Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
piątek, 21 grudnia 2012

To juz ostatni wpis w tym roku... Jutro z samego rana ruszam w droge i mam nadzieje dojechac do Polski na wigilijne pierogi i barszcz... rybe po grecku... sledziki... uszka... typowa polska salatke z majonezem... i wiele innych pysznosci i swiatecznych atrakcji. 

Jestem z Wami juz od paru dobrych miesiecy. Serdecznie dziekuje tym, ktorzy sledza moje kulinarne przygody. Dziekuje rowniez osobom, ktore dzieki ciekawym przepisom i pieknym zdjeciom inspiruja mnie i motywuja do prowadzenia moich Coolinarnych eksperymentow.

Zycze Wam rodzinnych i szczesliwych Swiat i szampanskiej zabawy w Sylwestra. Jedzcie co dobre, pijcie (z umiarem ;-) i cieszcie sie kazda chwila spedzona w towarzystwie bliskich Wam ludzi. 

Serdecznie pozdrawiam,

Coolinarnie Wasza

Magda

19:18, wizzz31 , Inne
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 17 grudnia 2012

Pierogi z pieczona dynia

Czas przedswiateczny nieodzownie kojarzy mi sie z pierogami. Zachcialo mi sie takich z kapusta i grzybami. A poniewaz tegoroczne swieta spedzam w rodzinnym Leborku a w spizarce brak kapusty kiszonej (po swietach odnowie zapasy ;-), postanowilam zmienic przepis.  W okresie jesienno-zimowym skladnikiem, ktorego nigdy mi nie brakuje to DYNIA. Inspiracja wziela sie stad. A ze w lodowce mialam ricotte, parmezan, boczus i chorizo, pomysl na to pyszne danie powstal zupelnie naturalnie. 

Skladniki na okolo 15-20 pierogow : 

  • szklanka maki,
  • pol szklanki cieplej wody,
  • pol lyzeczki soli,
  • pol lyzki oliwy

 

  • pol sredniej dyni,
  • 125g sera ricotta,
  • 150g boczku,
  • 150g pikantnego chorizo
  • cebula,
  • sol, pieprz, 
  • suszony, mielony imbir,
  • oliwa z oliwek

 

Pierogi z dynia

  1. Z maki, cieplej wody, soli i oliwy zagniesc ciasto na pierogi. Oczywiscie wiekszosc z Was ma swoj ulubiony, sprawdzony, rodzinny przepis na ciasto. Nie wahajcie sie go uzyc :-)
  2. Dynie kroimi na swiartki, usuwamy pestki. Ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, skrapiamy, lekko solimy, skrapiamy oliwa i zapiekamy w 190°C przez ok 30 minut. Po tym czasie dynia powinna byc zupelnie miekka.
  3. Odkrajamy skorke i przy pomocy praski ugniatamy dynie na gladkie purée. Dodajemy ricotte, 3 lyzki startego parmezanu, odrobine imbiru (ja dodaje pol plaskiej lyzeczki), sol, pieprz.
  4. Ciasto rozwalkujemy na duzy i cienki placek, przy pomocy szklanki wykrajamy okragle placki, na srodek nakladamy farsz, skladamy na pol i zlepiamy brzegi. 
  5. Pierogi gotujemy w wodzie z odrobina soli i lyzka oleju przez 4-5 minut (ok 2 min po tym jak pierogi wyplyna na powierzchnie.
  6. Na rozgrzana oliwe z oliwek wrzucamy drobno pokrojona cebula, boczek pokrojony w slupki i chorizo w plasterkach. Podsmazamy przez pare minut, az cebula zmienie. 
  7. Na patelnie wrzucamy pierogi i calosc smazymy jeszcze przez 2-3 minuty.

Pierogi z dynia i ricotta

Serdecznie pozdrawiam.

Magda

sobota, 15 grudnia 2012

Poledwiczki w sosie paprykowo-cebulowym

Osobiscie wieprzowina nie jest moim ulubionym miesem. Ale delikatnym poledwiczkom oprzec sie nie potrafie :-). Tym razem proponuje Wam rezultat moich coolinarnych eksperymentow. Soczyste, rozplywajace sie ustach mieso i pyszny paprykowy sosik z duza iloscia duszonej cebulki. Miesko podalam z ryzem i marchewka z groszkiem.

Skladniki na 2 porcje : 

  • Sredniej wielkosci poledwiczka
  • 1,5 cebuli,
  • 2 lyzeczki mielonej papryki,
  • olej 
  • sol, pieprz,

 

Poledwiczki w sosie paprykowo-cebulowym

  1. Poledwiczke okrajamy z ewentualnych tlustych kawalkow, przekrajamy na 2 polowki, nacieramy sola i pieprzem i ostawiamy na 30min do lodowki.
  2. Do glebokiej patelni wlewamy lyzke oleju czekamy, az sie nagrzeje i obsmazamy na nim poledwiczki przez kilka minut. Obrumienione mieso odkladamy na bok.
  3. W tej samej patelni przygotowujemy nasz sos : na rozgrzanej lyzce oleju szybko podsmazamy pokrojona w krazki cebule posypana papryka.
  4. Zmiejszamy ogien i dolewamy szklanke wody, doprawiamy sola i pieprzem. 
  5. Do patelni wkladamy wczesniej podpieczone poledwiczki i dusimy pod przykryciem przez ok 30 minut. Po tym czasie sos powinien zgestniec. Jesli jest zbyt rzadki, zwieszamy ogien i gotujemy przez pare minut bez przykrycia.

 

Poledwiczki w sosie paprykowo-cebulowym

Zycze smacznego!

Magda

piątek, 14 grudnia 2012

 

Fasola w pomidorach

...czyli kurczak z fasola w pomidorowym sosie. 

Pyszne jednogarnkowe danie, pozywne, pieknie czerwone, w sam raz na zime. Do tego kawalek swiezego chleba. Pychotka. 

Skladniki na 4 porcje : 

  • 0,5kg pokrojonego na kawalki kurczaka (ja uzylam skrzydelek, udek i podudzia),
  • 4 lyzki oliwy z oliwek,
  • czerwona cebula, 
  • duza marchewka,
  • 2 zabki czosnku,
  • 4 galazki swiezego tymianku,
  • 2-3 listki laurowe,
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • 400g pomidorow w puszce (bez skorki),
  • 200ml bulionu drobiowego,
  • 300g fasoli Jas,
  • 2 lyzeczki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 lyzki maki,

 

Fasola w pomidorach

  1. Fasole zalac zimna woda i odstawic na 5-6 godzin. Nastepnie ja odcedzamy, ponownie zalewamy woda i zagotowujemy. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, gotujemy bez przykrycia przez 10min. Nastepnie zminiejszamy ogien i gotujmy pod przykryciem, az fasola bedzie al dente.
  2. Kawalki kurczaka doprawic sola i pieprzem, oproszyc maka. 
  3. Podsmazyc mieso w zeliwnym garnku na 2 lyzkach oliwy z oliwek. Odlozyc na pozniej.
  4. Do garnka wlac pozostala oliwe i poddusic na niej cebule i marchewke pokrojone na duze kawalki, czosnek, tymanek i liscie laurowe. 
  5. Dodac koncentrat pomidorowy i mieszac calosc przez ok 1 minute. 
  6. Do garnka wrzucamy wczesniej podsmazonego kurczaka, dodajemy pomidory i bulion. Calosc doprowadzamy do wrzenia, nakrywamy przykrywka i wkladamy do piekarnika (200°C) na 20 minut.
  7. Po tym czasie dodajemy wczesniej ugotowana fasole, mieszamy i dusimy (pod przykryciem) w piekarniku przez nastepne 30 minut. 
  8. Doprawiamy sola, pieprzem i natka z pietruszki. Podajemy z chlebem.

 

Fasola w pomidorach

Jak wiekszosc tego typu potraw, fasola w pomidorach jest jeszcze smaczniejsza nastepnego dnia. A co zostanie w garnku mozna zamrozic.

Zycze smacznego i pozdrawiam zimowo.

Magda

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Ananas w waniliowym masle

Zdjecie moze i nie najlepsze ale gwarantuje, ze smak jest wysmienity. Deser tak ladnie pachnial, ze nie moglam skoncentrowac sie na robieniu zdjec :-)

Tym razem lody nie sa domowej roboty ale i tak bylo pysznie.

Skladniki na 4 porcje : 

  • 1 swiezy ananas (uzylam gatunku Victoria - mniejszy ale bardzo slodki),
  • 150g miekkiego masla,
  • 2 lyzki cukru,
  • 15g cukru waniliowego,
  • laska wanilii,

 

Ananas w waniliowym masle

  1. Maslo mieszamy z cukrem waniliowym, cukrem i ziarenkami wanilii (laske wanilii rozkrajamy na pol i czubkiem noza wydrapujemy ziarenka).
  2. Przy pomocy duzego noza obieramy ananasa i  wykrajamy twardy srodek. Kroimy ananasa na plastry o grubosci ok 1cm.
  3. Rozgrzewamy planche/grilla/patelnie z nieprzywierajaca powloka. 
  4. Wrzucamy maslo i ananasy, lekko zmniejszamy ogien aby maslo sie nie przypalilo.
  5. Obsmazamy ananasowe plastry z dwoch stron. Ananas powinien miec ladny, zlocisty kolor.

 Cieplego ananasa podajemy z galka lodow (polecam waniliowe lub kokosowe).

Ananas w waniliowym masle

Version française

Pour 4 personnes:

  • 1 ananas frais (pour ma recette - Victoria, plus petit mais aussi beaucoup plus sucré),
  • 150g de beurre ramolli,
  • 2 cuillères à soupe de sucre,
  • 1 gousse de vanille,
  • 15g de sucre vanillé
  1. Mélanger le beurre, le sucre et les graines de vanille (couper la gousse en deux dans le sens de la longueur, racler l'intérieur avec un couteau pour en extraire des graines).
  2. Eplucher l'ananas (à l'aide d'un couteau bien aiguisé couper les extrémités du fruits, ensuite découper la peau, enlever les "yeux" (petits points noir), le couper en 4 dans le sens de la longueur et éliminer la partie dure qui se trouve au milieu du fruit).
  3. Couper l'ananas en tranches d'1 centimètre.
  4. Faire chauffer la plancha/poêle à griller. Mettre le beurre et le fruit découpé, baisser le feu pour que le beurre ne brûle pas.
  5. Faire griller l'ananas de 2 côtés. Le fruit doit être bien dorée, caramélisé.

Servir avec une boule de glace à la vanille ou au noix de coco. 

Bon petit dessert fait en 20 minutes.

Ach, ten zapach... Ach, ten smak :-)

Pozdrawiam,

Magda

niedziela, 09 grudnia 2012

 

Placki ziemniaczane

Uwielbiam placki ziemniaczane, takie typowe, polskie, smazone na glebokim tluszczu. Niestety nie lubie ich pieczenia, ze wzgledu na zapach goracego oleju i smazonej na tluszczu cebuli, ktory wdziera sie nawet do sypialni (mimo, ze drzwi sa zamkniete) i pozostaje w mieszkaniu przez pare dobrych godzin. 

Dlatego dziekuje Basi za beztluszczowa inspiracje. Moja patelnia jest mniej magiczna, tradycyjna, zeliwna, ktorej szukalam w sklepach przez pare tygodni. Ale idealnie spelnia wszelkie warunki do smazenia z minimum tluszczu. 

Skladniki na 4 porcje:

  • ok 500g startych na grubej tarce ziemniakow,
  • 2 jajka,
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej lub kukurydzianej,
  • 1 mala cebula,
  • pol opakowania proszku do pieczenia,
  • sol, pieprz, olej,
  • 4 antrykoty,
  • lyzka musztardy (najlepiej z dijon),
  • sol, pieprz, olej,
  • jogurt naturalny,
  • pol lyzeczki mielonej papryki,
  • zabek czosnku,

 

Placki ziemniaczane

  1. Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, drobno posiekana cebula, maka ziemniaczna, proszkiem do pieczenia, sola i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut.
  2. Zeliwna patelnie smarujemy olejem i na wolanym ogniu pieczemy na niej placki ziemniaczane.
  3. Antrykot smarujemy obficie musztarda z dijon i smazymy na rozgrzanej planchy lub grillu. Osobiscie lubie krwiste mieso wiec mojego antrykota smazylam po 2 z kazdej strony. Soli i pieprzu dodalam juz po smazeniu.
  4. Antrykot podajemy ze smazonymi  plackami  z sosem przygotowanym z jogurtu, rozgniecionego czosnku, papryki, soli i pieprzu. 

 Zycze smacznego!

Magda

PS. placki upieklam na mojej magicznej, zeliwnej patelence, ktorej na codzien uzywam do robienia innych placuszkow . Dzieki temu wyszly mi rowniutkie, puszyste i prawie beztluszczowe placki ziemniaczane.

 
1 , 2