Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
niedziela, 29 grudnia 2013

Serdecznie witam po świątecznych biesiadach ;-). Mam nadzieję, że miło spędziliście ten czas. 

Uprzejmie informuję, że konkurs na sylwestrowe menu został przedłużony do 1go stycznia. A to dlatego, że od jutra nie będę miała dostępu do internetu. Niektóre z waszych propozycji z pewnością przetestuję na noworocznej imprezie :-). Pozostałe też oczywiście będą miały równe szanse na wygraną.

Z niecierpliwością czekam na wasze propozycje. Podzielcie się dobrymi pomysłami!!!

Serdecznie pozdrawiam,

Zakatarzona Magda 

Tagi: konkurs
18:58, wizzz31 , Inne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 28 grudnia 2013

Witam,

Wreszcie nadszedl dzien tak dlugo oczekiwanej podrozy. Wracamy na Swieta do domu!!! Juz nie moge sie doczekac. Rodzice pewnie tez :-) 

To z pewnoscia ostatni moj wpis przed Swietami, dlatego korzystam z okazji, zeby zyczyc Wam radosnych i rodzinnych Swiat Bozego Narodzenia. A w przedswiatecznej krzataninie i ostatnich przygotowaniach nie zapomnijcie o najwaznieszym : wykorzystajcie i cieszcie sie kazda chwila spedzona w gronie najblizszych, bo wlasnie na tym polega magia Swiat :-)))

A dla tych, ktorzy maja ochote pokusic sie na udzial w moim swiatecznym konkursie, blogerowy Sw Mikolaj przygotowal kolorowe prezenty kulinarne.

Wiecej szczegolow dotyczacych nagrod i konkursowego zadania najdziecie TUTAJ

Pozdrawiam serdecznie i swiatecznie.

Magda

Tagi: konkurs
11:30, wizzz31 , Inne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 14 grudnia 2013

Swieta juz za pasem. Na wielu blogach pachnie juz barszczem z uszkami, pierogami czy ryba po grecku. No bo kto nie lubi i nie czeka z utesknieniem na swiateczne potrawy! Bozonarodzeniowych konkursow rowniez nie brakuje i szczerze sie przyznam, ze po cichu licze na to, ze blogerowy Sw Mikolaj tez cos mi przyniesie ;-). 

Pozostalo juz tylko kilkanascie dni do konca roku i sywestrowych szalenstw. Wiekszosc z Was ma juz pewnie plany na noworoczne przyjecie. Ja bede miala przyjemnosc bawic sie w gronie znajomych gdzies nad Morzem Baltyckim. Kreacja juz gotowa, pozostaje tylko znalesc pomysl na sylwestrowe menu. 

No i wlasnie tutaj prosze Was o pomoc : szukam przepisow na imprezowe przekaski! Wasze propozycje maja byc :

  • Smaczne - no bo jak ma byc inaczej :-)
  • Praktyczne - nie bedzie to biesiada przy stole wiec male przekaski (takie na jeden raz :-) bede mile widziane
  • Niezbyt skomplikowanie - w sylwestrowy dzien nie mam zazwyczaj zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. Trzeba znalesc czas na gotowanie miedzy zakupami, fryzjerem i strojeniem sie przed lustrem :-P
  • Sylwestrowe stylizacje beda dodatkowym plusem :-)

Przekaski moga byc na cieplo (po szybkim odgrzaniu np w piekarniku), na zimno, na slono, na slodko, klasyczne, oryginalne, eksperymentalne ;-). Jedynym ograniczeniem jest wasza wyobraznia. 

Linki do przepisow zamieszczonych na waszych blogach wysylacie na adres coolinaneeksperymenty(malpa)gmail.com lub zamieszczajcie w komentarzach do dzisiejszego wpisu. Zdjecia potraw beda mile widziane, ale nie sa warunkiem koniecznym do tego, by wziac udzial w konkursie. Nie musze chyba przypominac o tym, ze zdjecia i przepisy nie moga byc skopiowane z innego bloga czy innego zrodla. 

