Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Wiosenne faszerowane pomidory

Tomates printanières farcies aux crudités

Pomo d'oro czyli zlote jablko. Czerwoniutkie, zielone, czarne czy zolte, male koktajlowe czy bawole serca - pomidorowe giganty. Pachnace sloncem i pelne witamin, antyutleniaczy i innych cennych dla organizmu elementow… Niezastapiony skladnik letnich salatek, mizerii, chlodnikow. Chyba nie musze Was dluzej zachecac do przygotowania mojej dzisiejszej propozycji : pomidora - niespodzianki ;-)

Skladniki na 4 porcje :

  • 4 duze, dojrzale pomidory,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 lodyzka selera naciowego,
  • 4 rzodkiewki,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 lyzki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 4 lyzeczki majonezu,
  • 4 lyzki twarozku,
  • sol, pieprz,
  1. Malym nozykiem wycinamy delikatnie gniazdo nasienne, zalewamy pomidory goraca woda. Obieramy je ze skorki.
  2. Przy pomocy lyzeczki delikatnie wyjmujemy pomidorowy miazsz.
  3. W salaterce mieszamy natke pietruszki i drobno pokrojone warzywa : papryke, rzodkiewki, cebule i seler naciowy.
  4. Dodajemy majonez i twarozek. Doprawiamy sola i pieprzem.
  5. Delikatnie napelniamy pomidory wczesniej przygotowanym farszem. Odstawiamy na pol godziny do lodowki.
  6. Dobrze schlodzone pomidory podajemy z zielona salata.

 

Recette en français

Pour 4 personnes:

  • 4 tomates à farcir,
  • 1/2 poivron rouge,
  • 4 radis,
  • 1/2 oignon rouge,
  • 1 branche de céleri,
  • 3 cuillères à soupe de persil finement haché,
  • 4 cuillères à café de mayonnaise,
  • 4 cuillères à soupe de fromage frais,
  • sel, poivre,
  1. Avec la pointe d'un couteau enlever la pédoncule de chaque tomate, les plonger pendant 10-20 secondes dans de l'eau bouillante. Retirer les tomates et les plonger dans de l'eau froide. Enlever la peau.
  2. A l'aide d'une petite cuillère vider les tomates en enlevant délicatement la chair.
  3. Découper en petits cubes le poivron, oignon, radis et céleri blanche. 
  4. Mélanger dans un bol les crudités, persil, mayonnaise et fromage frais. Assaisonner avec du sel et poivre.
  5. Farcir les tomates avec notre préparation. Réserver au frigo pendant 30 minutes.
  6. Servir les tomates bien fraîches, accompagnées de la salade verte.

Bon appétit // Smacznego!

Magda

niedziela, 27 kwietnia 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: