciasta przepuscic przez maszynke przy najszerszym rozstawnieniu, zlozyc placek na pol, zmiejszyc rozstawnienie, przepuscic placek po raz drugi, i tak dalej do momentu, az uzyskamy pozadana grubosc. Nastepnie nalezy ciasto potraktowac specjalna nakladka, ktora pokroi nam placek na tagliatelle lub spagetti. 
  6. Gdy maszynki brak, wystarczy rozwalkowac ciasto na odpowiedniej grubosci placek, dobrze podsypac maka, tak aby ciasto sie nie kleilo. Nastepnie nalezy zwinac placek w rulon (delikatnie, nie dosciskac inaczej ciasto sie sklei) i kroic nozem na pozadanej szerokosci makaron.
  7. Makaron nalezy rozlozyc na czystych sciereczkach na 30min i poczekac,az ciasto podeschnie. Gotowac przez 3-4 minuty w goracej i osolonej wodzie.

Domowy makaron - niby nic wielkiego, ale satysfakcja ogromna :-)

Pozdrawiam,

Magda

Tagi: makarony
13:08, wizzz31 , Inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 30 maja 2012

Plancha [plancza] (moj nowy kulinarny zakup -> chyba pojde z torbami ;-) : z pochodzenia Hiszpanka, jej kulinarna kariera rozpoczela sie w czasie pierwszych pielgrzymek do Santiago de Compostella (Droga Sw Jakuba), dzis jest gwiazda rodzinnych, letnich posilkow na swiezym powietrzu (konkurentka tradycyjnego grilla). Poczatkowo byla to zwylka blacha, ktora nagrzewano na rozgrzanych kawalkach drewna na ognisku. Pieczono na niej ryby, mieso, warzywa... Dzis mozemy spotkac sie z bardziej nowoczesnymi modelami : plancha podrzewana elektrycznie, na gazie lub tak jak w mojej, domowej wersji na kuchence indukcyjnej (nadaje sie rowniez dla kuchenek gazowych lub elektrycznych).

Zaleta smazenia na plycie plancha jest niewielka ilosc dodawanego tluszczu (lub w przypadku bardziej tlustego miesa zupelny jego brak). Mieso pozostaje soczyste i przyrumienione. 

Skladniki dla 2 osob : 

  • Podwojna piers z kurczaka,
  • Lyzka sosu sojowego
  • Lyzeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta mielonego imbiru, startej galki muszkatolowej, ewentualnie przyprawa colombo
  • Pieprz,
  • Okolo 0,7kg batatow ( w moim przypadku jeden duzy osobnik ;-)
  • Lyzka slodkiej smietany
  • Lyzka masla
  • Pieprz, sol
  • Natka pietruszki i kolendra

 

  1. Ugotowac na miekko obrane bataty (w lekko osolonej  wodzie)
  2. Piersi kurczaka pokroic na niewielkie kawalki, doprawic sosem sojowym, oliwa z oliwek, imbirem, galka muszkatolowa i colombo. Odstawic do lodowki na 30min.
  3. Bataty z dodatkiem masla, smietany, kolendy soli i pieprzu utrzec na purée.
  4. Rozgrzac planche i usmazyc na niej kawalki kurczaka : po 5 minut z kazdej strony: 

Plancha

 

Plancha

  1. Podawac z purée udekorowanym natka pietruszki:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Puree z batatow i kurczak z plancha

Uwielbiam slodkawy smak batatow i lekko skaramelizowane na plancha kawalki kurczaka. Aby bylo bardziej dietetycznie smietane i maslo mozna zastapic odrobina chudego mleka lub jogurtu naturalnego. Polecam!

Hasta luego!

Magda

wtorek, 29 maja 2012

Moje najnowsze odkrycie : jak w prosty sposob przygotowac faszerowany schab. Zadanie jest niezwykle proste a efekt zaskakujacy : mieso przesiaka smakiem farszu, po upieczeniu jest soczyste i ladnie wyglada :-)

Farsz, ktory przygotowalam tym razem sklada sie z drobniutko posiekanego czosnku, pieczarek i pietruszki. Oczywiscie z dodatkiem soli i pieprzu.

  1. Drobno posiekany farsz wylozyc na cienkiej folii spozywczej :                                                                                                                                                                                                        Farsz                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
  2. Zawinac w rulon (jak na zdjeciu) i wlozyc na 2 godziny do zamrazalnika :                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Farsz                                                                                                                                                                                                                                             
  3. Ostrym nozem naciac schab i powstaly otwor w miesie wcisnac zamrozony farsz :                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Faszerowany schab                                                                                                                                                                                                                                                      
  4. Mieso natrzec sola i pieprzem. Wstawic na godzine do lodowki.
  5. Upiec w piekarniku (przez 1 -1,5 godziny w 190° - w zaleznosci od wielkosci schabu) lub w szybkowarze przez 40minut : Schab faszerowany

Polecam rowniez farsz paprykowo- czosnkowo- bazyliowy lub z cebula i kurkami/innymi lesnymi grzybami.

Magda

poniedziałek, 28 maja 2012

muffinki

Pewnie zdazyliscie sie juz zorientowac, ze desery nie sa moja mocna strona :-). Nie przepadam za slodkosciami ale od czasu do czasu staram sie umilic zycie mezowi i kolezankom z pracy. Muffinki sa rewelacyjnym rozwiazaniem dla tych, ktorzy cukiernikami nigdy nie beda ;-). Udaja sie zawsze!

  • Mieszanka n°1 : 250g maki, czubata lyzeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
  • Mieszanka n°2 : 200g cukru, 2 jajka, 100g miekkiego masla, 1,5 gruszki w syropie (lub z kompotu, lyzeczka ekstraktu z wanilii, lyzka plynnego miodu, 3 lyzki syropu z gruszek
  • platki z migdalow do dekoracji
  1. Dokladnie wymieszac skladniki mieszanki n°1.
  2. Do utartych z cukrem jajek dodac wanilie, miod, rozgniecione widelcem gruszki, syrop z gruszek i roztopione maslo.
  3. Do mieszanki n°1 dodac mieszanke n°2. Delikatnie wymieszac. Powstale ciasto powinno miec grudki - nie starac sie, aby uzyskac jednolita mase.
  4. Muffinkowe foremki (wysmarowane maslem jesli nie sa silikonowe) wypelnic ciastem z 2/3 wysokosci. Posypac migdalami.
  5. Piec przez 20min w 180°C.

Tak przygotowane muffinki zawsze sie udaja! Gruszki mozna zastapic innymi owocami w syropie : moralami, brzoskwiniami, jablkami (koniecznie z cynamonem).

Magda

Tagi: slodkości
21:18, wizzz31 , deser
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 27 maja 2012

Japonski makaron UDON

Japonski makaron udon : maka, woda i sol. Grube, lekko splaszczone nitki, ktore sa jednym z podstawowych skladnikow japonskiej kuchni. Udalo mi sie je kupic w Auchan, w dziale azjatyckich  produktow. Ugotowane przez 10 min we wrzacej wodzie (bez soli i oleju) podane w sosie sojowym z warzywami al dente i rozowymi krewetkami.

Makaron Udon

Skladniki dla 2 osob :

  • 2 peczki makaronu Udon
  • 15 rozowych obranych krewetek
  • 2 srednie marchewki
  • Duza, czerwona papryka
  • 2 eszalotki
  • 3 lyzki sosu sojowego
  • Lyzka oliwy z oliwek
  • sok z polowy limonki
  • pieprz
  • drobno posiekana kolendra
  • lyzeczka drobno posiekanego imbiru
  1. Ugotowac makaron wedlug przepisu (u mnie 10min we wrzacej wodzie). 
  2. Marchewke, papryke i eszalotke pokroic na cienkie paseczki.
  3. Podsmazyc je przez 5min na oliwie z oliwek. Dodac sos sojowy, imbir i wycisniety z polowy limonki sok. Doprawic pieprzem.
  4. Do warzyw dodac makaron i krewetki.
  5. Calosc podgrzac na srednim ogniu przez 3-4 minuty.
  6. Przed podaniem posypac swieza kolendra.

Urok tego dania kryje sie w jedrnych, lekko twardych warzywach i wspanialym polaczeniu krewetek z sosem sojowym i moim kulinarnym odkryciem - japonskim makaronem.

itadakimasu

いただきます czyli smacznego po japonsku :-)

Magda

 
1 , 2