A nagroda za Wasza pomoc bedzie zestaw kulinarnych gadzetow : kolorowe i eleganckie sztucce do salaty, urzadzenie do krojenia jajek i silikonowe foremki do przygotowania idealnych jajek w koszulkach (jedno z moich ostatnich odkryc kulinarnych). Jesli liczba zgloszen przekroczy 20, dorzuce jeszcze nagrode-niespodzianke za drugie miejsce. 

Na wasze zgloszenia czekam do 30 grudnia. Zwyciezce wybiore osobiscie i oglosze wyniki na blogu 31 grudnia. Nagrody beda wysylane wylacznie na terenie Polski i Francji.

Serdecznie zapraszam do zabawy! Nagrody czekaja! :-)

Pozdrawiam,

Magda

Tagi: konkurs
17:45, wizzz31 , Inne
Link Komentarze (9) »
piątek, 13 grudnia 2013

Mijoté de lentilles vertes, saucisse de veau

To danie chodzilo za mna juz od dawna. Uwielbiam soczewice pod kazda postacia. Zupy, salatki, na cieplo, na zimno, w daniach wegetarianskich i jako dodatek do mies. Produkt niedrogi, sycacy i pozywny.  

Tym razem proponuje Wam przepis na pyszne, jednogarnkowe danie z soczewicy, ktore przygotowalam w ramach konkursu "Blogerzy odkrywaja walory oleju rzepakowego". Bralam juz udzial w poprzedniej edycji tego konkursu ale nic z tego nie wyszlo. Moze tym razem sie uda? :-) I tak naprawde dzieki tej akcji na nowo odkrylam ten produkt. Do tej pory uzywalam raczej oliwy z oliwek, uwazajac ja za zdrowsza wersje naszego poczciwego oleju, ktory po lekturze paru artykulow  okazal sie godny tego, by nazywac go "oliwa polnocy". Olej rzepakowy jest naturalnym zrodlem kwasow Omega-3, zawiera ich az 11 razy wiecej niz oliwa, i dlatego z pewnoscia zagosci na moim stole jeszcze nie raz! Czego i Wam zycze :-)

Skladniki na 4 porcje :

  • 200g zielonej soczewicy,
  • 4 marchewki,
  • lodyga selera naciowego,
  • korzen pietruszki,
  • 1 srednia cebula pokrojona w piorka ub 10-15 mini cebulek,
  • 2 zabki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • 100g boczku pokrojonego w drobna kostke,
  • 4 petka surowej kielbasy (np. bialej lub drobiowej),
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • sol i pieprz
  1. Przy pomocy widelca nakluwamy kielbaski z kazdej strony.
  2. W garnku (najlepiej zeliwnym, o grubym dnie) rozgrzewamy 2 lyzki oleju rzepakowego i podsmazamy na nim kielbaski, do momentu, az uzyskaja ladny, lekko zloty kolor. Odkladamy na bok.
  3. Do garnka dolewamy troche oleju i podsmazamy na nim cebule z boczkiem i calymi zabkami czosnku. 
  4. Po paru minutach dorzucamy pokrojona w krazki marchewke, korzen pietruszki seler naciowy. Smazymy calosc przez 5 minut, nastepnie dorzucamy soczewice, zalewamy 3-4 szklankami wody, zmniejszamy ogien i gotujemy pod przykryciem przez ok 25-45 minut dolewajac wody jesli zajdzie taka potrzeba.
  5. Czas gotowania zalezy od swiezosci soczewicy (im starsza tym dluzej sie gotuje). Od czasu do czasu mieszamy i probujemy czy soczewica jest juz gotowa. 
  6. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, sol i pieprz (soczewice zawsze solimy pod koniec gotowania), mieszamy. Do garnka wkladamy wczesniej podsmazona kielbase i gotujemy pod przykryciem ok 5 minut.

 

Recette en français

Pour 4 personnes:

  • 200g de lentilles vertes,
  • 4 carottes,
  • 1 panais,
  • 1 tige de céleri branche,
  • 1 oignon moyen coupé en rondelles ou 10-15 oignons grelots entiers,
  • 2 gousses d'ail,
  • 100g de lardons allumettes ou poitrine en fines tranches,
  • 2 cuillères de concentré de tomates,
  • 4 saucisses de veau,
  • sel, poivre, 
  • huile de colza ou huile d'olive,
  1. Dans une cocotte en fonte, faire chauffer 2 cuillères d'huile, faire revenir les saucisses.
  2. Mettre les saucisses de côté, ajouter un peu d'huile dans la cocotte et faire revenir les oignons avec les lardons et les gousses d'ail.
  3. Ensuite ajouter les carottes, panais et céleri coupés en rondelles, faire revenir le tout pendant 5 minutes.
  4. Ajouter les lentilles et environ 3-4 verres d'eau. Baisser le feu, couvrir et laisser mijoter pendant 20-40 minutes (le temps de cuisson dépend du type de lentilles et de son âge). Mélanger  et goûter de temps en temps pour surveiller la cuisson. Ajouter de l'eau si nécessaire.
  5. Ajouter le concentré de tomates, saler, poivrer. Mélanger. Ajouter les saucisses, couvrir et continuer la cuisson pendant 5 minutes, le temps que les saucisses soient chaudes.

 

Smacznego//Bon appétit

Magda

czwartek, 12 grudnia 2013

Risotto ail-basilic

Juz pare razy przedstawialam przepisy na risotto: tutaj, tutajtutaj. To danie chyba nigdy sie nie znudzi. Jedynym ograniczeniem na tworzenie nowych przepisow jest nasza wyobraznia i kubki smakowe ;-). Tym razem inspiracja byly moje ulubione spaghetti aglio et oglio. Bo tak prawde mowiac to wlasnie to mialo byc na wczorajsza kolacje. Tylko, ze makaron wyszedl ;-). A ze zorientowalam sie w ostatniej chwili, ze zabraklo mi glownego skladnika, to  zostalam z rozgniecionym czosnkiem. Pod reke nawinal mi sie ryz arborio i taka jest wlasnie historia tego pysznego risotto.

Sledzcie pilnie kolejne wpisy na blogu : NIEDLUGO SWIATECZNY KONKURS! A tak na marginesie, to jako nagrode wolicie fajne gadzety kuchenne czy kulinarne specjaly z Tuluzy? Czekam na wasze odpowiedzi do piatku!

Skladniki na 4 porcje : 

  • 250g ryzu (najlepiej arborio),
  • 3-4 zabki czosnku,
  • 2 lyzeczki posiekanej bazylii,
  • 1 nieduza cebula,
  • 2 lyzki oliwy z oliwek,
  • 1l cieplego bulionu (moze byc z kostki),
  • sol, pieprz
  • plaska lyzka masla,
  1. Na rozgrzanej oliwie zeszklic drobno posiekana cebule.
  2. Dosypac ryz i ciagle mieszajac poczekac, az stanie sie przezroczysty. Zmniejszyc ogien.
  3. Dolewac po chochelce bulionu i za kazdym razem czekac, az ryz calkowicie wchlonie plyn.
  4. Po okolo 20min do ryzu (powinien byc prawie ugotowany - al  dente) dodac rozgnieciony czosnek. Doprawic sola i pieprzem. Gotowac jeszcze przez pare minut, do momentu uzyskania pozadanej konsystencji. 
  5. Na koniec dodac posiekana bazylie i maslo i dobrze wymieszac.

Podawac na cieplo jako dodatek do drobiu, cieleciny, ryb, owocow morza lub jako indywidualne danie. Ja podalam to risotto jako dodatek do dorsza z oliwkami.

