Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Salatka Caprese inaczej...

Caprese revisitée

 

Salatka Caprese, klasyka wloskiej kuchni : dobra mozzarella di bufala, dojrzale pomidory, swieza bazylia i oliwa z oliwek. W tradycyjnej wersji pomidory i mozzarella sa pokrojone w plastry, przekladane na przemian. Dzisiejszy przepis chodzil mi po glowie od dawna. I gdy zobaczylam na blogu przepis Doroty -> klik, klik , postanowilam zabrac sie za moja wersje tej pysznej salatki.

Skladniki na 2 porcje :

  • 2 kulki mozzarelli,
  • 4 dojrzale pomidory,
  • lyzka oliwy z oliwek,
  • lyzeczka octu winnego,
  • pol zabka czosnku,
  • swieza bazylia,
  • sol, pieprz,
  1. Sparzone i obrane ze skorki pomidory miksujemy w blenderze razem z czosnkiem i octem winnym.
  2. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  3. Rozlewamy pomidorowe purée do 2 glebokich talerzy. Odstawiamy do lodowki na pol godziny.
  4. Na srodku kazdego talerza kladziemy kulke mozzarelli. 
  5. Polewamy dookola oliwa z oliwek i posypujemy posiekana bazylia.

Do tego swieza bagietka i danie gotowe!

 

Recette en français

Pour 2 personnes:

  • 2 mozzarella di bufala,
  • 4 tomates bien mûres,
  • 1 cuillères à soupe d'huile d'olive,
  • 1 cuillère à café de vinaigre balsamique,
  • 1/2 gousse d'ail,
  • basilic frais,
  • sel, poivre,
  1. Tromper les tomates dans de l'eau bouillante pendant 30sec, ensuite enlever la peau.
  2. Dans un blender, mixer les tomates, l'ail et le vinaigre. Assaisonner avec du sel et poivre.
  3. Mettre au frais pendant 30 minutes.
  4. Verser notre purée de tomates dans 2 assiettes creuses, déposer une boule de mozza au milieu de chaque assiette.
  5. Arroser avec de l'huile d'olive et ajouter du basilic haché. 

Servir bien frais avec quelques tranches de baguette. 

Smacznego // Bon appétit!

Magda

poniedziałek, 28 lipca 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
horecaservice
2014/07/30 08:48:49
wow...świetny pomysł :)
-
wizzz31
2014/07/30 10:06:02
Dziekuje :-)