Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
środa, 30 stycznia 2013

Penne zapiekane z brokulami i serem.

Niby zwykla zapiekanka : makaron, brokuly i ser. A jednak na dlugo pozostala nam w pamieci dzieki rewelacyjnej "panierce" z czosnkiem i cytryna, ktora po upieczeniu tworzy chrupiaca i aromatyczna skorupke.

Skladniki na 4 porcje : 

  • 200g makaronu penne,
  • 400g brokulowych rozyczek,
  • 2 jajka,
  • 250ml smietany,
  • 80ml mleka,
  • 35g bulki tartej,
  • 80g startego parmezanu,
  • 80g zoltego sera startego na grubych oczkach,
  • 2 rozgniecione zabki czosnku,
  • 1 lyzka startej skorki z cytryny (uprzednio pozadnie wyszorowanej w cieplej wodzie),
  • 2 lyzki posiekanej natki pietruszki,
  • sol, pieprz, maslo do natluszczenia naczynia

 

Penne zapiekane z brokulami i serem.

  1. Makaron ugotowac al dente wedlug przepisu na opakowaniu.
  2. Brokuly podgotowac przez 5 minut w goracej, osolonej wodzie. Nastepnie przelac zimna woda i pozostawic w sitku, az ostygna.
  3. W salaterce wymieszac makaron, brokuly, jajka, mleko, smietane i zolty ser. Doprawic sola i pieprzem. 
  4. W osobnej miseczce wymieszac bulke tarta, parmezan, czosnek, skorke z cytryny i pietruszke.
  5. Makaronowa mieszanke przekladamy do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego i posypujemy wczesniej przygotowana "panierka".
  6. Zapiekamy przez 40 min w 220°C. Po wyjeciu z piekarnika, odczekac 10min przed podaniem.

Penne zapiekane z brokulami i serem.

Version française

Pour 4 personnes

  • 2oog de penne,
  • 400g de brocolis,
  • 2 oeufs,
  • 250ml de crème épaisse,
  • 80ml de lait,
  • 35g de chapelure,
  • 80g de parmesan râpé, 
  • 80g de fromage râpé,
  • 2 gousses d'ail écrasés,
  • 1 cuillère de zeste de citron,
  • 2 cuillères de persil haché,
  • sel, poivre, beurre
  1. Faire cuire les pâtes al dente.
  2. Blanchir les bouquets de brocolis dans de l'eau salée pendant 5 minutes. Les rincer à l'eau froide, laisser refroidir.
  3. Dans un saladier mélanger les pâtes, les brocolis, les oeufs, le fromage râpé, la crème et le lait. Assaisonner avec le sel et le poivre.
  4. Mélanger la chapelure, le parmesan , le zeste de citron, le persil et l'ail écrasé
  5. Dans un plat beurré allant au four mettre le mélange avec les pâtes, saupoudrer avec notre préparation de chapelure.
  6. Faire cuire pendant 40min dans un four à 220°C. Avant de servir notre gratin, laisser reposer pendant quelques minutes. 

Smacznego!

Pozdrowienia ze slonecznej Tuluzy.

Magda

niedziela, 27 stycznia 2013

Kefta

To orientalne danie, posiadajace wiele wersji w zaleznosci o kraju, w ktorym sie je podaje (kefta po libansku, po marokansku, po indyjsku, po tunezyjsku, etc) jest niczym innym niz egzotyczna odmiana naszych mielonych ;-)

Do przygotowania kefty beda potrzebne nam mieso mielone (najlepiej wolowine) i przyprawy. Duzo przypraw :-)

Skladniki na 4 porcje : 

  • 500g chudego mielonego miesa wolowego (lub pol na pol z baranina),
  • drobno posiekana cebula,
  • 1/2 lyzeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 1/2 lyzeczki mielonej kolendry,
  • 1 lyzeczka papryki w proszku,
  • 1/4 lyzeczki mielonego imbiru,
  • 2 lyzki swiezej posiekanej kolendry,
  • sol, pieprz,
  • ewentualnie 2 lyzki oliwy z oliwek do smazenia

 

Kefta

  1. Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy w salaterce. Najlepiej zrobic to przy uzyciu czystych raczek ;-). Odstawiamy w chlodne miejsce na pol godziny.
  2. Z miesa formujemy podluzne, owalne kotleciki i nadziewamy je na patyczki do szaszlykow.
  3. Smazymy na grillu, patelni do grillowania, planchy lub zwyklej patelni (wtedy nalezy dodac odrobine oliwy z oliwek) przez ok 5 minut z kazdej strony. Czas smazenia zalezy oczywiscie od wielkosci miesnych kulek. 

Kefta

Kefte podajemy z kasza kuskus (mozna doprawic ja do smaku swieza kolendra lub mieta) lub z doprawiona salata.

Smacznego!

Magda

sobota, 26 stycznia 2013

Zupa pieczarkowa

Kiedy na dworze zimno i plucha, dobrze rozgrzac sie czyms pozywnym, lekkostrawnym i do tego pysznym. Dzis w Tuluzie pogoda raczej listopadowa i dlatego proponuje Wam prosta w przygotowaniu zupe pieczarkowa. 

