Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Jesienna zapiekanka z dynia i szpinakiem

Jesienna zapiekanka

Oto kolejna, jesienna odslona zapiekanek rodem z ksiazki z wydawnictwa MaraboutChef. Niezbyt kaloryczna (ok 347kcal) mimo znacznej ilosci sosu beszamelowego, kolorowa i smaczna. Tym razem w roli glownej znajdziecie dynie i szpinak. Co prawda, w oryginalnej wersji tego przepisu sa bataty, ale w momencie, gdy zabralam sie do gotowania, okazalo sie, ze bataty "wyszly" ;-). W zastepstwie wzielam dynie (ten sam kolor ;-) i... to byl to strzal w dziesiatke. Wystarczy, ze spojrze na zdjecia i od razu leci mi slinka ;-). Mam nadzieje, ze i Wam przypadnie do gustu!

Skladniki na 4 porcje : 

  • 200g swiezego szpinaku,
  • 200g pieczarek,
  • czerwona cebula,
  • 500g dyni
  • lyzka masla
  • 100g cienkich plasterkow pancetty
  • na beszamel : 30g maki, 30g masla i 0,4l mleka
  • sol, pieprz

 

  1. Na roztopionej lyzce masla poddusic szpinak. Doprawic sola i pieprzem. Zdjac z patelni i na pozostalym masle poddusic pokrojone w plasterki pieczarki. Posolic i popieprzyc do smaku.
  2. Drobno posiekana cebule poddusic razem z pancetta. Cebula powinna byc miekka a pancetta lekko chrupiaca. 
  3. Dynie pokroic na plastry o grubosci nie wiecej niz pol centymetra.
  4. W zaroodpornym naczyniu ulozyc warstwami : plasterki dyni, szpinak, odsaczone pieczarki, pancetta z cebula i na wierzu ponownie plasterki dyni.
  5. Calosc zalac wczesniej przygotowanym beszamelem. Zapiec w 180°C przez 40minut pod folia aluminiowa. Nastepnie zdjac folie i podpiec jeszcze przez 20min, az beszamel sie podrumieni. 
  6. Po wyjeciu z piekarnika odczekac 5min przed podaniem, az zapiekanka lekko ostygnie (latwiej bedzie ja pokroic). 

 

Jesienna zapiekanka

 

Jesienna zapiekanka

 

Jesienna zapiekanka

 

Jesienna zapiekanka

 

Jesienna zapiekanka

 

Smacznego!

Magda

czwartek, 01 listopada 2012, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: