Moje coolinarne podró¿e : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Piers z kaczki i purée butternut-szpinak // Magret de canard et sa purée à la butternut et aux épinards

Piers z kaczki / Magret de canard

Dzis proponuje Wam pieczone piersi z kaczki -  potrawe rodem z poludnia Francji, ktore slynie z przepysznego foie gras czy confit de canard (kacze mieso duszone w kaczym tluszczu). 

Do kaczego miesa swietnie pasuja lekko slodkawe dodatki : konfitura z borowek, z cebuli czy  purée z dodatkiem dyni butternut, ktore tym razem wybralam jako dodatek. Do tego odrobina swiezego szpinaku i carpaccio z gotowanych burakow. Pychotka!

Skladniki na 2 porcje : 

  • 1 duza piers z kaczki,
  • 4 srednie ziemniaki,
  • pol nieduzej dyni butternut,
  • garsc swiezych lisci szpinaku,
  • mleko, maslo, sol, pieprz, galka muszkatolowa,
  1. Ostrym nozem nacinamy "w kratke" piers od strony pokrytej tluszczem. Nalezy uwazac, aby nie naciac miesa. 
  2. Obrane ziemniaki i dynie gotujemy w osolonej wodzie, az beda miekkie*. 
  3. Na rozgrzanej patelni (nalezy uzyc patelni, ktora mozna bedzie wlozyc do rogrzanego pierkanika) bez dodatku tluszczu, smazymy piers po 3-4 minuty z kazdej strony. Smazenie zaczynamy od strony pokrytej tluszczem. 
  4. Odlewamy z patelni 3/4 wytopionego  tluszczu* i wstawiamy mieso do rozgrzanego do 220°C piekarnika. Zapiekamy przez 6 do 10 min w zaleznosci od tego, czy lubimy mieso krwiste czy tez bardziej upieczone. Nalezy pamietac, ze im dluzszy czas smazenia/pieczenia, tym mieso bedzie twardsze i przesuszone. 
  5. Po upieczeniu, wyjmujemy mieso z piekarnika, doprawiamy sola i pieprzem, przykrywamy patelnie folia aluminiowa i odstawiamy na ok 5min. 
  6. W garnku rozgniatamy na gladkie purée ziemniaki i dynie, dodajemy maslo i mleko (ilosc zalezy od konsystencji jaka chcemy uzyskac - ja dodaje plaska lyzke masla i 5 lyzek mleka). Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i szczypta galki muszkatolowej. Na koniec dorzucamy drobno posiekany szpinak.
  7. Mieso kroimy na plastry o grubosci ok 1 cm i podajemy z cieplym purée. 

Jako dodatek podalam pokrojone w cienkie plasterki, gotowane buraczki skropione sosem vinaigrette. 

* dynia gotuje sie szybciej niz ziemniaki, wiec wrzucam ja do garnka 5 minut pozniej.

* nie wylewajcie tluszczu, ktory wytopil sie z kaczki podczas smazenia. Mozna bedzie uzyc go np. do podsmazenia ziemniakow lub fasolki szparagowej na kolejny obiad.

Piesc z kaczki / Magret de canard

 

Version française 

Pour 2 personnes : 

  • 1 magret de canard
  • 4 pommes de terre à chair farineuse,
  • 1/2 de courge butternut,
  • poignée d'épinards frais
  • lait, beurre, sel, poivre et noix de muscade,

 

  1. Avant de cuire le magret, il faut couper l'excès de graisse sur les cotées, enlever la partie nerveuse et quadriller la peau à l'aide d'un couteau bien aiguisé. Attention de ne pas atteindre la chair.
  2. Dans de l'eau salée, faire cuire les pommes de terre et la butternut coupés en morceaux pendant environ 20min. En général la courge cuit plus vite que les pdt donc on peut démarrer la cuisson des pommes de terre et ajouter la courge 5 min plus tard.
  3. Faire chauffer une poêle allant au four, y déposer le magret côté peau sans ajouter de matière grasse. Faire cuire la viande pendant 3-4 minutes de chaque côté. 
  4. Versez l'excès de graisse dans un récipient. Enfournez la viande dans un four préchauffé à 220°C. Cuire la viande entre 6 et 10 minutes pour obtenir la cuisson désirée. 
  5. Sortir le magret du four, saler, poivrer et couvrir la poêle avec du papier aluminium. Laisser reposer la viande pendant 5 minutes.
  6. Pendant ce temps préparer la purée : passer les pommes de terre et la courge au presse-purée. Ajouter du beurre froid et du lait chaud (quantité selon la consistance désirée - pour ma part, j'ai mis une cuillère à soupe de beurre et 5 cuillères de lait), sel, poivre et une pincée de noix de muscade. Ajouter les feuilles d'épinards finement hachées. Mélanger le tout.
  7. Couper le magret en tranches d'un centimètre. Servir chaud avec de la purée. 

Pour compléter le plat, j'ai agrémenté mon assiette avec un carpaccio de betteraves cuites assaisonnées avec de la vinaigrette. 

Bon appétit!

Piesc z kaczki / Magret de canard

 

Zycze smacznego!

Magda

 

wtorek, 14 maja 2013, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/06/07 22:17:12
Równie¿ tak sma¿ê pier¶ z kaczki, uwielbiam, ale co¶ ostatnio nie mogê ich u nas dostaæ. W³a¶ciwie polujê na nie od jakiego¶ czasu;):)
-
wizzz31
2013/06/08 00:26:26
Nie bardzo wiem co ci doradzic. U mnie kaczek w brod. Wszak poludnie Francji z tego slynie :-)
Na jednym z forum widzialam, ze ktos polecal piersi z kaczki z Macro.
Pozdrawiam