Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Poledwiczki wieprzowe w glazurze

Filet mignon de porc laqué

Dzis Tlusty Czwartek. Na wiekszosci blogow mozna znalesc paczkowe i faworkowe szalenstwa. Szkoda, ze talentu do domowych wypiekow i innych slodkosci u mnie brak. Zjadloby sie ladnego, rumianego paczusia z konfitura albo pare chrustow z duza iloscia cukru pudru… Marzenia…

Moja dzisiejsza propozycja tez pozostaje w slodkich klimatach mimo, ze glownym skladnikiem tego przepisu jest wieprzowina :-). 

Przepis pochodzi z "Le grand livre de cuisine facile" wydawnictwa Maraboutchef.

Skladniki dla 4 osob :

  • 2 nieduze poledwiczki wieprzowe (ok 600g kazda),
  • 60 ml sosu sojowego,
  • 2 lyzki octu winnego xeres,
  • 1 lyzka brazowego cukru,
  • 1 lyzka miodu,
  • 1 rozgnieciony zabek czosnku,
  • 1/2 lyzeczki przyprawy pieciu smakow 
  1. W salaterce mieszamy wszystkie skladniki na marynate, dodajemy przekrojone na pol poledwiczki. Przykrywamy i odstawiamy do lodowki na conajmniej 3 godziny (idealnie na cala noc).
  2. Mieso ukladamy w naczyniu zaroodpornym i pieczemy w 200°C przez 30 minut. 
  3. Po tym czasie podlewamy odrobina pozostale marynaty, obnizamy temperature do 160°C i pieczemy przez nastepna godzine regularnie podlewajac marynata. 
  4. Po wyjeciu z piekarnika przykrywamy naczynie folia aluminiowa i odstawiamy na 10 minut. Nastepnie kroimy w plasterki i podajemy na cieplo z ryzem, makaronem ryzowym lub salata.

 

Recette en français

Pour 4 personnes:

  • 2 petits filets mignons de porc (environ 2x 600g),
  • 60ml de sauce soja,
  • 2 cuillères à soupe de xérès,
  • 1 cuillère à soupe de sucre roux,
  • 1 cuillère à soupe de miel,
  • 1 gousse d'ail écrasée,
  • 1 cuillère à café de 5 épices,
  1. Dans un saladier, mélanger tous les ingrédients de la marinade.
  2. Couper les filets en 2 et les mettre dans la marinade, couvrir et laisser reposer au frigo pendant au moins 3h (idéalement pendant toute la nuit).
  3. Mettre la viande égouttée dans un plat allant au four. Faire cuite au four à 200°C pendant 30 minutes.
  4. Baisser la température à 160°C, continuer la cuisson pendant une heure en arrosant de temps en temps avec de la marinade.
  5. Découper la viande en tranches et servir chaud accompagnée du riz, des pâtes de riz ou de la salade.

Serdecznie pozdrawiam,

Magda

czwartek, 27 lutego 2014, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: