Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Gazpacho czyli pomidorowy chlodnik rodem z Andaluzji

Gazpacho andalou

Dzis bedzie krotko, zwiezle i na temat : na upalne dni nic lepszego niz aromatyczny, lekko kwaskowaty chlodnik. Tym razem z pomidorow, po hiszpansku. Idealny na malego gloda. 

 

Na 1,5l chlodnika : 

  • 6-7 sredniej wielkosci dojrzalych pomidorow,
  • 1 ogorek, 
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 zabek czosnku,
  • kromka czerstwego chleba,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet winny (najlepiej Xeres),
  • sol, pieprz,
  1. Pomidory myjemy i kroimy na 4, ogorka obieramy i kroimy w gruba kostke.
  2.  Dodajemy papryke pokrojona na duze kawalki, cebule, czosnek. 
  3. Warzywa miksujemy w blenderze. Pod koniec dodajemy chleb, 2 lyzki oliwy z oliwek, lyzke octu winnego i miksujemy na gladka mase.
  4. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  5. Wstawiamy do lodowki na 2-3 godziny.
  6. Podajemy z kromka grillowanego chleba, posiekanym szczypiorkiem lub bazylia.

Recette en français

Pour 1,5l de soupe : 

  • 6-7 tomates biens mûres,
  • 1 concombre,
  • 1 poivron rouge,
  • 1 poivron vert,
  • 1 oignon,
  • 1 gousse d'ail,
  • 1 tranche de pain rassis,
  • huile d'olive,
  • vinaigre de Xerès,
  • sel, poivre.
  1. Laver les légumes, les découper en gros morceaux.
  2. Mettre les légumes, le pain, l'oignon et l'ail dans un blender. Mixer le tout. 
  3. Ajouter 2 cuillères à soupe d'huile d'olives, 1 cuillère à soupe de vinaigre. Assaisonner avec du sel et poivre/
  4. Mettre au frigo pendant 2-3 heures.
  5. Servir frais accompagné de croûtons, ciboulette ou basilic frais…

Smacznego//Bon appétit

Magda

¡Viva España!

niedziela, 01 czerwca 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa, *.ip.netia.com.pl
2014/06/03 12:50:48
Uwielbiam gazpacho, latem jest niezastąpione. Poza tym wiążą się z nim dla mnie szczególnie miłe wspomnienia z wakacji w Hiszpanii:) Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji, pozdrawiam:)