Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
niedziela, 29 kwietnia 2012

zestaw kibica

Niedlugo Euro. Ja przetestowalam to danie na El Clasico : Barcelona - Real Madryt. Zimne piwo i cos na przekaske. Pod reke trafily mi kurczacze skrzydelka. A jako dodatek zapiekane placuszki z makaronu. Co prawda moi faworyci (Barcelona) przegrali mecz ale uczta sie udala :-)

Skladniki dla 4 osob : 

  • 10 skrzydelek
  • lemonka
  • miod
  • sos sojowy
  • 4 zabki czosnku
  • papryka w proszku
  • 150g drobnego makaronu (lub drobno polamany makaron spaghetti)
  • 2 jajka
  • 2 lyzki gestej smietany
  • pieprz, sol, 
  • 100 g startego sera

 

Grillowane skrzydelka :

  1. Skrzydelka przekroic na pol (wzduz zlacza)
  2. Przygotowac marynate : rozgnieciony czosnek, 3 lyzki sosu sojowego, lyzeczke papryki, pieprz, 2 lyzki miodu, wycisniety sok z 1 limonki,
  3. Skrzydelka zalac marynata. Odstawic do lodowki na godzine.
  4. Po godzinie przelozyc do brytfanki, upiec w piekarniku przez 25 min w 250°C
  5. Ugotowac makaron wedlug przepisu. 
  6. Odcedzic, dodac 2 jajka, smietane, ser, sol i pieprz. 
  7. Calosc wymieszac i wypelnic masa foremki ( najlepiej silikonowe) o srednicy od 6 do 10 cm.
  8. Upiec w 190° przez 20 minut.
  9. Podac razem ze skrzydelkami i zimnym piwkiem :-)

 

Pozdrawiam wszystkich kibicow FC Barcelony!

Tagi: Drob
21:06, wizzz31 , Przystawki
Link Dodaj komentarz »

Tarta

Piatkowy wieczor, prawie pusta lodowka, w planach spokojny wieczor : pomidory z mozzarella, moj ulubiony program w telewizji i ja :-). Niespodzianka : niezapowiedziana wizyta znajomych. Zmiana planow : trzeba cos ugotowac. Na szczescie zawsze w zapasie mam ciasto francuskie na tarte. Troche wyobrazni i wyszlo z tego calkiem niezle danie. 

skladniki

Skladniki dla 4-5 osob : 

  • gotowe ciasto francuskie
  • 3 jajka
  • 100ml gestej smietany
  • 10-15 pomidorkow koktajlowych
  • chorizo (pikantna, hiszpanska kielbasa)
  • 10 nieduzych szparagow
  • 4 duze pory (biala czesc)
  • mozzarella
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • sol, pieprz

 

1. Ciasto fracuskie ulozyc w okraglej foremce do tarty. Rownomiernie nakluc widelcem - ciasto nie "napuchnie" w trakcie pieczenia. Podpiec przez 15 minut w 190°C.

2. Pokroic pory w talarki, podsmazyc przez 3-4 minuty na rozgrzanej oliwie caly czas mieszajac (pory nie powinny sie przypiec). Po tym czasie dolac szklanke wody, posolic, popieprzyc. Zmniejszyc ogien i dusic pory do czasu az woda wyparuje a pory zmiekna :

duszone pory

3. Obrac szparagi i pokroic je na 2cm kawalki. Przekroic pomidory na pol. Podsmazyc je       przez 5 minut na rozgrzanej oliwie. Doprawic sola i pieprzem.

4. Wymieszac smietane, jajka, starty parmezan, sol i pieprz. 

5. Na wczesniej podpieczonym ciescie ulozyc w kolejnosci : podduszone pory, pokrojone w       cienkie plasterki chorizo, szparagi z pomidorami. Calosc zalac jajeczno-smietanowa masa. 

6. Na wierzchu ulozyc pokrojona w plastry mozzarelle.

7. Piec przez 30 minut w 190°C.

 

Podawac z doprawiona sosem vinaigrette salata. Palce lizac :-)

Tagi: tarty
12:17, wizzz31 , tarty
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 kwietnia 2012

                  Lasagne

Wegetarianska lasagne, ktorej smaku dodaje ser ricotta. I kto powiedzial, ze wegetarianskie dania nie moga byc smaczne? ;-)

Pomidory, grillowany baklazan, czosnek i szpinak. Samo zdrowie zaklete w wiosennych warzywach. I do tego powtorka z przepisu na beszamel. 

 

Skladniki dla 4 osob : 

  • makaron do lasagne (uzylam 12 platkow do sredniej wielkosci naczynia zaroodpornego)
  • 700g swiezego szpinaku
  • baklazan
  • 10 pomidorkow koktajlowych
  • 2 zabki czosnku
  • 250g sera ricotta
  • starty parmezan
  • maslo do posmarowania naczynia
  • oliwa z oliwek
  • beszamel : 40g masla, 40g maki, pol litra mleka, galka muszkatolowa, sol, pieprz

 

  1. Baklazan pokroic na plastry o grubosci 1cm, posypac sola, odstawic na pol godziny.
  2. Oplukac, odsaczyc z wody i nasmarowac oliwa z oliwek, lekko posolic. 
  3. Pomidorki przekroic na pol, posmarowac oliwa i posolic.
  4. Baklazan i pomidorki ulozyc na blaszce do pieczenia, piec w piekarniku (200°C) przez 20 minut.
  5. W osolonej wodzie z odrobina oleju ugotowac makaronowe platy (3-4 minuty). Nie wkladam do garnka wiecej niz 2-3 platy, zeby sie nie skleily. Po ugotowaniu wrzucam je do salaterki z zimna woda.
  6. Drobno posiekany czosnek poddusic na oliwie przez 2-3 minuty. Dodac pokrojony szpinak (bez lodyzek), posolic, popieprzyc. Dusic przez 5 minut.
  7. Wymieszac ser ricotta ze szpinakiem. Doprawic sola i pieprzem.
  8. W uprzednio wysmarowanym maslem naczyniu zaroodpornym, ulozyc w kolejnosci : pierwsza warstwe makaronu, warstwe szpinaku z ricotta, makaron, pokrojony na kawalki baklazan + pomidorki posypane parmezanem i polane polowa sosu beszamelowego, warstwa makaronu, szpinak z ricotta, warstwa makaronu i na koniec reszta beszamelu.
  9. Piec w 190°C przez okolo 30 minut, do czasu az beszamel sie przyrumieni.

Przepis na beszamel :

Na wolnym ogniu roztopic maslo. Caly czas mieszajac dodawac po lyzce make. Mieszajac poczekac, az calos sie lekko zarumieni. Stopniowo dodac mleko (caly czas mieszajac), doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Pozostaje tylko mieszac i mieszac i mieszac, az calosc zgestnieje. 

To danie jest doskonalym sposobem na to, aby polubic szpinak :-)

Smacznego!

Szynka duszona

 

Proste w przygotowaniu danie dla cierpliwych (duszenie miesa wymaga czasu) smakoszy lubujacych sie w sosach. Resultat : rozplywajace sie w ustach mieso wieprzowe, ryz basmati i lekko pikantny sosik o smaku papryki. Do tego odrobina szczypiorku. Pychotka!

Przygotowalam spora porcje w nadziei na to, ze czesc zamroze i bede miala w zapasie kolejne "kryzysowe" danie : gdy brak pomyslu, czasu lub checi na gotowanie. (Nie)stety cala zawartosc zeliwnego kociolka zniknela w mgnieniu oka :-)

Skladniki dla 4 osob : 

  • 1kg chudej wieprzowiny (ja uzylam szynki)
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • papryka w proszku (2 lyzeczki), szczypta chili
  • ryz basmati
  • sol, pieprz, 
  • olej lub oliwa z oliwek
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 lyzki gestej smietany
  • swiezy szczypiorek

 

  1. Pokroic wieprzowine na drobne kawalki,
  2. Podsmazyc przyprawione papryka mieso na oleju/oliwie,az sie zarumieni,
  3. Dodac pokrojona cebule, poddusic calosc przez 10 min mieszajac od czasu do czasu.
  4. Posolic, popieprzyc,
  5. Podsmazone mieso zalac 2 szklankami wody,
  6. Dodac lyzke przecieru pomidorowego, chili i pokrojona w kostke papryke.
  7. Dusic calosc na wolnym ogniu, pod przykryciem przez godzine.
  8. Dodac smietane i dusic jeszcze przez 20 minut az sos zgestnieje.
  9. Podawac z cieplym ryzem, posypac szczypiorkiem.

 

Dla tych, ktorzy dbaja o linie, mozna zrezygnowac ze smietany i poczekac, az czesc wody wyparuje i sos sam zgestnieje. 

Pozdrawiam.

Magda

mielony z cieleciny z makaronem

Ostatnio trafilam w supermarkecie na promocje produktow rodem ze slonecznej Italii. Przerozne makarony, sosy pomidorowe, oliwy z oliwek, sery, wedlina. Raj na ziemi :-)

Jednym z kulinarnych odkryc jest makaron w przeroznych smakach : ostrej papryki, grzybow, szpinaku, czosnku... Do takiego makaronu nie potrzeba zbyt wiele : dobra oliwa z oliwek, parmezan. Jako "dodatek" proponuje Wam kotlety z mielonej cieleciny. Delikatne mieso, ktore odpowiednio usmazone zachowuje swoja soczystosc i niepowtarzalny smak.

 

Skladniki dla 2 osob : 

  • makaron o smaku ostrej papryki,
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • 200g mielonej cieleciny
  • sos pomidorowy z bazylia i czosnkiem
  • gruboziarnista sol, pieprz

 

  1. Makaron ugotowac wedlug przepisu na opakowaniu. Koniecznie al dente!
  2. Z cieleciny uformowac 2 kotlety o grubosci 1,5cm. Usmazyc na oliwie z oliwek : Na dobrze rozgrzanej oliwie, smazyc kotlety po 4 minuty z kazdej strony na srednim ogniu. Pod koniec smazenia posypac sola i pieprzem.
  3. Makaron doprawic lyzka oliwy z oliwek, posypac startym parmezanem.
  4. Calosc podac z sosem pomidorowym doprawionym czosnkiem i bazylia.

 

Buon appetito!

niedziela, 22 kwietnia 2012

Indyczy udziec po prowansalsku

Danie pachnace latem, pomidorami, tymiankiem i czosnkiem. I w dodatku niedrogie w wykonaniu, bo z jednego uda mozna przygotowac obiad dla 4 osob. 

Do zrealizowania tego przepisu, potrzebny bedzie tzw. rekaw do pieczenia. Dzieki niemu mieso pozostanie soczyste a warzywa nie rozgotuja sie i zachowaja swoj smak.

Skladniki dla 4 osob : 

  • indycze udo 
  • pomidory w puszce
  • 6 srednich ziemniakow
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 10 - 15 zielonych oliwek
  • 5 zabkow czosnku
  • sol, pieprz, tymianek, ziola prowansalskie
  • oliwa z oliwek

 

  1. Natrzec udziec sola, pieprzem, tymiankiem i posiekanym zabkiem czosnku. Ostawic do lodowki na godzine.
  2. Do foliowego rekawa wrzucamy mieso, obrane i pokrojone w cwiartke ziemniaki, pokrojona w talarki cebule, oliwki, pozostaly czosnek i obrane pieczarki. Calosc doprawiamy sola, pieprzem i podlewamy lyzka oliwy.
  3. Pieczemy przez godzine w 200°C.
  4. Upieczone mieso z warzywami przekladamy do zaroodpornego naczynia, polewamy wczesniej przygotowanym sosem pomidorowym (posiekane pomidory z puszki + odrobina soli, pieprzu, lyzeczka cukru i ziola prowansalskie).
  5. Pieczemy w 200°C przez 15 minut.

 

Palce lizac! :-)

 
1 , 2 , 3