Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Dobre jednogarnkowe

 

Fasola w pomidorach

...czyli kurczak z fasola w pomidorowym sosie. 

Pyszne jednogarnkowe danie, pozywne, pieknie czerwone, w sam raz na zime. Do tego kawalek swiezego chleba. Pychotka. 

Skladniki na 4 porcje : 

  • 0,5kg pokrojonego na kawalki kurczaka (ja uzylam skrzydelek, udek i podudzia),
  • 4 lyzki oliwy z oliwek,
  • czerwona cebula, 
  • duza marchewka,
  • 2 zabki czosnku,
  • 4 galazki swiezego tymianku,
  • 2-3 listki laurowe,
  • 2 lyzki koncentratu pomidorowego,
  • 400g pomidorow w puszce (bez skorki),
  • 200ml bulionu drobiowego,
  • 300g fasoli Jas,
  • 2 lyzeczki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 lyzki maki,

 

Fasola w pomidorach

  1. Fasole zalac zimna woda i odstawic na 5-6 godzin. Nastepnie ja odcedzamy, ponownie zalewamy woda i zagotowujemy. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, gotujemy bez przykrycia przez 10min. Nastepnie zminiejszamy ogien i gotujmy pod przykryciem, az fasola bedzie al dente.
  2. Kawalki kurczaka doprawic sola i pieprzem, oproszyc maka. 
  3. Podsmazyc mieso w zeliwnym garnku na 2 lyzkach oliwy z oliwek. Odlozyc na pozniej.
  4. Do garnka wlac pozostala oliwe i poddusic na niej cebule i marchewke pokrojone na duze kawalki, czosnek, tymanek i liscie laurowe. 
  5. Dodac koncentrat pomidorowy i mieszac calosc przez ok 1 minute. 
  6. Do garnka wrzucamy wczesniej podsmazonego kurczaka, dodajemy pomidory i bulion. Calosc doprowadzamy do wrzenia, nakrywamy przykrywka i wkladamy do piekarnika (200°C) na 20 minut.
  7. Po tym czasie dodajemy wczesniej ugotowana fasole, mieszamy i dusimy (pod przykryciem) w piekarniku przez nastepne 30 minut. 
  8. Doprawiamy sola, pieprzem i natka z pietruszki. Podajemy z chlebem.

 

Fasola w pomidorach

Jak wiekszosc tego typu potraw, fasola w pomidorach jest jeszcze smaczniejsza nastepnego dnia. A co zostanie w garnku mozna zamrozic.

Zycze smacznego i pozdrawiam zimowo.

Magda

piątek, 14 grudnia 2012, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Ogrodniczka, *.lebork.vectranet.pl
2013/01/26 18:05:51
I znow sprobowalam Twojego przepisu. Na pewno znajdzie sie w naszym menu. Buziaki