Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Owocowe gazpacho na upalne dni

Gaspacho de fruits

Znowu dzis u mnie owocowo. No bo jak nie korzystac z dobrodziejstw lata? Zwlaszcza kiedy za oknem temperatury przekraczaja 30°C! Zachcialo mi sie czegos slodkiego, zimnego, orzezwiajacego. A ze pod reka mialam melony, dojrzale brzoskwinie i arbuza, nie musialam dlugo szukac pomyslu na to jak je wykorzystac ;-). Zapraszam na degustacje letniego gazpacho.

Na 4 porcje :

  • 1 duzy, dojrzaly melon,
  • 6 dojrzalych brzoskwini,
  • 1/4 sredniej wielkosci arbuza,
  • pare listkow misty,
  • opcjonalnie : 2 lyzki porto,
  1. Obrane ze skorki brzoskwinie i melona kroimy na kawalki. Miksujemy razem z mieta w blenderze. 
  2. Dodajemy porto i odstawiamy d o lodowki na co najmniej godzine.
  3. Arbuza kroimy w nieduza kostke lub przy pomocy specjalnej lyzeczki wycinamy z niego kulki. Wkladamy do zamrazalnika na ok 30 minut.
  4. Podajemy schlodzone gazpacho z melona i brzoskwini razem z arbuzowymi "kostkami lodu".

Recette en français

Pour 4 personnes:

  • 1 grand melon,
  • 6 pêches bien mûres,
  • 1/4 de pastèque,
  • quelques feuilles de menthe,
  • en option : 2 cuillères à soupe de porto
  1. Dans un blender, mixer ensemble le melon, les pêches épluchées et la menthe.
  2. Ajouter le porto et mettre au frais pendant au moins 1 heure.
  3. Découper la pastèque en cubes ou en billes à l'aide d'une cuillère. Mettre au congélateur pendant 30 minutes.
  4. Servir le gaspacho bien frais, accompagné des "glaçons" à la pastèque.

Smacznego // Bon appétit!

Magda

środa, 16 lipca 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: