Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
piątek, 19 kwietnia 2013

Gnocchi w sosie 3 fromages

Dzis gnocchi w kolejnej, serowej odslonie. Gesty, aksamitny sos (mocno) pachnacy i smakujacy serem. Calosc zapieczona pod chrupiaca panierka. 

Przepis na gnocchi znajdziecie tutaj. Gnocchi bez problemu mozna zastapic kopytkami lub kluskami slaskimi. 

Skladniki na 4 porcje : 

  • 800g ugotowanych al dente kluseczek,
  • 250ml smietany 18%
  • 50g mozzarelli
  • 50g gorgonzoli (mozna zastapic ja serem typu bleu),
  • 40g parmezanu,
  • 1 lyzeczka musztardy z Dijon,
  • 1/4 lyzeczki startej galki muszkatolowej,
  • 1 zoltko,
  • 1 lyzka posiekanej natki pietruszki,
  • 30g bulki tartej.

Gnocchi 3 fromages

 

  1. W garnuszku na srednim ogniu podgrzewamy smietane i pokrojony na drobne kawalki ser. 
  2. Sos gotujemy ciagle mieszajac, az ser sie rozpusci i uzyskamy gladka mase.
  3. Sos sciagamy z ognia i dodajemy musztarde, galke muszkatolowa, zoltko i pietruszke.
  4. Ugotowane gnocchi przekladamy do nasmarowanego maslem naczynia zaroodpornego, zalewamy sosem i posypujemy bulka tarta.
  5. Zapiekamy przez 15min w 220°C.

 

Gnocchi z sosem 3 fromages

Gnocchi podajemy jako dodatek do miesa lub po prostu z salata z vinaigrette.

Smacznego!

Magda

poniedziałek, 01 kwietnia 2013

Frittata di maccheroni

Frittata jest daniem podobnym do omletu. Jego baza sa jajka i przerozne dodatki : warzywa, mieso, ziola, owoce morza etc. Czyli kolejne dania z serii : Czyscimy lodowke :-)

Do mojej frittaty uzylam resztek spaghetti z wczorajszego obiadu i  kilka parowek drobiowych.

Skladniki na 4 porcje : 

  • 250g makaronu (u mnie spaghetti),
  • 4 jajka,
  • 3 lyzki gestej smietany,
  • 4 parowki drobiowe,
  • garsc mrozonego groszku,
  • 2 lyzki posiekanej pietruszki,
  • 4 pomidory,
  • mozzarella,
  • 2 lyzki drobno startego parmezanu,
  • sol, pieprz, oliwa z oliwek
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. W salaterce mieszamy jajka ze smietana, dodajemy groszek, pokrojona w kawalki parowke, natke pietruszki, parmezan. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  3. Do salaterki dodajemy ugotowany makaron. Calosc dokladnie mieszamy.
  4. Do frittaty nalezy uzyc dosc glebokiej patelni, ktora mozna wlozyc do piekarnika. 
  5. Mieszanke jajeczno-makaronowa wrzucamy na patelnie posmarowana oliwa z oliwek. Smazymy na bardzo malym ogniu pod przykryciem do momentu, az masa jajeczna sie zetnie.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  7. Na usmazona frittate wykladamy pokrojone w plasterki pomidory i plastry mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut, az ser sie ladnie przypiecze.

 Frittate mozemy podawac na goraco z dodatkiem salaty przyprawionej sosem vinaigrette lub jako zimna przystawke. Swietnie nadaje sie na piknikowe menu.

Frittata di maccheroni

Version française 

Pour 4 personnes:

  • 250g de pâtes (selon vos envies, spaghetti pour moi :-)
  • 4 oeufs,
  • 3 cuillères de crème fraîche,
  • 4 knackis,
  • 1 poignée de petits poids surgelés,
  • 2 cuillères à soupe de persil haché,
  • 4 tomates,
  • 1 boule de mozzarella,
  • 2 cuillères de parmesan râpé,
  • sel, poivre, huile d'olives,
  1. Dans un saladier mélanger les oeufs, la crème, les petits pois, les knackis coupés en petits morceaux, le persil et le parmesan. Assaisonner avec du sel et du poivre.
  2. Dans la préparation ajouter les pâtes al dente. Bien mélanger.
  3. Verser le tout dans une sauteuse allant au four préalablement huilée.
  4. Couvrir et faire cuire à feu doux jusqu'à ce que les oeufs prennent légèrement.
  5. Préchauffer le four à 200°C.
  6. Sur la préparation précuite, disposer les tranches de tomates et de mozzarella.
  7. Faire gratiner au four pendant 15-20 minutes.

Servir chaud au froid accompagné de salade. Un repas parfait pour un pique-nique. 

Smacznego!

Magda