Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z pomidorami i serem feta

Tarte tomates-feta

Dziejszy przepis jest wynikiem opustoszalej lodowki i braku checi "stania przy garach" w piatkowy wieczor po ciezkim dniu pracy. Rezulat tego kulinarnego lenistwa okazal sie zadziwiajaco smaczny i dlatego postanowilam sie nim z Wami podzielic. Tajemnica tej pysznej tarty jest to, ze przyprawione czosnkiem i bazylia pomidory odstawiamy na chwile do lodowki, aby smaki sie "przegryzly" :-). Czas przygotowania : 35 minut z zegarkiem w reku!

Skladniki na 2 porcje : 

  • gotowe ciasto francuskie,
  • 4 dosc duze pomidory lub 6 mniejszych,
  • 3 zabki czosnku,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 3 lyzki musztardy,
  • ser feta* (ok 100g)
  • bazylia,
  • sol, pieprz,
  • 2 lyzki oliwy z oliwek,
  • zielona salata,

*lub inny ulubiony ser : kozi, mozzarella, zolty ser, etc

  1. Pomidory kroimy na plasterki o grubosci ok 0,5cm. Doprawiamy sola, pieprzem, posiekana bazylia i rozgniecionym czosnkiem. Polewamy oliwa z oliwek i odstawiamy na chwile do lodowki. 
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 210°C.
  3. Z ciasta francuskiego wycinamy prostokaty o wymiarach 15x25cm (mozemy oczywiscie przygotowac duza tarte i pokroic ja na indywidualne porcje juz po upieczeniu). 
  4. Ciasto francuskie (z wyjatkiem brzegow - ok 1cm) smarujemy musztarda. Ukladamy na nim pomidory, pokrojona w talarki cebule i na koniec plasterki (lub kostki) sera feta. 
  5. "Sok" , ktory pozostal z pomidorow zachowujemy i doprawiamy nim salate.
  6. Zapiekamy w piekarniku przez ok 15 minut (im wieksze ciasto francuskie tym dluzszy czas pieczenia) do momentu, az ciasto francuskie uzyska zloty kolor. 
  7. Podawac na cieplo z zielona salata.

Recette en français

Pour 2 personnes : 

  • pâte feuilletée,
  • 4 grandes tomates ou 6 petites,
  • 3 gousses d'ail,
  • 1/2 oignon rouge,
  • 3 cuillères à soupe de moutarde,
  • fromage feta (environ 100g),
  • quelques feuilles de basilic,
  • sel, poivre,
  • huile d'olive,
  • salade,
  1. Couper les tomates en rondelles de 0,5cm d'épaisseur. Les assaisonner avec du sel, poivre, basilic haché, ail écrasé. Arroser avec de l'huile d'olive et réserver au frigo.
  2. Faire chauffer le four à 210°C.
  3. Découper la pâte feuilletée en 2 rectangles 15cm/25cm.
  4. Badigeonner la pâte avec de la moutarde, disposer les tomates (réserver le jus pour assaisonner la salade), les rondelles d'oignon et les tranches de feta.
  5. Enfourner pendant 15 minutes jusqu'à ce que la pâte soit bien dorée.
  6. Servir chaud accompagné de la salade assaisonnée.

 

Bon appétit / Smacznego!

Magda

sobota, 30 listopada 2013, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: