Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
sobota, 30 listopada 2013

Tarte tomates-feta

Dziejszy przepis jest wynikiem opustoszalej lodowki i braku checi "stania przy garach" w piatkowy wieczor po ciezkim dniu pracy. Rezulat tego kulinarnego lenistwa okazal sie zadziwiajaco smaczny i dlatego postanowilam sie nim z Wami podzielic. Tajemnica tej pysznej tarty jest to, ze przyprawione czosnkiem i bazylia pomidory odstawiamy na chwile do lodowki, aby smaki sie "przegryzly" :-). Czas przygotowania : 35 minut z zegarkiem w reku!

Skladniki na 2 porcje : 

  • gotowe ciasto francuskie,
  • 4 dosc duze pomidory lub 6 mniejszych,
  • 3 zabki czosnku,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 lyzki musztardy,
  • ser feta* (ok 100g)
  • bazylia,
  • sol, pieprz,
  • 2 lyzki oliwy z oliwek,
  • zielona salata,

*lub inny ulubiony ser : kozi, mozzarella, zolty ser, etc

  1. Pomidory kroimy na plasterki o grubosci ok 0,5cm. Doprawiamy sola, pieprzem, posiekana bazylia i rozgniecionym czosnkiem. Polewamy oliwa z oliwek i odstawiamy na chwile do lodowki. 
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 210°C.
  3. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokaty o wymiarach 15x25cm (mozemy oczywiscie przygotowac duza tarte i pokroic ja na indywidualne porcje juz po upieczeniu). 
  4. Ciasto francuskie (z wyjatkiem brzegow - ok 1cm) smarujemy musztarda. Ukladamy na nim pomidory, pokrojona w talarki cebule i na koniec plasterki (lub kostki) sera feta. 
  5. "Sok" , ktory pozostal z pomidorow zachowujemy i doprawiamy nim salate.
  6. Zapiekamy w piekarniku przez ok 15 minut (im wieksze ciasto francuskie tym dluzszy czas pieczenia) do momentu, az ciasto francuskie uzyska zloty kolor. 
  7. Podawac na cieplo z zielona salata.

Recette en français

Pour 2 personnes : 

  • pâte feuilletée,
  • 4 grandes tomates ou 6 petites,
  • 3 gousses d'ail,
  • 1/2 oignon rouge,
  • 3 cuillères à soupe de moutarde,
  • fromage feta (environ 100g),
  • quelques feuilles de basilic,
  • sel, poivre,
  • huile d'olive,
  • salade,
  1. Couper les tomates en rondelles de 0,5cm d'épaisseur. Les assaisonner avec du sel, poivre, basilic haché, ail écrasé. Arroser avec de l'huile d'olive et réserver au frigo.
  2. Faire chauffer le four à 210°C.
  3. Découper la pâte feuilletée en 2 rectangles 15cm/25cm.
  4. Badigeonner la pâte avec de la moutarde, disposer les tomates (réserver le jus pour assaisonner la salade), les rondelles d'oignon et les tranches de feta.
  5. Enfourner pendant 15 minutes jusqu'à ce que la pâte soit bien dorée.
  6. Servir chaud accompagné de la salade assaisonnée.

 

Bon appétit / Smacznego!

Magda

niedziela, 10 listopada 2013

Soupe de chou-fleur très persillée

 

Dzis w menu lekarstwo na jesienna pluche : pyszna zupa kalafiorowa z duuuza iloscia zielonej pietruszki. Zupe ugotowalam na odtluszczonej kostce rosolowej, nie dodalam smietany ani innych zageszczaczy dlatego mozna sie nia zajadac bez wyrzutow sumienia ;-).

Zupe gotuje sie krotko i dzieki temu nie traci ona swoich wlasciwosci odzywczych. No i nie musze chyba przypominac, ze natka pietruszki jest bardzo bogata w witamine C (jedna lyzeczka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ta witamine tak pomocna w zwalczaniu przeziebien), pomocna w trawieniu i dobrze dziala na wzrok (witamina A). Chyba nie musze Was dluzej przekonywac do przygotowania tej smacznej i pozywnej zupy.

Skladniki na 2 litry zupy,

  • 2 litry bulionu drobiowego (u mnie odtluszczony z kostki),
  • 1 nieduzy kalafior,
  • mala marchewka,
  • 2 liscie laurowe,
  • 4 lyzki stolowe posiekanej pietruszki,
  • sol, pieprz,
  1. Do goracego bulionu przygotowanego z kostki rosolowej dodajemy umyty i pokrojony na nieduze rozyczki kalafior, starta na duzych oczkach marchewke i liscie laurowe.
  2. Gotujemy na srednim ogniu przez 15 minut.
  3. Po tym czasie wyjmujemy liscie laurowe, dodajemy natke pietruszki i miksujemy calosc w blenderze.
  4. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  5. Podajemy goraca zupe z dodatkiem razowego chleba.

Recette en français

Pour 2 litres de soupe:

  • 2 litres de bouillon de volaille (j'ai utilisé 1 cube de bouillon dégraissé),
  • 1 petit chou-fleur,
  • 1 petite carotte,
  • 2 feuilles de laurier,
  • 4 cuillères à soupe de persil haché,
  • sel, poivre,
  1. Faire bouillir 2 litres de bouillon dans une casserole. Ajouter le chou-fleur découpé en petits bouquets, carotte râpée et les feuilles de laurier.
  2. Faire cuire pendant 15 minutes.
  3. Enlever les feuilles de laurier, ajouter le persil et mixer le tout au blender.
  4. Assaisonner avec le sel et poivre.
  5. Servir la soupe chaude accompagnée du pain complet.

Parfaite recette pour les soirées d'automne: facile à digérer, peu calorique et grâce au persil très riche en vitamine C : une cuillère à soupe = dose journalière recommandée). 

Smacznego!

Magda

wtorek, 05 listopada 2013

Délicieux risotto de courgettes au parmesan


Byl juz pilaf w cukiniowej wersji, a dzis proponuje Wam risotto. Niby glowne skladniki takie same ale roznica w smaku spora. A to dlatego, ze i ryz nie ten sam i konsystencja inna. Do ryzu pilaf uzywamy ryzu dlugoziarnistego, ktory sie nie klei (no chyba, ze przedobrzymy z czasem gotowania ;-). Risotto robimy z krotkoziarnistego ryzu arborio, ktory zawiera duzo skrobii i stad jest bardziej kleisty. Aby risotto bylo idealnie kremowe, pod koniec gotowania dodajemy maslo i starty parmezan. Smak i dodatki do naszego risotta sa juz tylko kwestia naszej wyobrazni. 

 

Skladniki na 2 porcje : 

  • 150g nieugotowanego ryzu arborio,
  • 1 nieduza cukinia,
  • 150ml bialego, wytrawnego wina,
  • 0,5 litra bulionu drobiowego (moze byc z kostki),
  •  2 szalotki,
  • oliwa z oliwek, maslo,
  • 3 lyzki startego parmezanu,
  • pare listkow bazylii,
  • sol, pieprz,
  1. W glebokiej patelni lub dosc duzym rondelku rozgrzewamy oliwe. Wrzucamy na nia posiekana szalotke i ryz. Zmniejszamy ogien i calosc podsmazamy ciagle mieszajac do momentu, kiedy ziarenka ryzu zrobia sie przezroczyste. 
  2. Wlewamy wino i ciagle mieszajac czekamy az polowa wina wyparuje. 
  3. Po tym czasie dodajemy stopniowo bulion : wlewamy po chochelce i czekamy az ryz wchlonie plyn.  Wtedy dolewamy kolejna porcje. Oczywiscie caly czas mieszamy, aby ryz sie nie przykleil do dna. 
  4. W miedzyczasie scieramy cukinie na tarce o grubych oczkach. 
  5. Kiedy ryz bedzie miekki, dodajemy cukinie i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. 
  6. Zdejmujemy z ognia, dodajemy plaska lyzke masla, starty parmezan i posiekana bazylie, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na minute pod przykryciem.

Podajemy jako oddzielne danie lub dodatek do mies (drob, cielecina) lub ryb.

 

Recette en français

Pour 2 personnes : 

  • 150g de riz arborio,
  • 1 courgette de taille moyenne,
  • 150ml de vin blanc sec,
  • 500ml de bouillon de volaille,
  • 2 échalotes,
  • huile d'olives, beurre,
  • 3 cuillère à soupe de parmesan rapé,
  • quelques feuilles de basilic,
  • sel, poivre,
  1. Dans une sauteuse faire chauffer de l'huile d'olive. Baisser le feu et faire revenir de l'échalote ciselée et le riz jusqu'à ce que le riz devienne translucide. 
  2. Ajouter le vin blanc et attendre qu'il réduise de moitié.
  3. Ensuite tout en mélangeant  ajouter petit à petit le bouillon en attendant à chaque fois que le liquide soit absorbé par le riz. 
  4. Quand le riz sera presque cuit ajouter de la courgette râpée, bien mélanger et continuer la cuisson pendant 2-3 minutes.
  5. Arrêter le feu, ajouter une cuillère à soupe rase de beurre, le parmesan et le basilic haché. Bien mélanger et laisser reposer à couvert pendant 1 minute. 

Servir en plat complet ou en tant qu'accompagnement pour la viande de volaille ou de veau.

Smacznego/ Bon appétit

Magda