Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pomidorowa przystawka z kozim serem / Kurczak

Verrine tomate-poulet-chèvre

Juz myslalam, ze nie zdarze!!! Dzis ostatni dzien na zgloszenie przepisow do pudliszkowego konkursu - Pomidorowe inspiracje. Wymyslilam sobie przepis z uzyciem domowej roboty serka koziego i stad ten lekki poslizg czasowy. No bo przeciez serek musi dojrzec :-). Jakos nie wzielam pod uwage tego parametru ;-). Ale juz po wszystkim, udalo sie! Przystawka wyszla dokladnie taka, jak sobie to wymyslilam : swieza, lekka i letnia. Zapraszam na przepis.

 

Na 4 porcje :

  • 1 duzy pomidor,
  • 1 maly ogorek,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 4 male jogurty z mleka koziego,
  • 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
  • 2 lyzki drobno posiekanej bazylii,
  • 1 lyzka drobno posiekanego szczypiorku,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 zabki czosnku,
  • swiezy rozmaryn i tymianek,
  • 2 lyzki soku z cytryny,
  • 2 lyzeczki oliwy z oliwek,
  • sol, pieprz, 
  1. Pierwszy i najwazniejszy krok - przygotowanie koziego serka. Durszlak wykladamy gaza i podkladamy pod niego miseczke. Wylewamy do niego jogurt i odstawiamy do lodowki na 3 dni.
  2. Po tym czasie przekladamy serek do czystej miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki, posiekana bazylie i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  3. Przygotowujemy papiloty z piersi kurczaka : na folii aluminiowej ukladamy mieso z kurczaka, doprawiamy sola, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy rozmaryn, czosnek i tymianek, podlewamy oliwa z oliwek. Zamykamy papiloty i wkladamy do piekarnika (200°C) na 25 minut.
  4. Kroimy w drobna kosteczke pomidora, ogorka i oliwki. Doprawiamy sola i pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. 
  5. Kroimy piersi z kurczaka w drobna kostke. 
  6. W indywidualnych naczynkach ukladamy warstwowo : mieszanke z pomidora i ogorka, nastepnie piers z kurczaka i konczymy warstwa pomidorowego serka.
  7. Wkladamy do lodowki na conajmniej godzine. 

 

Recette en français 

Pour 4 verrines:

  • 1 grosse tomate,
  • 1/2 concombre,
  • 10 olives noires dénoyautées, 
  • 4 yaourts au lait de chèvre,
  • 2 cuillères de concentré de tomates,
  • 2 cuillères à soupe de basilic haché,
  • 1 cuillère à soupe de ciboulette,
  • 2 petits blancs de poulet,
  • 2 gousses d'ail,
  • thym et romarin frais,
  • 2 cuillères à soupe de jus de citron,
  • 2 cuillères à café d'huile d'olive,
  • Sel, poivre,
  1. Au fond d'une passoire mettre un bout de collant fin (neuf et propre!). Installer la passoire sur un bol. 
  2. Verser le yaourt dans la passoire, mettre au frigo pendant 2-3 jours.
  3. Mettre le formage dans un bol propre, ajouter le concentré de tomates et le basilic frais. Assaisonner avec sel et poivre.
  4. Préparer le poulet : déposer les blancs sur une feuille de papier alu, assaisonner avec le jus de citron, sel, poivre, huile d'olive, thym et romarin frais, gousses d'ail. Bien fermer les papillotes et les mettre au four préchauffé à 200°C pendant 25 minutes.
  5. Découper la tomate, le concombre et les olives en petits cubes. Assaisonner avec le sel, poivre, ajouter la ciboulette.
  6. Au fond de chaque verrine déposer une couche de mélange tomate-concombre, une couche de blanc de poulet détaillé en petits cubes et finir avec une couche de fromage de chèvre. Mettre au frais pendant au moins une heure.

 

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Smacznego // Bon appétit

Magda

poniedziałek, 23 czerwca 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
nashelly
2014/06/23 20:32:00
Świetna przystawka, uwielbiam takie ciekawe dania :)
-
Gość: magma, *.80-202-102.nextgentel.com
2014/06/23 20:43:11
świetna przekąska:)
-
wizzz31
2014/06/23 21:14:58
Dziekuje za uznanie :-)
Ciesze sie, ze pomysl przypadl Wam do gustu!