Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z pieczonej dyni z boczkiem i chorizo

Pierogi z pieczona dynia

Czas przedswiateczny nieodzownie kojarzy mi sie z pierogami. Zachcialo mi sie takich z kapusta i grzybami. A poniewaz tegoroczne swieta spedzam w rodzinnym Leborku a w spizarce brak kapusty kiszonej (po swietach odnowie zapasy ;-), postanowilam zmienic przepis.  W okresie jesienno-zimowym skladnikiem, ktorego nigdy mi nie brakuje to DYNIA. Inspiracja wziela sie stad. A ze w lodowce mialam ricotte, parmezan, boczus i chorizo, pomysl na to pyszne danie powstal zupelnie naturalnie. 

Skladniki na okolo 15-20 pierogow : 

  • szklanka maki,
  • pol szklanki cieplej wody,
  • pol lyzeczki soli,
  • pol lyzki oliwy

 

  • pol sredniej dyni,
  • 125g sera ricotta,
  • 150g boczku,
  • 150g pikantnego chorizo
  • cebula,
  • sol, pieprz, 
  • suszony, mielony imbir,
  • oliwa z oliwek

 

Pierogi z dynia

  1. Z maki, cieplej wody, soli i oliwy zagniesc ciasto na pierogi. Oczywiscie wiekszosc z Was ma swoj ulubiony, sprawdzony, rodzinny przepis na ciasto. Nie wahajcie sie go uzyc :-)
  2. Dynie kroimi na swiartki, usuwamy pestki. Ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, skrapiamy, lekko solimy, skrapiamy oliwa i zapiekamy w 190°C przez ok 30 minut. Po tym czasie dynia powinna byc zupelnie miekka.
  3. Odkrajamy skorke i przy pomocy praski ugniatamy dynie na gladkie purée. Dodajemy ricotte, 3 lyzki startego parmezanu, odrobine imbiru (ja dodaje pol plaskiej lyzeczki), sol, pieprz.
  4. Ciasto rozwalkujemy na duzy i cienki placek, przy pomocy szklanki wykrajamy okragle placki, na srodek nakladamy farsz, skladamy na pol i zlepiamy brzegi. 
  5. Pierogi gotujemy w wodzie z odrobina soli i lyzka oleju przez 4-5 minut (ok 2 min po tym jak pierogi wyplyna na powierzchnie.
  6. Na rozgrzana oliwe z oliwek wrzucamy drobno pokrojona cebula, boczek pokrojony w slupki i chorizo w plasterkach. Podsmazamy przez pare minut, az cebula zmienie. 
  7. Na patelnie wrzucamy pierogi i calosc smazymy jeszcze przez 2-3 minuty.

Pierogi z dynia i ricotta

Serdecznie pozdrawiam.

Magda

poniedziałek, 17 grudnia 2012, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: artystka125, *.intkomp.net
2013/01/06 17:50:15
Uwielbiam dynię, ale pierogów nigdy nie próbowałam. Wyglądaja pysznie.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie!
moojekoolry.blox.pl/html