Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
O autorze
Tagi
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
piątek, 25 września 2015

Witam po baaaardzo dlugiej przerwie. Wracam ale dzis przepisu nie bedzie. Bedzie za to o czyms wazniejszym, niz kolejna zupa czy pieczen ;-). Bedzie o tym, ze warto pomagac i ze razem mozemy przeniesc gory! 

Sprawa jest nastepujaca : Kacperek, maly, niespelna dwuletni mezczyzna pilnie potrzebuje naszej pomocy. A dokladnie to jego serduszko, ktore czeka na operacje konieczna do tego, by Kacperek mogl rozwijac sie, broic ;-) , odkrywac swiat i szalec na placu zabaw jak jego rowiesnicy :-). Cala historia Kacperka jest opisana tutaj : Serduszko na slowo honoru i tam tez mozna dokonywac wplat na operacje. 

Kochani, licze na Was. Kazda zlotowka jest wazna i przybliza Kacperka do upragnionego celu. 

Z gory dziekuje za Wasze dobre serce! Dolaczcie do grona fanow Kacperka na FB -> tutaj i bierzcie udzial w licytacjach na Bazarku Kacperka. Akurat trwa licytacja ksiazki z przepisami "Pascal kontra Okrasa" z autografami obu Panow :-)

Buziaki!

Magda

PS. juz za pare dni wracam na dobre z przepisem na super jablecznik :-). Do zobaczenia! 

czwartek, 16 października 2014

Sporo czasu minelo od ostatniego wpisu. A to nie dlatego, ze odechcialo mi sie prowadzic bloga. Oj, to nie to! Po prostu poltora miesiaca temu moje zycie uleglo diametralnej zmianie. Pojawil sie w nim maly czlowieczek, ktory calkowicie pochlania moja uwage i czas. Korzystamy ze wspolnie spedzonych chwil. Szczerze mowiac nie mam czasu na gotowanie  (biedny A. ;-), a juz o pisaniu na blogu i robieniu zdjec nawet nie wspomne. Ale wszystko wroci do normy, musimy tylko nabrac nowego rytmu :-). 

Serdecznie pozdrawiam osoby, ktore jeszcze tu zagladaja. Niedlugo tu wroce :-)! Do zobaczenia!

Magda

22:55, wizzz31 , Inne
Link Komentarze (2) »
wtorek, 19 sierpnia 2014

Lasagne au boeuf, courgette et carotte

TEN dzien zbliza sie wielkimi krokami. Ostatnio nie mam zbyt wiele sil i checi na gotowanie. No i przede wszystkim (tak, jak na samym poczatku ciazy) gotowanie po prostu mi nie wychodzi. Nie wiem czy to hormony ;-) czy zmeczenie ale najwieksze kulinarne katastrofy przydarzaly mi sie w pierwszych tygodniach ciazy : smak i zapach kalmarow w sosie pomidorowym jeszcze przez dluuugi czas pozostana w naszej pamieci ;-))). Od zeszlego tygodnia znow ciagle cos przypalam, za bardzo doprawiam, drozdzowe buleczki wyszly twarde jak kamien, krem do ciasta okazal sie za rzadki i nawet nie wspomne o kaczych udkach w sosie pomaranczowym : pieknie wygladaly ale okazaly sie prawdziwym zagrozeniem dla naszego uzebienia ;-). 

Dzisiejsze danie jest jednym z niewielu, ktore wyszlo mi bez problemu w ostatnich dniach. Takze nawet poczatkujace kucharki moga bez problemu zabrac sie za jego przygotowanie! Zazwyczaj lasagne przyrzadzam z sosem bolognese. Tym razem dorzucilam warzywa i okazalo sie to strzalem w dziesiatke. A. nawet nie zorientowal sie, ze przemycilam w nim spora cukinie i starta marchewke :-)

Na 4 porcje : 

  • 350g mielonego miesa wolowego,
  • platy makaronu na lasagne*,
  • 1 cukinia,
  • 1 marchewka,
  • 2 zabki czosnku,
  • sredniej wielkosci cebula,
  • puszka pomidorow w zaprawie,
  • oliwa z oliwek,
  • swieza bazylia
  • sol, pieprz, cukier,
  • na beszamel : 2 lyzki masla, 2 lyzki maki, szklanka mleka, galka muszkatolowa
  • opcjonalnie : mozzarella i odrobina startego parmezanu

*wczesniej ugotowanych lub nie ( w zaleznosci od wskazowek na opakowaniu)

  1. Na duzej patelni lub w rondlu rozgrzac oliwe z oliwek, podsmazyc na niej przez pare minut starta na grubych oczkach cukinie i marchewke, posiekana cebule i czosnek. 
  2. Dodac mieso, podsmazyc je przez 3-5 minut.
  3. Dodac pomidory z zalewa, 2 lyzki cukru i doprawic sola i pieprzem. 
  4. W zaroodpornym, nasmarowanym maslem naczyniu ulozyc pierwsza warstwe makaronu na lasagne. Zalac sosem miesno-warzywnym (tak aby makaron byl calkowicie zakryty). Opcja dla lasuchow i tych , ktorzy nie licza kalorii: kazda warstwe sosu mozna posypac odrobina startej mozzarelli.
  5. Nakladamy kolejna warstwe makaronu, nastepnie sos, itd. Konczymy warstwa makaronu. 
  6. W malym rondelku przygotowujemy sos beszamel : na srednim ogniu roztapiamy maslo, posypujemy maka i energicznie mieszamy do momentu, az calosc zacznie sie "pienic". Zalewamy mlekiem i caly czas mieszajac czekamy, az sos zgestnieje. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i galka muszkatolowa.
  7. Zalewamy beszamelem ostatnia warstwe makaronu i zapiekamy w 185°C przez ok 45 minut. Jesli wierzch zapiekanki zarumieni sie zbyt szybko, przykrywamy ja kawalkiem folii aluminiowej. 
  8. Po wyjeciu lasagne z piekarnika nalezy odczekac przed podaniem ok 5-10 minut (zeby latwiej pokroic zapiekanke). Posypujemy drobno posiekana bazylia i parmezanem.

Recette en français bientôt sur le blog.

 

Smacznego // Bon appétit

Magda

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Courge sautée à l'ail, persil et parmesan

 


Sezon na dynie uwazam za otwarty! Co prawda jeszcze ich niewiele na straganach ale pojawily sie juz pierwsze, dorodne okazy. Oczywiscie ku mojej uciesze, bo dynie lubie i czesto uzywam w mojej kuchni. Jest niskokaloryczna, pelna witamin z grupy B, bogata w potas, po ugotowaniu nie traci swych wartosci odzywczych... No i przede wszystkim jest smaczna! :-) Purée, zapiekanka, zupa, w farszu, w tarcie, w occie... Jest z czego wybierac.

Oto dyniowe przepisy, ktore juz pojawily sie na moim blogu : 

Dzisiejszy przepis dostalam razem ze swiezo zakupiona dynia. Idealne jako dodatek do mies i ryb. Polecam!

  • 1kg dyni,
  • 4 zabki czosnku,
  • duza garsc posiekanej natki pietruszki,
  • sok z polowy cytryny,
  • 100g parmezanu,
  • Sol, pieprz,
  • oliwa z oliwek
  1. Obrana ze skory dynie kroimy na sredniej wielkosci kawalki. 
  2. W duzej patelni rozgrzewamy 3 lyzki oliwy. Wrzucamy na nia dynie. Lekko solimy i podsmazamy dynie na srednim ogniu przez ok 10 minut, az sie zarumieni i zmieknie.
  3. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smazymy jeszcze przez ok 5 minut.
  4. Polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy sola i pieprzem. 
  5. Dynie podajemy na cieplo. Przed podaniem posypujemy natka pietruszki i startym paremezanem.

 

 

Recette en français

  • 1kg de courge musquée,
  • 4 gousses d'ail,
  • 1 grosse poignée de persil haché,
  • jus d'un demi citron,
  • 100g de parmesan,
  • sel, poivre, 
  • huile d'olive
  1. Eplucher la courge et la découper en cubes.
  2. Dans une grande sauteuse, faire chauffer 3 cuillères à soupe d'huile d'olive. Ajouter la courge et faire cuire à feu moyen pendant 10 minutes, le temps qu'elle soit dorée.
  3. Ajouter l'ail finement haché, assaisonner avec du sel et poivre. Continuer la cuisson pendant 5-7 minutes, le temps que la courge soit moelleuse, bien cuite.
  4. Ajouter le persil haché et le jus de citron. Bien mélanger.
  5. Servir chaud, parsemer de parmesan râpé juste avant de servir.

 

Smacznego // Bon appétit.

Magda

piątek, 01 sierpnia 2014

 

Tomate avec les rillettes de thon

Czerwone, zielone, zolte a nawet czarne. Duze, miesiste lub male koktajlowe. Niskokaloryczne wiec idealnie nadaja sie do wszelkiego rodzaju diet. Bezcenne zrodlo witamin, bogate w likopen - antyutleniacz, ktory chroni nasz organizm przed wieloma schorzeniami. Niezbedny skladnik letnich salatek, tart czy kanapek. Pomidor :-).

Dzisiejszy przepis powstal w 10 minut i okazal sie idealna propozycja na obiad w upalne dni.

Oto inne pomidorowe propozycje, ktore pojawily sie na moim blogu :

 

Do dzisiejszego dania potrzebna nam bedzie pasta z tunczyka, na ktora przepis znajdziecie tutaj -> klik, klik i ladne, dojrzale pomidory. 

Przy pomocy ostrego noza, kroimy pomidory na plasterki. Kazdy z pomidorowych plasterkow przekladamy lyzka pasty z tunczyka. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z kromka swiezego lub grillowanego chleba i gotowe!

 

Recette en français

Pour réaliser cette recette, il faut préparer les rillettes de thon selon cette recette -> click, click

A l'aide d'un couteau bien aiguisé , découper les tomates bien mûres en tranches régulières. Alterner les tranches de tomates avec une cuillère à soupe de rillettes. Décorer avec les feuilles de basilic. Servir bien frais avec quelques tranches de pain.

 

Smacznego // Bon appétit.

Magda

Faszerujemy 2014!

środa, 30 lipca 2014

Carotte râpée au basilic et citron vert

Ponoc dobrze robi na oczy... I na ladna, zlocista cere:-). Jest smaczna, niedroga i latwa w przygotowaniu. Jedni wola ja ugotowana, drudzy surowa, chrupiaca... Ja jestem jej fanka w kazdej chyba postaci. Marchewka, latem mloda, slodziutka, idealna do wszelkiego rodzaju dan z grilla. Tym razem w orzezwiajacej wersji z sokiem z limonki i ze swieza bazylia. Zapraszam do degustacji :-)

 

  • 4 sredniej wielkosci marchewki,
  • sok z polowy limonki,
  • 2 lyzki posiekanej bazylii,
  • 3 lyzki oliwy z oliwek,
  • sol, pieprz,
  1. Starta na grubych oczkach marchewke doprawamy oliwa z oliwek, sokiem z limonki, sola i pieprzem. 
  2. Odstawiamy do lodowki na co najmniej pol godziny i gotowe!

 

 

Recette en français

  • 4 carottes,
  • jus d'un demi citron vert,
  • 2 cuillères à soupe de basilic frais finement haché,
  • 3 cuillères à soupe d'huile d'olive,
  • sel, poivre
  1. Râper les carottes, ajouter le jus de citron, le basilic et assaisonner avec du sel et poivre.
  2. Mettre au frais pendant au moins 30 minutes.

Płaski brzuch- posiłki dietetyczne

 

Smacznego // Bon appétit

Magda

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 37