Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Prowansalskie warzywa marynowane w oleju rzepakowym

Légumes du soleil confits, marinés à l'huile

Slonce, sloneczko… A wraz z nim wysyp slonecznych warzyw na pobliskim rynku: cukinie, baklazany, pomidory, papryka… Idealne na tarty, na grilla, nadziewane, podsmazane na patelni… Marynowane sa swietnym dodatkiem do salatek i przystawek. Podsuszone w piekarniku lub grillowane rewelacyjnie przechowuja sie zanurzone w aromatycznym oleju. Do przygotowania mojej marynaty uzylam oleju rzepakowego, ktory jest naturalnym zrodlem kwasow Omega-3 i dlatego jest idealny, by przechowac i utrwalic w nim odrobine slonca i letnich witamin. 

Skladniki na sloik o pojemnosci 0,5 litra :

  • maly baklazan,
  • mala cukinia,
  • 4 srednie pomidory,
  • pol papryki,
  • 7 zabkow czosnku,
  • swieze ziola : rozmaryn, tymianek,
  • 0,4 litra oleju rzepakowego,
  • lyzeczka soli, 
  • 2 lyzeczki cukru,
  • lyzeczka ziol prowansalskich,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  1. Umyta cukinie i baklazana kroimy na plasterki o grubosci ok 0,5cm, pomidory kroimy w cwiartki i usuwamy gniazda nasienne, papryke kroimy w dosc grube paski.
  2. Duza blache wykladamy papierem do pieczenia, ukladamy na niej pokrojone warzywa i nieobrane zabki czosnku.
  3. Posypujemy je mieszanka soli, cukru i ziol prowansalskich. Pieczemy w piekarniku (100°C) przez ok 4 godziny.
  4. Do wysterylizowanego sloika wkladamy podsuszone warzywa, czosnek, swieze ziola i ziarnka pieprzu. 
  5. Podgrzewamy olej do 100°C i zalewamy nim warzywa w sloiku. Zakrecamy go i stawiamy przez 5min na zakretce.


Tak przygotowane warzywa mozemy przechowywac przez pare miesiecy w chlodnym pomieszczeniu. U mnie pierwszy sloiczek przetrwal tydzien : warzywa zuzylam jako dodatek do salaty lub podalam na podpieczonych kromkach chleba. Wczoraj zrobilam kolejna porcje :-)

Niedlugo na blogu przepis, w ktorym bedziemy mogli wykorzystac olej, ktorego uzylismy do marynaty - aromatyczny, ziolowy…

Recette en français 

Pour un bocal de 0,5l

  • 1 petite aubergine,
  • 1 petite courgette,
  • 4 moyennes tomates,
  • 1/2 poivron,
  • 7 gousses d'ail,
  • thym et romarin frais
  • 1 cuillère à café de sel, 
  • 2 cuillères à café de sucre,
  • 1 cuillère à café d'herbes de provence,
  • quelques graines de poivre
  • 0,4l d'huile de colza ou d'olives
  1. Découper la courgette et l'aubergine en tranches (environ 0,5cm), le demi poivron en 4-5 lamelles. Couper les tomates en 4 et les épépiner.
  2. Sur une plaque allant au four et couverte de papier sulfurisé, déposer les légumes et les gousses d'ail et les saupoudrer avec le mélange de sel, sucre et herbes de provence.
  3. Faire sécher les légumes à 100°C pendant 4 heures.
  4. Mettre les légumes, l'ail, les herbes et le poivre dans un bocal préalablement stérilisé.
  5. Dans une casserole, faire chauffer de l'huile à 100°C.
  6. Verser l'huile chaude dans le bocal.
  7. Fermer le pot, le retourner et laisser refroidir.

Les légumes confits sont parfaits pour préparer vos tapas : à servir avec une tranche de pain grillé, frottée avec de l'ail, ou bien avec de la salade.


Smacznego // Bon appétit

Magda

niedziela, 18 maja 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: