Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Souvlaki z krewetek w sosie z pomidorow i kopru wloskiego

Souvlakia de crevettes avec sa sauce tomates-fenouil

Dzis bedzie po grecku. Souvlaki (suwlaki) to po prostu greckie szaszlyki, najczesciej przygotowane z miesa wieprzowego lub z kurczaka, pieczone na ruszcie. Ja proponuje Wam inna wersje tego dania : krewetki doprawione cytryna, czosnkiem i mieta. Podalam je z przepysznym, kwaskowatym sosem i ryzem pilaf (przepis znajdziecie tutaj). Pyszne i lekkie danie dla fanow krewetek. Przepis pochodzi z ksiazki "Recettes crétoises et des îles grecques"

Skladniki na 4 porcje:

  • 1kg surowych krewetek,
  • 2 lyzki oliwy z oliwek,
  • 3 zabki rozgniecionego czosnku,
  • 2 lyzki posiekanej, swiezej miety,
  • lyzeczka startej skorki z cytryny (oczywiscie uprzednio wyparzonej),
  • 2 lyzki soku z cytryny,

Na sos :

  • 1/4 bulwy kopru wloskiego,
  • 3 lyzki oliwy z oliwek,
  • 1 mala cebula, drobno posiekana,
  • 2 zabki czosnku,
  • 3 dojrzale pomidory,
  • 3 lyzki soku z cytryny,
  • lyzka posiekanej miety
  • sol i pieprz
  1. Krewetki obieramy i przy pomocy noza usuwamy ciemna zylke czyli jelito.
  2. Z oliwy, czosnku, miety i cytryny przygotowujemy marynate i zalewamy nia krewetki.
  3. Odstawiamy do lodowki na godzine.
  4. W miedzyczasie przygotowujemy sos : mieszamy drobno posiekane warzywa - koper wloski, cebule, czosnek i obrane ze skorki pomidory. Doprawiamy mieta, sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Odstawiamy do lodowki.
  5. Krewetki nabijamy na dlugie wykalaczki, smazymy je na grillu, planchy czy patelni od czasu do czasu smarujemy marynata. Krewetki smaza sie szybko : po 2 minuty z kazdej strony.
  6. Szaszlyki podajemy z wczesniej przygotowanym i schlodzonym sosem i ryzem pilaf.

Recette en français 

Pour 4 personnes:

  • 1kg de crevettes crues,
  • 2 cuillères à soupe d'huile d'olive,
  • 3 gousses d'ail,
  • 2 cuillères à soupe de menthe finement hachée,
  • 1 cuillère à soupe de zeste de citron,
  • 2 cuillères à soupe de jus de citron,

Pour la sauce:

  • 1/4 de fenouil,
  • 3 cuillères d'huile d'olive,
  • 1 petit oignon,
  • 2 gousses d'ail,
  • 3 tomates bien mûres 
  • 3 cuillères à soupe de jus de citron,
  • 1 cuillère à soupe de menthe hachée,
  • sel, poivre,
  1. Décortiquer et nettoyer les crevettes.
  2. Préparer la marinade : huile d'olives, jus et zeste de citron, ail pilé et menthe.
  3. Mélanger les crevettes avec la marinade. Mettre au frais pendant 1h.
  4. Préparer la sauce : mélanger les tomates en cubes, fenouil finement taillé, oignon haché, ail pilé, menthe, huile d'olive, jus de citron, sel et poivre. Mettre au frais.
  5. Préparer les brochettes de crevettes. Faire cuire sur un barbecue ou à la plancha en les arrosant avec le reste de la marinade.
  6. Servir les brochettes avec la sauce accompagnées de riz pilaf.

Bon appétit // Smacznego

Magda


wtorek, 03 czerwca 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: