Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Cannelloni z dynia i szpinakiem

Cannelloni z dynia i szpinakiem

Tak jak w tytule :-). Z dodatkiem ricotty i pod kolderka z beszamelu. Mialo byc tradycyjnie : szpinak & ricotta. Zostalo troche purée z dyni z wczorajszego obiadu i tak mnie podkusilo, zeby je dorzucic :-). Wyszlo z tego pyszne i kolorowe danie. Goraco polecam!

Skladniki na okolo 20 cannelloni : 

  • makaron cannelloni,
  • 200g sera ricotta,
  • 200g swiezego szpinaku,
  • 350g purée z dyni (ugotowana dynie rozetrzec na purée z dodatkiem lyzki masla, soli, galki muszkatolowej i mielonego imbiru),
  • odrobina ostrej mielonej papryki,
  • 3 zabki czosnku,
  • na beszamel : 40g maki i masla, pol litra mleka, galka muszkatolowa,
  • sol, pieprz
  • lyzka oliwy z oliwek

 

Cannelloni z dynia i szpinakiem

 

  1. Liscie szpinaku dusimy na rozgrzanej oliwie z rozgniecionym czosnkiem przez ok 5min. 
  2. W salaterce mieszamy ricotte, purée z dyni i posiekany szpinak. Doprawiamy sola, pieprzem i odrobina ostrej papryki i galki muszkatolowej.
  3. Cannelloni nadziewamy wczesniej przygotowana masa. Ukladamy w uprzednio natluszczonym naczniu zaroodpornym.
  4. Calosc zalewamy wczesniej przygotowanym beszamelem.
  5. Zapiekamy w 190°C przez ok 30min. Jesli beszamel zacznie za szybko sie rumienic, mozna przykryc zapiekanke folia aluminiowa i zdjac ja na 10min przed koncem zapiekania. 
  6. Na kilka minut przed koncem mozna posypac startym serem.

 

Podawac z salata z sosem vinaigrette.

Smacznego!

Magda

wtorek, 04 grudnia 2012, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Ogrodniczka, *.tktelekom.pl
2012/12/12 13:18:49
Dzien dobry
My gamonki pytamy sie czy cannelloni ma byc wczesniej ugotowane. Jesli tak to czy na miekko czy aldente.
Milego dnia
C.F. i Ogrodniczka
-
wizzz31
2012/12/12 15:23:29
Nie trzeba wczesniej gotowac makaronu. Wystarczy go rownomiernie zalac beszamalem i zmieknie w czasie zapiekania w piekarniku.
Pozdrawiam,