Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w czerwonym winie i rozmarynie pod pierzynka z polenty

Poulet au vin rouge et au romarin en croûte de polenta

 

Juz jakis czas temu przepis ten wpadl mi w oko. I wlasciwie nie wiem dlaczego czekalam az tak dlugo na jego realizacje. Moze to przez polente, ktorej nigdy wczesniej nie przyrzadzalam? No i kiedy wreszcie sie zdecydowalam, jak na zlosc nie moglam znalesc polenty w sklepie. Na szczescie pozostale skladniki sa dostepne bez problemu w wiekszosci przydomowych "spozywczakow". Idealne danie na niedzielny obiad. Polecam!

Przepis (lekko zmodyfikowany ;-) pochodzi z ksiazki "Gratins, lasagnes & crumbles salés" wydawnictwa Marabout

Skladniki na 4 porcje : 

  • 2 podwojne piersi z kurczaka,
  • 2 lyzki maki,
  • 1 lyzeczka grubo mielonego pieprzu,
  • 2 lyzki oliwy z oliwek,
  • 100g  wedzonej szynki (lub innej wedzonej, chudej wedliny) pokrojonej w gruba kostke,
  • 6 szalotek pokrojonych w gruba kostke,
  • 1 marchewka pokrojona w krazki,
  • 4 posiekane zabki czosnku,
  • 4 galazki rozmarynu,
  • 250ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 250ml bulionu drobiowego (moze byc z kostki),
  • 3 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • 50g drobno pokrojonej lub startej mozzarelli,
  • 250ml bulionu,
  • 250ml mleka,
  • 85g polenty
  1. Mieso pokroic na dosc duze kawalki, oproszyc maka wymieszana z pierzem.
  2. Na glebokiej patelni podsmazyc mieso na rozgrzanej oliwie z oliwek. Mieso powinno sie lekko zezlocic. Wyjac mieso z patelni.
  3. Na patelni podsmazamy szynke, szalotke, marchewke i czosnek. Dodajemy wczesniej usmazonego kurczaka.
  4. Dodajemy rozmaryn, wino, bulion, koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. 
  5. Przekladamy do naczynia zaroodpornego, przykrywamy i pieczemy przez 20min w 200°C.
  6. W miedzyczasie przygotowujemy polente : zagotowac mleko i bulion, dodawac stopniowo polente. Zmniejszamy ogien i gotujemy jeszcze przez 10minut caly czas mieszajac.
  7. Po 20min wyjmujemy z piekarnika naczynie z kurczakiem, wykladamy na nim warstwe polenty, posypujemy mozzarella. Zapiekamy w piekarniku przez ok 20minut.
  8. Po wyjeciu z piekarnika, odstawiamy na 10 minut. Podajemy z kawalkiem swiezej bagietki i kieliszkiem czerwonego wina.

Recette en français : 

Pour 4 personnes : 

  • 1kg de poulet (j'ai utilisé des blancs de poulet),
  • 2 cuillères à soupe de farine,
  • 1 cuillère à café de poivre moulu,
  • 2 cuillères à soupe d'huile d'olive,
  • 100g de jambon fumé grossièrement haché,
  • 6 échalotes coupées en gros morceaux,
  • 1 grosse carotte découpée en rondelles,
  • 4 gousses d'ail écrasées,
  • 4 brins de romarin frais,
  • 250ml de vin rouge,
  • 250ml de bouillon de volaille,
  • 3 cuillères à soupe de concentré de tomates,
  • 50g de mozzarella râpée,

 

  • 250ml de lait,
  • 250ml de bouillon de volaille,
  • 85g de polenta
  1. Découper la viande en gros morceaux. Mélanger la farine et le poivre et rouler le poulet dans ce mélange. 
  2. Dans une sauteuse, faire chauffer de l'huile d'olive. Faire dorer le poulet, le retirer de la sauteuse. 
  3. Faire dorer les carottes, les échalotes, l'ail et le jambon dans la sauteuse. 
  4. Remettre le poulet, ajouter le vin, le bouillon, le romarin et le concentré de tomates. Porter le tout à l'ébullition. Assaisonner avec du sel et poivre.
  5. Mettre le tout dans un plat, le couvrir et mettre au four pendant 20 minutes à 200°C.
  6. Entre temps préparer la polenta : verser le lait et le bouillon dans une casserole. Porter à ébullition. Ajouter progressivement la polenta. Réduire le feu et continuer la cuisson pendant 10min en remuant.
  7. Sortir le plat du four, couvrir le poulet et les légumes de polenta, parsemer de mozzarella.
  8. Enfourner encore pendant 20 minutes. 
  9. Laisser reposer le plat pendant 10 minutes avant de servir avec une baguette, accompagné d'un verre de vin rouge.

Bon appétit!

niedziela, 29 września 2013, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/09/30 21:58:53
Wow, zachwycam się co rusz Twoimi zdjęciami. Nieraz nie czytając co tam przyszykowałaś po prostu ślina cieknie mi, i z zamkniętymi oczami bym pochłonęła wszystko. Co ja mówię, najpierw bym musiała jednak nacieszyć wzrok
-
wizzz31
2013/10/01 08:57:21
Dziekuje za piekny komplement. Prawde mowiac nie mam zbyt wielkiego doswiadczenia w fotografii kulinarnej, podpatruje i ucze sie na innych blogach, szukam porad na internecie. Ciesze sie, ze to przynosi efekty! Pozdrawiam
-
babaluca1
2013/10/01 17:35:39
świetny pomysł na kurczaka - z polentą jeszcze nie jadłam