Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Podsmazane placuszki z polenty

Galette de polenta grillée 

Oto ciekawy pomysl na to, by tradycyjne ziemniaki czy ryz zastapic czyms oryginalnym. I w dodatku zdrowym i smacznym. Polenta przyrzadzana jest z kaszki lub maki kukurydzianej. Sama w sobie nie ma zbyt wiele smaku, ale jej zaleta jest to, ze mozemy do niej dodac ulubione ziola, ser, przyprawy… Jedynym limitem jest Wasza wyobraznia :-)

We Francji nie ma problemu z zakupem polenty. W Polsce jest dostepna pod nazwa kaszki kukurydzianej : ok 3zl za opakowanie 500g.

Skladniki na okolo 10 placuszkow z polenty: 

  • 100g polenty (kaszka kukurydziana)
  • 500ml wody (osobiscie dodaje 3/4 wody i 1/4 mleka),
  • sol, pieprz, ulubione przyprawy (u mnie tymianek i szczypiorek - nastepnym razem sprobuje polaczenie czosnek+oliwki+mielona papryka),
  • odrobina oleju/oliwy/masla do podsmazenia,
  1. Do garnka wlewamy wode (lub wode+mleko) i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Zmniejszamy ogien i powoli dosypujemy polente caly czas mieszajac, tak aby nie porobly sie grudki. 
  3. Dodajemy sol, pieprz, ulubione ziola i caly czas mieszamy.
  4. Polenta jest gotowa po ok 10 minutach (uwaga na zalecenia podane na opakowaniu) - masa jest zwarta i z latwoscia odkleja sie od dna.
  5. Z polenty formujemy placuszki (ja uzylam do tego foremek na mini tarty), odstawiamy na ok 15 minut.
  6. Podsmazamy na zloto na rozgrzanym tluszczu.

Podajemy jako dodatek do mies, ryb, potraw w sosie, salaty

Recette en français

Pour une dizaine de galettes :

  • 100g de polenta 
  • 500ml d'eau (perso, j'ajoute du lait : 3/4 d'eau + 1/4 de lait),
  • sel, poivre, herbes préférées ou ail ou échalote ciselée, etc. -> j'ai ajouté du thym et de la ciboulette. La prochaine fois, je tenterai le mélange : ail+olives+paprika.
  • un peu d'huile d'olive ou de beurre,
  1. Dans une casserole, faire bouillir de l'eau (éventuellement mélange eau-lait).
  2. Baisser le feu et ajouter doucement de la polenta tout en mélangeant : attention aux grumeaux!.
  3. Ajouter le sel, poivre et les herbes de votre choix, continuer la cuisson pendant une dizaine de minutes (ou selon les indications sur l'emballage) tout en mélangeant.
  4. En fin de cuisson, la polenta devient ferme et se détache facilement du fond de la casserole.
  5. Arrêter la cuisson, former les galettes (pour obtenir un résultat régulier, j'ai utilisé les moules à mini tartes), laisser reposer environ 15min.
  6. Faire dorer les galettes dans une poêle avec de la matière grasse.

Excellente et savoureuse idée pour remplacer vos pommes de terre, purée ou riz. Servir pour accompagner vos viandes, poissons ou vos plats en sauce. 

Smacznego // bon appétit!

Magda

poniedziałek, 02 grudnia 2013, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: