Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pasta z tunczyka w 3 smakach

Rillettes de thon aux trois saveurs 

Dzisiejszy przepis podala mi moja Ola. Po wspolnym babskim popoludniu dopadl mnie maly glodek. I tak mi ta pasta z tunczyka zasmakowala, ze nawet przegrana Hiszpanii w mundialowych rozgrywkach nie odebrala mi apetytu ;-). Od tamtej pory paste zrobilam juz 2 razy i za kazdym podejsciem zniknela z lodowki w mgnieniu oka. Kilka kromek swiezej bagietki i pasta to idealna przekaska na futbolowe wieczory. 

  • puszka tunczyka w sosie wlasnym,
  • 2 lyzki majonezu,
  • 1 nieduza cebulka,
  • sol, pieprz, slodka papryka mielona,
  • do wyboru: 2 lyzki posiekanego szczypiorku lub 2 lyzki posiekanej bazylii lub lyzki drobno pokrojonych czarnych oliwek + pol lyzeczki soku z cytryny.
  1. Odcedzonego tunczyka rozgniatamy przy pomocy widelca.
  2. Dodajemy majonez i posiekana cebule. 
  3. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i odrobina papryki. 
  4. Dodajemy szczypiorek / bazylie / oliwki + sok z cytryny. 
  5. Dokladnie mieszamy i odstawiamy do lodowki na co najmniej godzine.
  6. Podajemy ze swieza bagietka lub z grillowanym chlebem.

 

Recette en français

  • 1 boîte de thon au naturel,
  • 1 cuillères à soupe de mayonnaise,
  • 1 petit oignon,
  • sel, poivre, paprika,
  • au choix : 2 cuillères à soupe de ciboulette hachée ou 2 cuillères de basilic ou 2 cuillères d'olives noires finement hachées + 1/2 cuillère à café de jus de citron
  1. Egoutter le thon et l'écraser avec une fourchette.
  2. Ajouter la mayo et l'oignon finement haché.
  3. Assaisonner avec les sel, poivre et paprika.
  4. Ajouter de la ciboulette / basilic/ oives + jus de citron.
  5. Bien mélanger et mettre au frigo pendant au moins 1 heure.
  6. Servir bien frais avec des tranches de pain bien frais ou grillé au toaster.

Bon appétit // Smacznego!

Magda

poniedziałek, 16 czerwca 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: