Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka z pomidorami, serem i szynka pod beszamelem

Tartine de pain grillée : jambon tomates et béchamel 

Mundialowe szalenstwo czas zaczac! Nie wiem jak Wy, ale ja z wielka przyjemnoscia obejrze footbolowe zmagania. A na mecz trzeba sie przygotowac : schlodzone piwko lub inny napoj orzewiajacy i cos na zab :-). Inspiracja do dziejszego przepisu jest wloska bruschetta : duza, opieczona kromka chleba, natarta czosnkiem, podana z pomidorami, bazylia i oliwa z oliwek. Postanowilam zrobic cos bardziej pozywnego (przeciez ogladanie meczu tez bywa meczace ;-) i dodalam troche sera, szynke i calosc zapieklam z odrobina beszamelu. Wyszlo przepysznie!

Skladniki na 4 porcje* : 

  • 4 duze kromki chleba na bruschette(rozmiar XXL ;-) lub 8 kromek zwyklego chleba,
  • 4 garscie startego sera :  emmentaler lub mozzarella,
  • 2 srednie pomidory,
  • 1 srednia cebula,
  • ok 20 czarnych oliwek,
  • 4 duze plastry gotowanej szynki (lub inna wedlina wedlug upodobania),
  • garsc posiekanej bazylii,
  • na sos beszamel : 20g masla, 2 lyzki maki pszennej, 250ml mleka, galka muszkatolowa,
  • sol, pieprz,
  1. Na kromce chleba ukladamy : starty ser, pokrojona w nieduze kawalki szynke, cebule posiekana w piorka, plasterki pomidora i pokrojone w krazki oliwki.
  2. Przygotowujemy sos beszamelowy : w rodnelku roztapiamy maslo, dodajemy make i energicznie mieszajac czekamy, az skladniki sie podgrzeja i zaczna lekko "pienic". Powoli dodajemy mleko i caly czas mieszamy (inaczej otrzymamy sos z grudkami ;-) do momentu, az sos zgestnieje. Doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa. 
  3. Polewamy sosem wczesniej przygotowane kromki i zapiekamy w piekarniku (190°C) przez ok 15 minut. Zapiekanki posypujemy posiekana, swieza bazylia i podajemy na cieplo z zielona salata.

*ilosc skladnikow podalam "na oko", wszystko zalezy od naszego apetytu ;-)

Recette en français 

Pour 4 personnes :

  • 4 tranches de pain spécial bruschetta,
  • 4 poignées de fromage râpé (emmental ou mozzarella),
  • 2 tomates,
  • 1 oignon,
  • 4 tranches de jambon blanc,
  • environ 20 olives noires,
  • 1 poignée de basilic frais,
  • pour la béchamel : 20g de beurre, 2 cuillères à soupe de farine, 250ml de lait, noix de muscade,
  • sel, poivre,
  1. Sur les tranches de pain, déposer les ingrédients par couches : fromage râpé, jambon découpé en petits morceaux, oignon finement haché, tranches de tomates, olives coupées en rondelles.
  2. Préparer la béchamel : dans une petite casserole, faire fondre le beurre, ajouter la farine. Bien mélanger à l'aide d'un fouet. Verser doucement le lait tout en remuant. Assaisonner avec du sel, poivre et noix de muscade. Continuer la cuisson pendant quelques minutes en fouettant, jusqu'à ce que la sauce épaississe.
  3. Verser la béchamel (environ 2 cuillères/tranche de pain) et mettre au four à 190°C pendant 15 minutes.
  4. A la sortie du four, ajouter le basilic finement haché et servir chaud avec de la salade.

Bon appétit // Smacznego

Magda

sobota, 14 czerwca 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: