Moje coolinarne podró¿e : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
¶roda, 26 marca 2014

Salade de boeuf thaï

Oto proba odtworzenia przystawki, ktora ostatnio jadlam w jednej z przydomowych restauracji : salata z wolowina po tajsku. Letnie, wyraziste w smaku, orientalne mieso z dodatkiem zielonej salaty doprawionej sosem vinaigrette. Udalo mi sie odtworzyc smak tajskiej marynaty, jednak do pelni szczescia zabraklo mi surowego buraka i posypki z orzeszkow ziemnych (jak zwykle "wyszly" z barku w niewyjasnionych okolicznosciach - oficjalna wersja mojego A. ;-). 

Podane przeze mnie proporcje posluza Wam do przygotowania przystawki. Podwajajac ilosci podanych skladnikow, otrzymacie lekki obiad lub kolacje.

Skladniki na 2 porcje : 

  • 300g wolowiny (np rostbef, rozbratel czy poledwica - nietluste i bez blonek),
  • lyzka startego, swiezego imbiru,
  • 1/4 lyzeczki mielonej kolendry,
  • 1 zabek czosnku,
  • 3 lyzki sosu sojowego,
  • lyzeczka sosu rybnego,
  • lyzeczka soku z cytryny,
  • szczypta pieprzu cayenne lub chili,
  • pol lyzeczki cukru,
  • 2 garscie umytych lisci salaty (u mnie mieszanka : roszponka, rukola, swieze pedy szpinaku),
  • 1 marchewka,
  • opcjonalnie (dla tych, ktorym nikt nie wyjada skladnikow ;-) : 2 lyzki pokruszonych orzeszkow ziemnich, 1/4 malego, swiezego buraka,
  • olej
  • skladniki na sos vinaigrette -> tutaj kilka propozycji

 

  1. Wolowine kroimy na drobne kawalki (w paseczki), zalewamy 3 lyzkami sosu sojowego, sosem rybnym, dodajemy swiezy imbir, rozgnieciony czosnek, mielona kolendre, pieprz cayenne (uwaga, piekielnie ostre!), sok z cytryny i cukier.  Dokladnie mieszamy i odstawiamy do lodowki najlepiej na cala noc.
  2. Po tym czasie w glebokiej patelni lub woku mocno rogrzewamy 2 lyzki oleju. Na rozgrzany tluszcz wrzucamy mieso (bez marynaty) i caly czas mieszajac smazymy na mocnym ogniu przez 3-4 minuty. W polowie smazenia polewamy marynata.
  3. Na talerzu ukladamy lekko przestudzona wolowine, garsc salaty, kilka wstazek z marchewki (wstazki uzyskamy przy pomocy zwyklego obieraka do warzyw), odrobine startego na grubuch oczkach buraka.
  4. Calosc polewamy wczesniej przygotowanym sosem vinaigrette i posypujemy odrobina rozgniecionych orzeszkow ziemnych.

Smacznego!

Recette en français

Pour 2 personnes :

  • 300g de boeuf (par exemple un morceau "à fondue")
  • 3 cuillères à soupe de sauce soja,
  • une cuillère à soupe de nuoc mam,
  • 1 cuillère à soupe de gingembre frais rapé,
  • 1/4 de cuillère à café de coriandre moulu,
  • 1 gousse d'ail,
  • 1 cuillère à café de jus de citron,
  • une pincée de poivre de cayenne,
  • 1/2 cuillère à café de sucre,
  • 2 poignées de feuilles de salade (j'ai utilisé le mélange "jeunes pousses"),
  • 1 carotte coupée en tagliatelles (à l'aide d'un économe) 
  • en option : 1/4 de betterave crue, 2 cuillères à soupé de cacahuètes concassées
  • huile d'arachide ou de tournesol,
  • sauce vinaigrette,

 

  1. Découper la viande en fines lamelles. Dans un saladier préparer la marinade : 3 cuillères à soupe de sauce soja, sauce nunc man, ail écrasé, gingembre, coriandre, jus de citron, poivre de cayenne, sucre. Laisser mariner la viande (au frigo) pendant au moins 4-5 heures (idéalement toute la nuit).
  2. Dans une sauteuse ou dans un wok, faire chauffer 2 cuillères d'huile. Faire revenir rapidement (3-4 minutes) la viande (sans la marinade). Déglacer avec la marinade.
  3. Dans une assiette, déposer la viande tiède, une poignée de salade, les tagliatelles de carotte, betterave râpée. 
  4. Assaisonner avec la sauce vinaigrette. Saupoudrer avec les cacahuètes concassées.

Les ingrédients suffisent pour préparer 2 jolies entrées. Si vous souhaitez servir la salade en tant que plat principal pensez à doubler les quantités. Idéal pour un déjeuner ou un dîner light.

 

Do zobaczenia // A bientôt!

Magda

¶roda, 19 marca 2014

Couscous royal - première tentative ;-)

 

Kuskus to nie tylko nazwa kaszy ale rowniez popularnego w krajach Maghrebu jednogarnkowego, rodzinnego dania. Jego podstawowymi skladnikami jest mieso (tradycyjnie jagniecina lub baranina, osobiscie wole wersje z kurczakiem) i duszone w aromatycznym, orientalnym sosie warzywa i cieciorka. Czesto dodaje sie do niego kielbaski z jagnieciny - merguez. 

To moje pierwsze podejscie do tego pachnacego sloneczna Tunezja dania. Jak na moje europejskie podniebienie ;-) wyszedl mi calkiem dobrze. Inspiracji do tego przepisu szukalam na roznych blogach i stronach kulinarnych. Oto co z tego wyszlo! Zdjecia nie sa zbyt apetyczne ale ciezko jest zrobic ladna fotke dania jednogarnkowego :-).

Skladniki na 4 porcje :

  • 4 udka i 4 podudzia z kurczaka 
  • opcjonalnie 4 kielbaski merguez,
  • 2 male cukinie,
  • 1 nieduzy baklazan,
  • 3-4 marchewki,
  • 1 i 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki (moze byc z puszki),
  • 1/2 puszki pomidorow w zalewie,
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • 2 cebule,
  • 2 lodygi selera naciowego,
  • 1 lyzka przyprawy ras el hanout,
  • 1/2 lyzeczki slodkiej papryki,
  • lyzka ziol prowansalskich,
  • sol, pieprz, oliwa z oliwek,
  • kasza kuskus (ziarna sredniej grubosci),
  • maslo, 
  • 1 lyzka posiekanej swiezej kolendry,
  1. Zamarynowac mieso w 4 lyzkach oliwiy z oliwek i zolach prowansalskich przez co najmniej godzine.
  2. Smazymy mieso w glebokim garnku (najlepiej zeliwnym). Kiedy mieso bedzie upieczone a  skorka zlocista i chrupiaca, wyjmujemy je z garnka i odkladamy na bok. Jesli mamy kielbaski merguez, smazymy je w tym samym garnku. Odkladamy na pozniej.
  3. Do garnka wrzucamy pokrojone w dosc duza kostke warzywa (oprocz cukinii i cieciorki), podsmazamy przez ok 5 minut. Zalewamy woda, tak aby przykryla warzywa, dodajemy pomidory, przecier, papryke i ras el hanout i doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy przez 30 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy pokrojona w kostke cukinie. Dusimy przez kolejne 15 minut i dodajemy cieciorke. Gotujemy jeszcze przez 20-30 minut.
  5. W miedzyczasie przygotowujemy kasze wedlug przepisu podanego na opakowaniu. Gotowa kasza powinna byc sypka. Dodajemy odrobine masla i posiekana kolendre. Mieszamy.
  6. Podgrzewamy wczesniej upieczone mieso.
  7. Na duzy polmisek wykladamy kasze, na srodek duszone warzywa na ktorych ukladamy mieso.
  8. Aromatyczny sos powstaly w czasie duszenia warzyw wlewamy do sosjerki i podajemy osobno.

 

 

Recette en français

Pour 4 personnes:

  • 4 pilons de poulet, 4 hauts de cuisses (je n'aime pas l'agneau et c'est pour cela que je ne l'ai pas utilisé dans ma recette),
  • 4 merguez,
  • 2 courgettes,
  • 1 aubergine,
  • 2 oignons,
  • 3-4 carottes,
  • petite boîte de pois chiche,
  • 2 branches de céleri, 
  • 1/2 boîte de tomates,
  • 2 cuillères de concentré de tomates,
  • 1 cuillère à soupe de ras el hanout,
  • 1 cuillère à café de paprika,
  • 1 cuillère à soupe d'herbes de provence
  • huile d'olive,
  • sel, poivre,
  • semoule graine moyenne,
  • beurre, 
  • 1 cuillère de coriandre fraîche,

 

  1. Faire mariner la viande dans 4 cuillères d'huile d'olives et herbes de provence pendant au moins 1 heure.
  2. Dans une cocotte, faire rôtir la viande jusqu'à ce qu'elle soit cuite et la peau bien dorée. Réserver. 
  3. Dans la même cocotte faire cuire les merguez. Réserver avec la viande.
  4. Couper les légumes en gros cubes et les ajouter dans la cocotte (sauf les courgettes et pois chiche). Faire revenir pendant 5 minutes, couvrir d'eau. Ajouter les épices, tomates et concentré de tomates. Saler, poivrer et laisser mijoter pendant 30 minutes. 
  5. Ajouter les courgettes et continuer la cuisson pendant 15 minutes, ensuite ajouter les pois chiche et laisser mijoter encore 20-30 minutes.
  6. Entre temps préparer la semoule, ajouter du beurre et la coriandre. La mettre dans un grand plat.
  7.  Faire réchauffer la viande.
  8. Creuser un puits dans la semoule et y déposer es légumes et la viande.
  9. Servir la sauce séparément dans une soupière. 

 

Mon couscous royal est le résultat de mes recherches sur internet, je me suis inspirée de plusieurs recettes. Je l'ai adaptée à mon palais polonais ;-). 

Bon appétit // Smacznego!

Magda

poniedzia³ek, 17 marca 2014

Pâtes aux petits poids, pancetta et olives façon risotto

Jakis czas temu w durszlakowym konkursie z Pudliszkami wygralam rewelacyjny garnek Alessi do przygotowywania makaronowych dan. Garnek wyprobowalam juz dawno temu ale nie wiedziec czemu ;-) nie zdarzylam zrobic zdjecia. Tym razem sie udalo :-)

Pewnie niektorzy z Was wiedza, ze jestem absolutna fanka wszelkiego rodzaju potraw typu risotto. Tak wiec bylo juz zielone risotto, risotto z cukinii, czosnkowe risotto z bazylia i risotto z dynia . Okazuje sie, ze zastepujac ryz makaronem mozna uzyskac pyszne i ciekawe w smaku danie - makaronowe "risotto".

Moja dzisiejsza propozycja jest kolejnym juz wynikiem "czyszczenia lodowki". Przygotowanie dania zajmie Wam niewiele wiecej niz czas gotowania makaronu. 

Skladniki na 4 porcje 

  • 300g nieugotowanego makaronu (u mnie kolanka),
  • 3/4 szklanki zielonego groszku (u mnie mrozony),
  • 10 plasterkow pancetty (mozna zastapic ja dlugodojrzewajaca lub gotowana szynka),
  • 10-15 zielonych oliwek bez pestek
  • 4 lyzki startego parmezanu,
  • pol drobno pokrojonej cebuli,
  • maslo, oliwa z oliwek,
  • bulion warzywny,
  • sol, pieprz,
  • swieza bazylia,
  1. W garnku lub glebokiej patelni rozgrzewamy 25g masla i 2 lyzki oliwy z oliwek.
  2. Na rozgrzanym tluszczu podsmazamy przez 2-3 minuty cebule, pokrojona na kawalki pancette, groszek i pokrojone w krazki oliwki. Dodajemy nieugotowany makaron. Dobrze mieszamy.
  3. Calosc zalewamy cieplym bulionem tak, aby calkowicie przykryl makaron. 
  4. Gotujemy na srednim ogniu przez ok 10 minut (mniej wiecej czas gotowania podany na opakowaniu makaronu) czesto mieszajac do momentu, az plyn zostanie wchloniety przez makaron. Jesli po tym czasie makaron nie jest wystarczajaco ugotowany, dodajemy odrobine bulionu i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Dodajemy parmezan i posiekana bazylie. Podajemy na cieplo najlepiej z lampka bialego, wytrawnego wina.

Recette en français

Pour 4 personnes:

  • 300g de pâtes (pipe rigate pour ma recette),
  • 3/4 de verre de petits poids (frais ou surgelés),
  • 10 tranches de pancetta,
  • 10-15 olives vertes dénoyautées,
  • 4 cuillères à soupe de parmesan râpé,
  • 1/2 oignon finement haché,
  • beurre, huile d'olive,
  • bouillon de légumes ou de poule,
  • sel, poivre,
  • basilic frais,
  1. Dans une sauteuse, faire chauffer 25g de beurre et 2 cuillères à soupe d'huile d'olive.
  2. Ajouter l'oignon, pancetta découpée en petits morceaux, olives coupées en rondelles et les petits poids. Faire revenir pendant 2-3 minutes.
  3. Ajouter les pâtes, bien mélanger.
  4. Verser du bouillon chaud à hauteur, continuer la cuisson pendant 9-10 minutes en mélangeant de temps en temps jusqu'à ce que les pâtes soient cuites. Ajouter un peu de bouillon si besoin.
  5. Pour terminer, ajouter du parmesan et du basilic, mélanger et servir aussitôt. 

 

Smacznego // Bon appétit!

Magda