Archiwum
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Ulubione
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() |
piątek, 25 września 2015
Witam po baaaardzo dlugiej przerwie. Wracam ale dzis przepisu nie bedzie. Bedzie za to o czyms wazniejszym, niz kolejna zupa czy pieczen ;-). Bedzie o tym, ze warto pomagac i ze razem mozemy przeniesc gory! Sprawa jest nastepujaca : Kacperek, maly, niespelna dwuletni mezczyzna pilnie potrzebuje naszej pomocy. A dokladnie to jego serduszko, ktore czeka na operacje konieczna do tego, by Kacperek mogl rozwijac sie, broic ;-) , odkrywac swiat i szalec na placu zabaw jak jego rowiesnicy :-). Cala historia Kacperka jest opisana tutaj : Serduszko na slowo honoru i tam tez mozna dokonywac wplat na operacje. Kochani, licze na Was. Kazda zlotowka jest wazna i przybliza Kacperka do upragnionego celu. Z gory dziekuje za Wasze dobre serce! Dolaczcie do grona fanow Kacperka na FB -> tutaj i bierzcie udzial w licytacjach na Bazarku Kacperka. Akurat trwa licytacja ksiazki z przepisami "Pascal kontra Okrasa" z autografami obu Panow :-) Buziaki! Magda PS. juz za pare dni wracam na dobre z przepisem na super jablecznik :-). Do zobaczenia!
czwartek, 16 października 2014
Sporo czasu minelo od ostatniego wpisu. A to nie dlatego, ze odechcialo mi sie prowadzic bloga. Oj, to nie to! Po prostu poltora miesiaca temu moje zycie uleglo diametralnej zmianie. Pojawil sie w nim maly czlowieczek, ktory calkowicie pochlania moja uwage i czas. Korzystamy ze wspolnie spedzonych chwil. Szczerze mowiac nie mam czasu na gotowanie (biedny A. ;-), a juz o pisaniu na blogu i robieniu zdjec nawet nie wspomne. Ale wszystko wroci do normy, musimy tylko nabrac nowego rytmu :-). Serdecznie pozdrawiam osoby, ktore jeszcze tu zagladaja. Niedlugo tu wroce :-)! Do zobaczenia! Magda
wtorek, 19 sierpnia 2014
Lasagne au boeuf, courgette et carotteTEN dzien zbliza sie wielkimi krokami. Ostatnio nie mam zbyt wiele sil i checi na gotowanie. No i przede wszystkim (tak, jak na samym poczatku ciazy) gotowanie po prostu mi nie wychodzi. Nie wiem czy to hormony ;-) czy zmeczenie ale najwieksze kulinarne katastrofy przydarzaly mi sie w pierwszych tygodniach ciazy : smak i zapach kalmarow w sosie pomidorowym jeszcze przez dluuugi czas pozostana w naszej pamieci ;-))). Od zeszlego tygodnia znow ciagle cos przypalam, za bardzo doprawiam, drozdzowe buleczki wyszly twarde jak kamien, krem do ciasta okazal sie za rzadki i nawet nie wspomne o kaczych udkach w sosie pomaranczowym : pieknie wygladaly ale okazaly sie prawdziwym zagrozeniem dla naszego uzebienia ;-). Dzisiejsze danie jest jednym z niewielu, ktore wyszlo mi bez problemu w ostatnich dniach. Takze nawet poczatkujace kucharki moga bez problemu zabrac sie za jego przygotowanie! Zazwyczaj lasagne przyrzadzam z sosem bolognese. Tym razem dorzucilam warzywa i okazalo sie to strzalem w dziesiatke. A. nawet nie zorientowal sie, ze przemycilam w nim spora cukinie i starta marchewke :-) Na 4 porcje :
*wczesniej ugotowanych lub nie ( w zaleznosci od wskazowek na opakowaniu)
Recette en français bientôt sur le blog.
Smacznego // Bon appétit Magda
poniedziałek, 18 sierpnia 2014
Courge sautée à l'ail, persil et parmesan
Sezon na dynie uwazam za otwarty! Co prawda jeszcze ich niewiele na straganach ale pojawily sie juz pierwsze, dorodne okazy. Oczywiscie ku mojej uciesze, bo dynie lubie i czesto uzywam w mojej kuchni. Jest niskokaloryczna, pelna witamin z grupy B, bogata w potas, po ugotowaniu nie traci swych wartosci odzywczych... No i przede wszystkim jest smaczna! :-) Purée, zapiekanka, zupa, w farszu, w tarcie, w occie... Jest z czego wybierac. Oto dyniowe przepisy, ktore juz pojawily sie na moim blogu :
Dzisiejszy przepis dostalam razem ze swiezo zakupiona dynia. Idealne jako dodatek do mies i ryb. Polecam!
Recette en français
Smacznego // Bon appétit. Magda
piątek, 01 sierpnia 2014
Tomate avec les rillettes de thonCzerwone, zielone, zolte a nawet czarne. Duze, miesiste lub male koktajlowe. Niskokaloryczne wiec idealnie nadaja sie do wszelkiego rodzaju diet. Bezcenne zrodlo witamin, bogate w likopen - antyutleniacz, ktory chroni nasz organizm przed wieloma schorzeniami. Niezbedny skladnik letnich salatek, tart czy kanapek. Pomidor :-). Dzisiejszy przepis powstal w 10 minut i okazal sie idealna propozycja na obiad w upalne dni. Oto inne pomidorowe propozycje, ktore pojawily sie na moim blogu :
Do dzisiejszego dania potrzebna nam bedzie pasta z tunczyka, na ktora przepis znajdziecie tutaj -> klik, klik i ladne, dojrzale pomidory. Przy pomocy ostrego noza, kroimy pomidory na plasterki. Kazdy z pomidorowych plasterkow przekladamy lyzka pasty z tunczyka. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z kromka swiezego lub grillowanego chleba i gotowe!
Recette en françaisPour réaliser cette recette, il faut préparer les rillettes de thon selon cette recette -> click, click A l'aide d'un couteau bien aiguisé , découper les tomates bien mûres en tranches régulières. Alterner les tranches de tomates avec une cuillère à soupe de rillettes. Décorer avec les feuilles de basilic. Servir bien frais avec quelques tranches de pain.
Smacznego // Bon appétit. Magda
środa, 30 lipca 2014
Carotte râpée au basilic et citron vertPonoc dobrze robi na oczy... I na ladna, zlocista cere:-). Jest smaczna, niedroga i latwa w przygotowaniu. Jedni wola ja ugotowana, drudzy surowa, chrupiaca... Ja jestem jej fanka w kazdej chyba postaci. Marchewka, latem mloda, slodziutka, idealna do wszelkiego rodzaju dan z grilla. Tym razem w orzezwiajacej wersji z sokiem z limonki i ze swieza bazylia. Zapraszam do degustacji :-)
Recette en français
Smacznego // Bon appétit Magda |