Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Dynia z czosnkiem, pietruszka i parmezanem

Courge sautée à l'ail, persil et parmesan

 


Sezon na dynie uwazam za otwarty! Co prawda jeszcze ich niewiele na straganach ale pojawily sie juz pierwsze, dorodne okazy. Oczywiscie ku mojej uciesze, bo dynie lubie i czesto uzywam w mojej kuchni. Jest niskokaloryczna, pelna witamin z grupy B, bogata w potas, po ugotowaniu nie traci swych wartosci odzywczych... No i przede wszystkim jest smaczna! :-) Purée, zapiekanka, zupa, w farszu, w tarcie, w occie... Jest z czego wybierac.

Oto dyniowe przepisy, ktore juz pojawily sie na moim blogu : 

Dzisiejszy przepis dostalam razem ze swiezo zakupiona dynia. Idealne jako dodatek do mies i ryb. Polecam!

  • 1kg dyni,
  • 4 zabki czosnku,
  • duza garsc posiekanej natki pietruszki,
  • sok z polowy cytryny,
  • 100g parmezanu,
  • Sol, pieprz,
  • oliwa z oliwek
  1. Obrana ze skory dynie kroimy na sredniej wielkosci kawalki. 
  2. W duzej patelni rozgrzewamy 3 lyzki oliwy. Wrzucamy na nia dynie. Lekko solimy i podsmazamy dynie na srednim ogniu przez ok 10 minut, az sie zarumieni i zmieknie.
  3. Dodajemy drobno posiekany czosnek i smazymy jeszcze przez ok 5 minut.
  4. Polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy sola i pieprzem. 
  5. Dynie podajemy na cieplo. Przed podaniem posypujemy natka pietruszki i startym paremezanem.

 

 

Recette en français

  • 1kg de courge musquée,
  • 4 gousses d'ail,
  • 1 grosse poignée de persil haché,
  • jus d'un demi citron,
  • 100g de parmesan,
  • sel, poivre, 
  • huile d'olive
  1. Eplucher la courge et la découper en cubes.
  2. Dans une grande sauteuse, faire chauffer 3 cuillères à soupe d'huile d'olive. Ajouter la courge et faire cuire à feu moyen pendant 10 minutes, le temps qu'elle soit dorée.
  3. Ajouter l'ail finement haché, assaisonner avec du sel et poivre. Continuer la cuisson pendant 5-7 minutes, le temps que la courge soit moelleuse, bien cuite.
  4. Ajouter le persil haché et le jus de citron. Bien mélanger.
  5. Servir chaud, parsemer de parmesan râpé juste avant de servir.

 

Smacznego // Bon appétit.

Magda

poniedziałek, 18 sierpnia 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
gin86
2014/08/22 01:31:27
Mmm, dynia... Już się zdążyłam za nią stęsknić :)