 

 

Recette en français

Pour 4 personnes :

  • 250g de riz arborio,
  • 3-4 gousses d'ail écrasé,
  • 2 cuillères de basilic haché,
  • 1 oignon coupé en petits dés,
  • 2 cuillères d'huile d'olive,
  • 1l de bouillon chaud,
  • 1 cuillère à soupe rase de beurre,
  • sel, poivre,
  1. Faire revenir de l'oignon dans de l'huile d'olive, ajouter le riz et tout en mélangeant attendre qu'il devienne translucide.
  2. Ajouter une louche de bouillon et attendre que le liquide soit absorbé par le riz (continuer à mélanger). Renouveler l'opération jusqu'à ce que le riz soit cuit al dente (environ 20 minutes).
  3. Ajouter l'ail, sale, poivrer. Continuer la cuisson jusqu'à ce que l'obtention de la consistance désirée (ajouter un peu de bouillon si besoin).
  4. Ajouter le beurre et le basilic, bien mélanger.

Servir chaud, en accompagnement pour la viande de volaille, veau, poisson, fruits de mer ou en tant que plat principal. J'ai servi mon risotto avec du cabillaud aux olives.


Smacznego // Bon appétit!

Magda

niedziela, 08 grudnia 2013

Salade quinoa - betterave 

Quinoa, komosa ryzowa, ryz peruwianski… Zdrowa alternatywa dla ryzu czy kaszy. Swietnie pasuje do wszelkiego rodzaju salatek czy jako dodatek do dan w sosie. Bogata w wapn, zelazo, fosfor, witaminy E i proteiny (nawet do 22%). 

Salatka, ktora Wam dzis proponuje jest idealnym przepisem dla osob, ktore w daniach nie poszukuja wylacznie dobrego smaku ale i wlasciwosci odzywczych i zdrowotnych. Buraki sa idealne w walce z nadcisnieniem, wspomagaja uklad krwionosny, zapobiegaja anemii, chronia komorki przed rakiem i starzeniem. Seler naciowy nalezy do najbardziej wartosciowym roslin liscowych. Bogaty w fosfor, zelazo, wapn, mikroelementy i witaminy, pobudzajac trawienie jest idealnym skladnikiem przeroznych diet. I wreszcie olej rzepakowy, ktory jest naturalnym zrodlem kwasow omega-3 i dlatego nie moglo go zabraknac wsrod skladnikow tej pysznej i przede wszystkim zdrowej salatki. 

  • 250g ugotowajej komosy ryzowej,
  • 250g ugotowanych burakow,
  • 1 lodyzka selera naciowego,
  • 2 lyzki posiekanego szczypiorku,
  • 100g sera feta,
  • na sos vinaigrette : 3 lyzki oleju rzepakowego, 2 lyzki octu winnego, 2 lyzki soku z cytryny,
  • sol, pieprz
  1. W salaterce mieszamy skladniki salatki : quinoa, buraczki pokrojone w nieduza kostke, seler naciowy pokrojone w plasterki, posiekane liscie selera i szczypiorek.
  2. Calosc zalewamy sosem vinaigrette z oleju rzepakowego, doprawiamy sola i pieprzem. 
  3. Posypujemy rozdrobnionym na kawalki serem feta i gotowe!

  • 250g de quinoa cuit,
  • 250g de betteraves cuites coupées en petites dés,
  • 1 branche de céleri avec les feuilles,
  • 2 cuillères à soupe de ciboulette ciselée,
  • pour la sauce vinaigrette : 3 cuillères à soupe d'huile de colza, 2 cuillères de vinaigre balsamique, 2 cuillères de jus de citron,
  • 100g de féta 
  • sel, poivre,
  1. Dans un saladier, mélanger le quinoa, betteraves, céleri avec ses feuilles ciselées, ciboulettes. 
  2. Assaisonner avec de la vinaigrette, sel et poivre.
  3. Parsemer de fêta émiettée et servir. 

Bon appétit // Smacznego

Magda

 
1 , 2