Skladniki na 4 porcje :

  • 250g obranych pieczarek,
  • 1 sredni ziemniak,
  • 1 litr bulionu (idealnie byloby uzyc tego domowej roboty ale w wersji dla zabieganych moze byc ten z kostki)
  • 2 liscie laurowe,
  • lyzka smietany,
  • odrobina posiekanej natki pietruszki,
  • lyzka startego sera 

 

  1. W garnku podgrzewamy bulion, wrzucamy do niego poieczarki, pokrojonego ziemniaka i liscie laurowe.
  2. Calosc gotujemy pod przykryciem przez ok 20 minut. 
  3. Po tym czasie wyjmujemy liscie laurowe i miksujemy zupe przy pomocy blendera. 
  4. Dodajemy smietane i doprawiamy sola i pieprzem.
  5. Podajemy z odrobina pietruszki i startego sera.

Zupa pieczarkowa

Smacznego!

Magda

11:15, wizzz31 , zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 23 stycznia 2013

Krewetki w pikantnym sosie kokosowym

Oj bedzie pieklo :-). Dla wielbicieli krewetek, ostrych przypraw i egzotycznych smakow. Oryginalne i wykwintne danie gotowe w pol godzinki. Idealny do przygotowania tej potrawy jest wok, ale na patelni lub w rondelku tez nam wyjdzie ;-)

Skladniki na 4 porcje : 

  • 400g krewetek (moga byc mrozone),
  • mala ostra papryczka,
  • czerwona papryka,
  • mala puszka kukurydzy (200g),
  • lodyga selera naciowego,
  • 350ml mleczka kokosowego,
  • sol, pieprz,
  • pol lyzeczki startego swiezego imbiru,
  • olej,
  1.  Czerwona papryke, ostra papryczke i seler naciowy kroimy w drobne kawalki.
  2. Warzywa podsmazamy na lyzce rozgrzanego oleju przez ok 5 min.
  3. Po tym czasie dodajemy obrane krewetki i imbir. Calosc podsmazamy jeszcze przez 3 minuty nieustannie mieszajac (w przypadku mrozonych krewetek czas gotowania przedluzamy o 3 minuty).
  4. Do woka wlewamy mleczko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogien i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. 
  5. Calosc doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Jako dodatek do sosu podalam ryz ugotowany na parze z dodatkiem kminu rzymskiego. I nie zapomnijcie o szklance wody do ugaszenia pozaru po zjedzeniu tego dania ;-)

Krewetki w pikantnym sosie kokosowym

Version française

Pour 4 personnes:

  • 400g de crevettes fraîches ou congelées,
  • 1 piment vert,
  • 1 poivron rouge,
  • 1 petite boîte de maïs (200g),
  • 1 branche de céleri,
  • 350ml de lait de coco,
  • demi cuillère de gingembre râpé,
  • sel, poivre, huile 
  1. Couper en petit morceaux le poivron rouge, le piment et le céleri branche.
  2. Faire revenir les légumes dans une cuillère d'huile pendant 5 minutes.
  3. Ajouter les crevettes et le gingembre. Faire revenir encore pendant 3 minutes.
  4. Ajouter le lait de coco et le faire bouillir. 
  5. Ensuite baisser le feu et faire cuire encore pendant 2-3 minutes.
  6. Assaisonner avec du sel et du poivre.

J'ai servi ce plat accompagné du riz cuit à la vapeur avec du cumin. Préparez un verre d'eau pour éteindre le feu dans votre bouche ;-)

Smacznego!

Magda

Oto ja

 

Dzis chcialabym pochwalic sie Wam uroczym prezentem, ktory dostalam od rodzicow... euuuuh... od Sw. Mikolaja ;-) pod choinke. 

Niestety moja kuchnia nie jest tak przestronna, a ja nie mam talii osy ;-) ale karykatura jest rewelacyjna. Bardzo dziekuje Swietemu Mikolajowi za ten przepiekny i oryginalny prezent.

Pozdrowionka

Magda

13:48, wizzz31 , Inne
Link Komentarze (1) »
piątek, 18 stycznia 2013

Gnocchi w sosie pieczarkowym

Dzis kolejna propozycja na zwykle gnocchi lub kopytka zamienic w ciekawe i smaczne danie. 

Tym razem poszlam na latwizne i kupilam w sklepie gotowe gnocchi. Przepis na domowe znajdziecie tutaj.

Skladniki na 2 porcje : 

  • opakowanie gotowych kluseczek (kopytka lub gnocchi),
  • 200ml gestej smietany,
  • maly jogurt naturalny (moze byc light),
  • 20dag pieczarek
  • pol cebuli,
  • natka pietruszki
  • sol, pieprz
  1. W zaroodpornym naczyniu mieszamy pokrojona  piorka cebule, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, lyzke posiekanej pietruszki i gnocchi (nie ugotowane).
  2. Calosc zalewamy smietana i jogurtem, doprawiamy sola i pieprzem.
  3. Zapiekamy w 200°C przez 20 minut i gotowe!

 

Gnocchi w sosie pieczarkowym

Gotowe gnocchi podajemy jako osobne danie lub dodatek do mies.

Pozdrawiam!

Magda

 
1 , 2