Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
piątek, 30 listopada 2012

Paprykowa potrawka z indyka

Dzis cos na szybkiego. Pare papryk, cebula, koncentrat pomidorowy i mieso z indyka. Do tego dobry ryz basmati i pyszne i dietetyczne danie gotowe w 30minut. Dla wielbicieli pikantnych potraw (czyli dla mnie ;-) mozemy dodac szczypte chili.

Skladniki na 4 porcje:

  • 4 duze czerwone papryki,
  • 2 cebule,
  • 500g miesa z indyka (u mnie piers),
  • 3-4 pieczarki,
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • pol litra bulionu (moze byc z kostki rosolowej),
  • plaska lyzeczka mielonej papryki,
  • opcjonalnie szczypta chili,
  • sol, pieprz, oliwa z oliwek

 

  1. Mieso kroimy na nieduze kawalki, papryke w paski, pieczarki w plasterki a cebule w piorka.
  2. Na rozgrzanej oliwie przez 5minut podsmazamy mieso i cebule. Dodajemy papryke w proszku.
  3. Dodajemy papryke, pieczarki, bulion i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy sola i pieprzem (+ chili dla tych, ktorzy lubia pikantne potrawy).
  4. Calosc dusimy przez ok 20 minut na srednim ogniu. 
  5. Podajemy z ryzem.

 

Potrawka z indyka

 

 

Potrawka z indyka

Na drugi dzien potrawka jest jeszcze smaczniejsza wiec warto zrobic wieksza porcje ;-)

Zycze smacznego!

Magda

 

czwartek, 29 listopada 2012

Risotto z dyni

Sezon na dynie u mnie sie jeszcze nie skonczyl. I tak prawde mowiac to bedzie trwal jeszcze przez dobrych pare tygodni. Nadmiar dyni zawsze mroze i dzieki temu nawet pozna wiosna moge sobie pozwolic na dyniowe pysznosci. 

Dzis proponuje Wam risotto z dyni. Delikatne, kremowe i apetycznie pomaranczowe swietnie pasuje do grillowanej piersi z kurczaka. Polecam na szarobure jesienne dni - odrobina slonca w dyni :-)

Skladniki na 4 porcje : 

  • 350g ryzu arborio,
  • 350g dyni,
  • cebula lub 2 eszalotki,
  • 40g masla,
  • 500ml bulionu (moze byc z kostki rosolowej),
  • 200ml bialego wytrawnego wina,
  • 2 lyzki startego parmezanu,
  • lyzka posiekanej natki pietruszki,
  • sol, pieprz

 

  1. Na rozgrzane maslo wrzucamy drobno posiekana cebule i ryz. Ciagle mieszajac czekamy, ze ryz stanie sie przezroczysty.
  2. Dorzucamy pokrojona w drobna kostke dynie i mieszajac podsmazamy calosc przez ok 3-4 minuty.
  3. Do ryzu dolewamy biale wino, zwiekszamy ogien i mieszamy do momentu, az wino odparuje.
  4. Nastepnie zmniejszamy ogien i stopniowo dolewamy bulion (po 3-4 lyzki). Czekamy, az ryz wchlonie bulion, nastepnie dolewamy kolejna porcje i tak do momentu, az ryz bedzie miekki i kremowy.
  5. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dorzucamy parmezan i pietruszke.

Risotto z dyni

 

Risotto mozemy podac jako osobne danie lub dodatek do miesa lub ryby. Moje risotto podalam z grillowanymi na planchy kawalkami kurczaka (piersi) doprawionymi czosnkiem.

Pozdrawiam i zycze smacznego!

Magda

środa, 28 listopada 2012

Mini bagietki

Bagietki powstaly z czystego przypadku. Po wczorajszej pizzy zostalo mi troche ciasta. A poniewaz zabraklo mi chleba do kolacji, postanowilam sprobowac i wyprodukowac pieczywo domowej roboty. Do ciasta, zeby bylo ciekawiej, dorzucilam pare skladnikow i wyszly z tego calkiem dobre bagietki. Szczerze powiem, ze bylam z siebie dumna :-)

  1. Skladniki na 4 mini bagietki : 
  • 250g maki,
  • 150ml cieplej wody,
  • 8g drozdzy instant,
  • lyzeczka oliwy z oliwek,
  • lyzeczka soli i pol lyzeczki cukru
  • 10 zielonych oliwek,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • lyzeczka swiezej bazylii,
  • mielona papryka

 

 

  1. Z polowy wody, drozdzy, cukru i 2 lyzek maki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy na pol godziny.
  2. Do duzej salaterki przesiewamy make, dodajemy zaczyn, oliwe z oliwek, sol i reszte wody. Wyrabiamy na gladkie ciasto.
  3. Odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce na godzine.
  4. Po tym czasie do ciasta dodajemy drobno posiekane oliwki, papryke i bazylie. Dobrze mieszamy.
  5. Z ciasta formujemy 4 bagietki. Posypujemy je papryka.
  6. Piekarnik z blacha na ktorej bedziemy piec bagietki rozgrzewamy do 235°C.
  7. Blache wykladamy papierem do pieczenia. Ukladamy na nim bagietki i pieczemy w piekarniku przez ok 15min, az bagietki sie zezloca.

Mini bagietki

Najlepsze sa jeszcze cieple. Idealnie nadaja sie do wyczyszczenia talerza z dobrego, pomidorowego sosu -> patrz wczorajszy przepis.

Smacznego!

Magda

wtorek, 27 listopada 2012

Gnocchi z pulpetami

Tym razem poszlam na latwizne (oj, nieladnie!) i kupilam gotowe gnocchi. Do tego resztka mielonej wolowiny, puszka pomidorow i mini bagietki (o tym w nastepnym wpisie) i kolacja gotowa.

Skladniki na 4 porcje : 

  • opakowanie gotowych gnocchi (350g)
  • puszka pomidorow w zalewie
  • 350g mielonej wolowiny
  • 3 zabki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 lyzki tartej bulki
  • lyzeczka posiekanej bazylii
  • 2 lyzki gestej smietany
  • 1 kulka mozzarelli
  • kostka rosolowa
  • sol, pieprz

 

  1. Mielona wolowine wymieszac z jajkiem, bulka tarta, polowa bazylii i rozgniecionym zabkiem czosnku. 
  2. W miedzyczasie rozpusicic kostke rosolowa w 0,75l wrzacej wody.
  3. Z miesa utworzyc kulki o srednicy 3-4 cm. Wrzucic je do wrzacego bulionu. Dusic pod przykryciem przez 15min.
  4. Do bulionu z pulpetami dodac pomidory, rozgniecione 2 zabki czosnku i reszte bazylii. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Gotowac na malym ogniu przez 10min.
  5. Dodac smietane, zagotowac.
  6. W naczyniu zaroodpornym ulozyc gnocchi. Calosc zalac sosem pomidorowym. Na wierzchu ulozyc pulpety i pokrojona w plasterki mozzarelle.
  7. Zapiec przez 20min w 220°C.

Gnocchi z pulpetami

Podawac na goraco z dodatkiem swiezego chleba lub domowej roboty mini bagietki (o tym nastepnym razem).

Pozdrawiam.

Magda

poniedziałek, 26 listopada 2012

Kokosanki

Kokosanki zrobilam wedlug przepisu ze strony Moje Wypieki i oficjalnie potwierdzam, ze ciasteczka sa boskie : mieciutkie w srodku, zlociste na zewnatrz, dlugo zachowuja swiezosc... Powrot do smakow z dziecinstwa gwarantowany :-)

  • 2 jajka,
  • 140g cukru (w orginalnym przepisie jest cukier puder, ja uzylam zwyklego)
  • 200g wiorek kokosowych

 

  1. Do ubitych na sztywno bialek powoli dodajemy cukier i zoltka. 
  2. Ubijamy dalej, az do uzyskania gladkiej, jednolitej masy. 
  3. Dodajemy wiorki kokosowe.
  4. Z masy lepimy niewielkie kulki i ukladamy je na wylozonej papierem do pieczenia blaszce.
  5. Ciasteczka pieczemy przez ok 15 minut w 170°C.

Kokosanki

Version française 

  • 2 oeufs,
  • 140g de sucre semoule,
  • 200g de noix de coco râpée
  1. Battre les blancs en neige. Ensuite y ajouter du sucre et les jaunes d'oeuf. 
  2. Ajouter la noix de coco, bien mélanger.
  3. Avec la pâte obtenue, former de petites boulettes (3-4 cm de diamètre) et les mettre sur du papier sulfurisé.
  4. Mettre au four et faire cuire les gâteaux pendant 15 min à 170°C.

Smacznego! // Bon appétit!

Magda

Tagi: ciastka kokos
21:04, wizzz31 , deser
Link Komentarze (2) »
niedziela, 25 listopada 2012

Zupa ze szpinaku

A. mi sie rozchorowal. A co lepszego na rozgrzanie bolacego gardla niz ciepla zupa! Szpinak nie nalezy do jego ulubiencow ale dodajac odrobine chili, czosnku i serka ziolowego, nawet nie zorientowal sie, ze to wlasnie ta zielenina jest podstawowym skladnikiem mojej zupy :-). Prawde poznal dopiero po oproznieniu garnka.

Skladniki : 

  • 2 litry gotowego bulionu (moze byc z kostki lub ugotowanego na skrzydelkach - zdecydowanie wole ta druga wersje),
  • 400g swiezego szpinaku,
  • 3 dosc duze ziemniaki,
  • 4 zabki czosnku,
  • 2 lyzki ziolowego serka tartare,
  • szczypta ostrej, zmielonej papryki,
  • sol, pieprz

 

zupa szpinakowa

  1. Umyty i pozbawiony ogonkow szpinak, obrane i pokrojone ziemniaki i obrane i przekrojone na pol zabki czosnku podgotowac przez 20 minut we wczesniej przygotowanym bulionie. 
  2. Dodac serek i wymieszac. Nastepnie calosc zmiksowac w blenderze. 
  3. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Przed podaniem dodac szczypte ostrej papryki.

 

zupa szpinakowa

Zycze smacznego!

Magda

 
1 , 2 , 3 , 4