Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
czwartek, 27 lutego 2014

Filet mignon de porc laqué

Dzis Tlusty Czwartek. Na wiekszosci blogow mozna znalesc paczkowe i faworkowe szalenstwa. Szkoda, ze talentu do domowych wypiekow i innych slodkosci u mnie brak. Zjadloby sie ladnego, rumianego paczusia z konfitura albo pare chrustow z duza iloscia cukru pudru… Marzenia…

Moja dzisiejsza propozycja tez pozostaje w slodkich klimatach mimo, ze glownym skladnikiem tego przepisu jest wieprzowina :-). 

Przepis pochodzi z "Le grand livre de cuisine facile" wydawnictwa Maraboutchef.

Skladniki dla 4 osob :

  • 2 nieduze poledwiczki wieprzowe (ok 600g kazda),
  • 60 ml sosu sojowego,
  • 2 lyzki octu winnego xeres,
  • 1 lyzka brazowego cukru,
  • 1 lyzka miodu,
  • 1 rozgnieciony zabek czosnku,
  • 1/2 lyzeczki przyprawy pieciu smakow 
  1. W salaterce mieszamy wszystkie skladniki na marynate, dodajemy przekrojone na pol poledwiczki. Przykrywamy i odstawiamy do lodowki na conajmniej 3 godziny (idealnie na cala noc).
  2. Mieso ukladamy w naczyniu zaroodpornym i pieczemy w 200°C przez 30 minut. 
  3. Po tym czasie podlewamy odrobina pozostale marynaty, obnizamy temperature do 160°C i pieczemy przez nastepna godzine regularnie podlewajac marynata. 
  4. Po wyjeciu z piekarnika przykrywamy naczynie folia aluminiowa i odstawiamy na 10 minut. Nastepnie kroimy w plasterki i podajemy na cieplo z ryzem, makaronem ryzowym lub salata.

 

Recette en français

Pour 4 personnes:

  • 2 petits filets mignons de porc (environ 2x 600g),
  • 60ml de sauce soja,
  • 2 cuillères à soupe de xérès,
  • 1 cuillère à soupe de sucre roux,
  • 1 cuillère à soupe de miel,
  • 1 gousse d'ail écrasée,
  • 1 cuillère à café de 5 épices,
  1. Dans un saladier, mélanger tous les ingrédients de la marinade.
  2. Couper les filets en 2 et les mettre dans la marinade, couvrir et laisser reposer au frigo pendant au moins 3h (idéalement pendant toute la nuit).
  3. Mettre la viande égouttée dans un plat allant au four. Faire cuite au four à 200°C pendant 30 minutes.
  4. Baisser la température à 160°C, continuer la cuisson pendant une heure en arrosant de temps en temps avec de la marinade.
  5. Découper la viande en tranches et servir chaud accompagnée du riz, des pâtes de riz ou de la salade.

Serdecznie pozdrawiam,

Magda

poniedziałek, 24 lutego 2014

Parmentier d'agneau et vitelottes

Oj dawno juz nie pisalam. Przyznam sie otwarcie, ze gotowanie mi ostatnio nie idzie. To chyba ten odmienny stan tak na mnie wplywa ;-). Na wiele rzeczy po prostu nie mam ostatnio ochoty, niektore smaki i zapachy po prostu mnie draznia wiec kulinarne eksperymentowanie w takich warunkach nie jest latwe :-). Ale nie poddaje sie i obiecuje, ze od czasu do czasu cos nowego Wam tu wrzuce.

O parmentier juz kiedys bylo : tutaj i tutaj.  Dzis nowa wersja tego popularnego, francuskiego dania. Zamiast mielonej wolowiny uzylam jagniecine a zwykle ziemniaki zastapilam fioletowymi (Vitelotte). 

Co do jagnieciny to wielkim fanem tego miesa nie jestem. Jagniecina ma bardzo charakterystyczny i mocny smak i zapach. Ale dobrze doprawiona i przyrzadzona ma swoj urok. Jesli chodzi o ziemniaki Vitelotte, to w smaku sa zupelnie podobne do tych, ktore jemy na codzien. Swietnie nadaja sie na oryginalne i zaskakujace kolorem purée :-).

Skladniki na 4 porcje

  • 600- 700g jagnieciny (ja uzylam lopatki z koscia),
  • 1,2 kg fioletowych ziemniakow (oczywiscie mozecie uzyc zwyklych),
  • 2 marchewki,
  • 2 galazki selera naciowego,
  • 3 zabki czosnku,
  • mieszanka przypraw do natarcia miesa (ja uzylam gotowej Mieszanki Zbojnickiej - gorczyca, kminek, majeranek, papryka, galka, lisc laurowy),
  • mleko, miekkie maslo,
  • olej lub oliwa z oliwek,
  • sol, pieprz, galka muszkatolowa

 

  1. Jagniecine (w calosci lub pokrojona na kawalki) nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodowki na conajmniej 6 godzin.
  2. Mieso podsmazamy w zeliwnym garnku przez 5 min na rozgrzanym oleju. Dodajemy  drobno pokrojona marchewke, seler naciowy i cale zabki czosnku. Calosc podsmazamy jeszcze przez ok 3-4 minuty.
  3. Zalewamy woda tak, alby przykryc mieso, doprawiamy sola i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok 2 godziny (az mieso bedzie zupelnie miekkie). Ja uzylam szybkowaru i dusilam mieso przez 50 minut.
  4. W miedzyczasie gotujemy na miekko ziemniaki w mundurkach w lekko osolonej wodzie. 
  5. Przesudzone ziemniaki obieramy, dodajemy 2 lyzki miekkiego masla i ok szklanke letniego mleka. Rozgniatamy na purée (nie musi byc zupelnie gladkie) i doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Purée powinno byc dosc rzadkie.
  6. Ugotowane mieso rozgrabniamy przy pomocy widelca na drobne kawalki, siekamy ugotowana marchewke i seler i dodajemy do miesa. Podlewamy odrobina sosu, ktory wytworzyl sie podczas duszenia miesa. Doprawiamy sola i pieprzem.
  7. W wysmarowanym maslem naczyniu zaroodpornym wykladamy mieso, nastepnie warstwe purée. Dla smaku mozna posypac startym parezanem. 
  8. Zapiekamy w 200°C przez ok 20-25 minut.

Podajemy na cieplo z zielona salata.


Recette en français

Pour 4 personnes :

  • 600-700g de viande d'agneau (par exemple de l'épaule),
  • 1,2 kg de pommes de terre vitelotte,
  • 2 carottes,
  • 2 branches de céleri,
  • 3 gousses d'ail,
  • mélange d'épices/herbes pour assaisonner la viande (j'ai utilisé un mélange de noix de muscade, cumin, marjolaine, paprika…),
  • beurre ramolli, lait tiède,
  • huile de tournesol ou d'olives,
  • sel, poivre, noix de muscade,
  1. Assaisonner la viande avec les herbes/épices. Laisser reposer au frigo pendant au moins 6 heures.
  2. Dans une cocotte faire chauffer l'huile et saisir rapidement la viande. Ajouter la carotte et le céleri coupés en petit morceaux et les gousses d'ail. 
  3. Ajouter de l'eau (la viande doit être entièrement couverte) sel, poivre. Couvrir et laisser mijoter à feu doux pendant environ 2 heures. J'ai préparé ma viande dans une cocotte minute - 50 minutes.
  4. Entre temps faire cuire les pommes de terre (avec la peau) dans de l'eau salée ou à la vapeur. Attendre qu'elles soient tièdes, les éplucher, ajouter du beurre et du lait et écraser à l'aide d'une fourchette ou en faire une purée (perso, je préfère ce plat avec un écrasé de pdt). Ajouter du sel, poivre, noix de muscade.
  5. A l'aide d'une fourchette, effilocher la viande (il faut qu'elle soit bien tendre).
  6. Mélanger la viande avec la carotte et le céleri, ajouter 2-3 cuillères de jus de cuisson, saler, poivrer.
  7. Dans un plat allant au four et préalablement beurré mettre la viande et la couvrir avec une couche de pommes de terre. On peut le parsemer de parmesan râpé. 
  8. Mettre au four à 200°C pendant 25 minutes.

Servir chaud accompagné de la salade.

Smacznego / Bon appéti!

Pozdrawiam i do nastepnego przepisu :-)

Magda