Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Przystawka z ogorka i twarozku

Bouchées de concombre à la faisselle et ciboulette

Pare dni temu udalo mi sie kupic twarog. Taki jak w Polsce :-). Do tego garsc szczypiorku, ktory dzielnie rosnie na balkonie i chrupiace, swieze ogorki. Idealna przystawka na letnie dni. I w dodatku gotowa w 10 minut! 

  • 1 ogorek szklarniowy,
  • 200g twarogu,
  • 3 lyzki drobno posiekanego szczypiorku,
  • 2 lyzki kwasnej smietany,
  • sol, pieprz
  1. Ogorka dokladnie myjemy i kroimy na okolo 7 cm kawalki. Nastepnie kazdy z kawalkow kroimy wzdluz na plasterki o grubosci 2-3mm.
  2. Twarog rozdrabniamy widelcem, dodajemy szczypiorek, smietane, sol i pieprz. Dokladnie mieszamy.
  3. Na plasterek z ogorka nakladamy lyzke twarozku i przykrywamy drugim plasterkiem. Mozemy zwiazac je przy pomocy dlugiego szczypiorku. 
  4. Podajemy dobrze schlodzone ze swiezym chlebem.

 

Recette en français

  • 1 concombre,
  • 200g de faisselle,
  • 3 cuillères à soupe de ciboulette finement hachée,
  • 2 cuillères à soupe de crème fraiche, 
  • sel, poivre
  1. Egoutter la faisselle.
  2. Découper le concombre en morceaux longs de 7cm. Ensuite les couper dans le sens de la longueur en tranches de 2-3mm.
  3. Mélanger la faisselle avec la crème fraiche, la ciboulette et assaisonner avec du sel et poivre.
  4. Déposer une grosse cuillère de faisselle sur une tranche de concombre, la couvrir avec une autre tranche. Continuer l'opération jusqu'à ce que toutes les tranches de concombre soient utilisées.
  5. Servir bien frais avec du pain.

 

 

Smacznego // Bon appétit!

Magda

niedziela, 27 lipca 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: