Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowa zupa z chorizo

Soupe de courge butternut au chorizo

zupa z dyni z chorizo

I do Tuluzy zawitaly pierwsze jesienne chlody. Co prawda na przyszly tydzien zapowiadaja sloneczna pogode i temperatury powyzej 20°C ale wieczory sa juz chlodne. Nadszedl wiec czas na rozgrzewajace, pozywne zupy. Na pierwszy ogien poszla zupa z dyni, jedna z moich ulubionych. Do tego odrobina podsmazonego, pikantnego chorizo i jesienna plucha nam nie straszna :-)

Zupe przyrzadzilam na prawdziwym bulionie z kury ale mozna z powodzeniem uzyc kostki rosolowej. 

Skladniki : 

  • na bulion : 2 kurze udka, 1/2 pora, cwiartka selera, marchewka, korzen pietruszki, 2 liscie laurowe, ziele angielskie, sol, pieprz -> lub kostka rosolowa
  • 600g obranej i pokrojonej duza kostke dyni,
  • 1 duzy ziemniak,
  • 100ml smietany,
  • pare plasterkow chorizo,
  1. Wszystkie skladniki na bulion wkladamy do dosc duzego garnka, zalewamy 2 litrami wody. Gotujemy pod przykryciem na srednim ogniu przez ok 40minut. Po tym czasie przelewamy nasz bulion przez sitko -> warzywa i mieso wykorzystalam pozniej do przygotowania makaronowej zapiekanki.
  2. Do bulionu wrzucamy pokrojona w kostke dynie i ziemniaka. Gotujemy pod przykryciem do momentu, az warzywa beda ugotowane. 
  3. Dodajemy smietane i miksujemy na gladki krem (osobiscie wole kiedy zupa nie jest zbyt gesta). Doprawiamy sola i pieprzem.
  4. W miedzyczasie kroimy chorizo w drobna kosteczke i podsmazamy na patelni bez tluszczu.
  5. Zupe podajemy z odrobina chrupiacych kawalkow chorizo.

 

Recette en français

  • Pour le bouillon : 2 cuisses de poulet, 1/2 poireau, 1/4 de celeri rave, carotte, panais, 2-3 feuilles de laurier, sel, poivre -> pour préparer cette soupe on peut bien sûr utiliser les cubes de bouillon,
  • 600g de courge butternut (potiron, potimarron),
  • 1 grosse pomme de terre,
  • 100 de crème liquide,
  • quelques tranches de chorizo,
    1. Pour faire le bouillon maison : mettre tous les ingrédients dans une casserole, ajouter de l'eau, couvrir et faire cuire à feu moyen pendant au moins 40 minutes. Filtrer pour obtenir un bouillon clair.
    2. Ajouter dans le bouillon la courge et la pomme de terre coupées en grosses cubes. Couvrir et laisser mijoter jusqu'à ce que les légumes soient cuits.
    3. Ajouter la crème et mixer le tout. Ajouter sel et poivre si besoin.
    4. Entre temps couper le chorizo en petites cubes et les faire griller sur une poêle sans ajouter de matière grasse.
    5. Servir la soupe chaude parsemée de chorizo. 

Bon appétit i Smacznego!

Magda

czwartek, 17 października 2013, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
babaluca1
2013/10/25 20:00:23
robiłam już zupę dyniową z wielu przepisów ale nigdy z chorizo - muszę wypróbować bo przepysznie wygląda
-
wizzz31
2013/10/25 20:21:18
Chrupiace chorizo dodaje zupie pikantnego smaku. Idealny dodatek na jesienne chlody ;-)