Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
wtorek, 26 lutego 2013

Potrawka z parowkami

Ostatnio na wszystko brakuje mi czasu :-/. Na bloga tez. Na szczescie mam gdzies w zanadrzu pare gotowych przepisow. Mam nadzieje, ze z nadchodzaca wiosna i ladna pogoda wroce do formy i do kolejnych coolinarnych eksperymentow. 

Dzisiaj proponuje Wam szybkie, tanie i smaczne danie : potrawke z parowkami.

Skladniki na 4 porcje : 

  • 8 cienkich parowek (u mnie drobiowe),
  • 4 duze ziemniaki,
  • 2 czerwone papryki,
  • cebula,
  • szklanka posiekanych pomidorow z puszki,
  • oliwa z oliwek, sol, pieprz,
  • natka pietruszki. 

 

  1. Parowki kroimy w krazki, cebule w talarki, obrane ziemniaki w 1,5 cm kostke a papryke w paski.
  2. Na rozgrzanej lyzce oliwy z oliwek podsmazamy parowki i cebule. Po 3 minutach dorzucamy ziemniaki i smazymy, az wszystkie skladniki sie zarumienia. Zmniejszamy ogien i dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut. 
  3. Dodajemy papryke i pomidory. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dusimy, az ziemniaki bede miekkie.
  4. Posypujemy posiekana natka pietruszki. Podajemy z chlebem.

Potrawka z parowkami

Smacznego!

Magda

wtorek, 12 lutego 2013

Pizza 4 fromages

Dawno juz nie pisalam. Jakos czasu mi brak,zeby spokojnie usiasc, cos sklecic, popracowac nad fotkami... 

Dzisiejsze danie calkowicie odzwierciedla moj brak czasu : pizza 4 formages czyli danie gotowe w 45min, przygotowane bez wiekszego wysilku i weny tworczej. Co nie oznacza, ze nie bylo smaczne. Pizza zniknela w niecaly kwadrans :-) i pozostal po niej jedynie zapach koziego sera ;-)

Przepis na ciasto znajdziecie tutaj : Domowa pizza

Pozostale skladniki : 

  • 250g szpinaku (u mnie swiezy ale moze byc mrozony : wtedy nalezy dodac conajmniej 350g),
  • ser ricotta (250g),
  • 6 plasterkow koziego sera,
  • mozzarella,
  • 3 lyzki startego parmezanu,
  • sol, pieprz, oliwa z oliwek,
  • zabek czosnku

Pizza 4 fromages

  1. Szpinak podsmazamy krotko na oliwie z dodatkiem rozgniecionego czosnku. 
  2. Czekamy, az woda calkowicie odparuje i dodajemy do szpinaku ricotte. Doprawiamy sola i pieprzem.
  3. Z wyrosnietego ciasta formujemy pizze (grubosc ciasta zalezy od Waszego gustu).
  4. Na ciasto wykladamy mieszanke z ricotty i szpinaku, pokrojony w plasterki ser kozi i mozzarelle. 
  5. Pizze pieczemy przez 15-20min (w zaleznosci od grubosci naszego ciasta) W 215°C.
  6. Po wyjeciu z piekarnika posypujemy startym parmezanem.

 

pizza 4 fromages

Smacznego!

Magda

niedziela, 03 lutego 2013

Zielone risotto

Inspiracje do tego przepisu zaczerpnelam od naszego firmowego kateringowca. Wszyscy tak bardzo zachwycali sie tym daniem, ze z ciekawosci postanowilam sprobowac. Efekt : po powrocie z pracy zabralam sie za gotowanie :-). 

Wiadomosci na temat gotowania prawdziwego risotto zaczerpnelam stad.

Skladniki na 4 porcje :

  • 400g ryzu na risotto (u mnie arborio),
  • drobno posiekana cebula,
  • litr bulionu (z braku laku uzylam tego z kostki),
  • pol szklanki wytrawnego bialego wina,
  • lyzka masla,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 lyzki startego parmezanu,
  • 400g zielonych warzyw (u mnie brokuly, por, mrozony zielony groszek i mrozony wyluskany bob),
  • sol, pieprz.

 

Zielone risotto

  1. W glebokiej patelni rozgrzac oliwe i zeszklic na niej cebulke.
  2. Wsypac ryz i ciagle mieszajac poczekac, az ziarenka stana sie przezroczyste.
  3. Dolac wino i poczekac, az odparuje.
  4. Nastepnie dolac bulion w takiej ilosci, aby przykryl ryz.
  5. Zmniejszyc ogien i dodac warzywa. W trakcie gotowania mieszamy ryz od czasu do czasu i stopniowo dodajemy do niego bulion (tyle ile ryz bedzie mogl go wchlonac). 
  6. Ryz gotujemy do momentu, az bedzie al dente (czyli odrobine twardy).
  7. Zdejmujemy patelnie z ognia, dodajemy do ryzu pieprz, maslo i parmezan. Doprawic doo smaku sola jesli bulion nie byl wystarczajaco slony.

Moje risotto podalam jako dodatek do ryby ale z powodzeniem moze byc osobnym daniem.

zielone risotto

Version française :

Pour 4 personnes : 

  • 400g de riz arborio,
  • petit oignon finement haché,
  • 1 litre de bouillon,
  • 150ml de vin blanc sec,
  • 1 cuillère à soupe de beurre,
  • huile d'olive,
  • 2 cuillères de parmesan râpé,
  • 400g de légumes verts (fèves, petits poids, poireau, brocoli,
  • sel, poivre
  1. Dans un fait-tout faire chauffer 2 cuillères d'huile d'olive. Faire revenir l'oignon finement haché.
  2. Ensuite ajouter le riz. Attendre que les grains deviennent translucides et verser le vin blanc. Le laisser s'évaporer.
  3. Mouiller le riz avec le bouillon, ajouter les légumes (brocolis et poireau découpés en petit morceaux).
  4. Laisser cuire à feu doux en remuant assez souvent. Remouiller avec le bouillon à chaque fois que le riz a absorbé tout le liquide.
  5. Arrêter la cuisson quand le riz est encore légèrement al-dente. Ajouter le parmesan, le beurre et assaisonner si besoin (poivre et sel).

J'ai servi mon risotto pour accompagner un dos de cabillot cuit au four mais il peut bien évidemment être servi en tant qu'un plat complet.

Smacznego!

Magda