Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Salatka z makaronem nadziewanym pesto

Salade de penne farcies au pesto

Wraz z wiosennym sloncem wrocil mi apetyt ta wszelkiego rodzaju salatki. Bo i szybkie w przygotowaniu, i pelne witamin i co najwazniejsze, praktyczne na wszelakie pikniki w plenerze. 

Dzisiejsza salatka w powodzeniem nadaje sie na pozywny obiad nawet na kogos o wilczym apetycie ;-).  Tym razem w roli glownej makaron penne z Malmy nadziewany 2 rodzajami pesto (niedlugo na blogu o tym, jak przygotowac domowe pesto) i piers z kurczaka w papilotach. Do tego duzo tymianku i cytryny i juz nam pachnie sloneczna Prowansja!

W przepisie wymienie jedynie skladniki, ktorych uzylam do przygotowania tej salatki. Ich ilosc zalezy od pojemnosci waszego zoladka ;-)

Skladniki:

  • salata,
  • pomidory,
  • ogorek,
  • makaron penne z Malmy,
  • pesto (ja uzylam dwoch : pesto z bazylii i z suszonych pomidorow),
  • piers z kurczaka,
  • oliwki,
  • tymianek,
  • cytryna,
  • parmezan,
  • sol, pieprz, oliwa z oliwek
  1. Makaron gotujemy al dente i odstawiamy na kilkanascie minut, az przestygnie.
  2. Piers z kurczaka solimy, pieprzymy, nacieramy swiezym tymiankiem i kilkoma kroplami cytryny. Zawijamy w papier aluminiowy. Papiloty wkladamy do rozgrzanego piekarnika (200°) na 25 minut.
  3. Makaronowe rurki nadziewamy pesto przy pomocy rekawa cukierniczego.
  4. Z oliwy i soku z cytryny (1 lyzka soku na 3 lyzki oliwy) przygotowyjemy sos vinaigrette, doprawiamy tymiankiem, sola i pieprzem. 
  5. W salaterce mieszamy salate, pokrojone pomidory, ogorka, oliwki, pokrojone w plasterki mieso z kurczaka i makaron. Polewamy sosem vinaigrette. 
  6. Posypujemy startym parmezanem i podajemy ze swieza bagietka.

 

 

Recette en français

Ingrédients* :

  • salade,
  • tomates,
  • concombre,
  • olives dénoyautées,
  • penne
  • pesto (j'ai utilisé 2 sortes de pesto : au basilic et aux tomates séchées),
  • blanc de poulet,
  • thym frais,
  • citron,
  • parmesan,
  • huile d'olive,
  • sel, poivre
  1. Cuire les penne al dente. Laisser refroidir.
  2. Assaisonner la viande de poulet avec du thym, quelques gouttes de jus de citron, sel et poivre. Faire cuire en papillotes pendant 25 minutes à 200°C.
  3. A l'aide d'une poche à douille, farcir les penne avec du pesto.
  4. Préparer une vinaigrette avec de l'huile d'olive et le jus de citron. Assaisonner avec du sel, poivre et thym frais.
  5. Dans un grand saladier, mélanger la salade, les tomates coupées en quartiers, le concombre en rondelles, les olives, le blanc de poulet en tranches et les pâtes farcies.
  6. Assaisonner avec de la vinaigrette, saupoudrer avec du parmesan râpé et servir frais.

*les quantités sont à adapter selon votre appétit ;-)

 

 

Smacznego // Bon appétit!

Magda

środa, 16 kwietnia 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: